Macovei: Kovesi şi ceilalţi doi candidaţi la şefia Parchetului European vor fi audiaţi în comisia LIBE a Parlamentului European pe 18-19 februarie
Europarlamentarul Monica Macovei a explicat pentru G4Media.ro paşii ce vor urma pentru desemnarea Procurorului şef european, după ce juriul de selecţie a înaintat Consiliului UE şi Parlamentului european lista scurtă cu 3 candidaţi: Laura Codruţa Kovesi (România), Jean – Francois Bohnert (Franţa) și Andres Ritter (Germania).
Potrivit lui Macovei, cel mai probabil pe 18-19 februarie va avea loc audierea celor trei candidaţi în comisia LIBE a PE (comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne). Audierea va fi publică, iar candidaţii vor primi dinainte temele de discuție, aşa cum se procedează de fiecare dată: „Aşa procedăm, de exemplu, şi în cazul membrilor Curţii de Conturi. Le trimitem nişte întrebări ca să se ghideze, dar aceasta nu înseamnă că nu vor putea fi puse şi alte întrebări. Ei îşi vor face o mică prezentare, apoi urmează întrebările”.
După audierea publică din Comisia LIBE va urma votul. În paralel, a explicat Monica Macovei, comisia COREPER II (ambasadorii la Bruxelles ai ţărilor UE) va da şi ea un vot.
Va urma o negociere între comisiile LIBE şi COREPER până se va ajunge la un consens pentru un nume. Candidatul stabilit prin consens va merge apoi în plenara PE, care va da votul final. Apoi Consiliul UE va lua act de decizia CE. „Nu mai este nevoie de un vot în CUE pentru că deja Consiliul va fi fost reprezentat de comisia COREPER, adică de ambasadori, reprezentanţii şefilor de stat şi Guvern”, a explicat Macovei.
Cum se stabilește mandatul României în Consiliul UE. Hotărârea de Guvern 34/2017 stabilește clar modul în care este elaborat mandatul României în formatele de lucru ale Consiliului UE. Astfel, potrivit articolului 9, proiectul de mandat este elaborat de ministerul de linie (în acest caz, Ministerul Justiției). Proiectul de mandat trebuie să aibă avizul Ministerului de Externe și apoi, în final, să fie aprobat de premier. Cu alte cuvinte, în dosarul privind alegerea Procurorului European, propunerea va fi făcută de ministrul Tudorel Toader, iar aprobarea finală este a premierului Viorica Dăncilă.
Cum s-a poziționat deja Ministrul Justiției. Tudorel Toader, a declarat pe 4 februarie că juriul tehnic care a selectat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc pe lista scurtă pentru funcția de procuror şef european nu cunoaşte abuzurile pe care aceasta le-ar fi comis în România. Tudorel a anunțat că trimite fiecărui ministru de justiție din UE decizia CCR privind demiterea acesteia din funcția de șefă a DNA.
„Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție”, a declarat ministrul Tudorel Toader.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.