G4Media.ro

Macron admite că el i-a acordat șefului Telegram cetățenia franceză

Sursa foto: Aurelien Morissard / POOL / AFP

Macron admite că el i-a acordat șefului Telegram cetățenia franceză

Președintele Emmanuel Macron și-a asumat joi seară întreaga responsabilitate pentru acordarea cetățeniei franceze directorului general al aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov – la câteva zile după ce un purtător de cuvânt al președinției a declarat că a fost o decizie a Ministerului de Externe, relatează Politico.

Macron a respins, de asemenea, criticile cu privire la acordarea cetățeniei lui Durov, născut în Rusia, o decizie despre care a spus că a fost luată în 2018, adăugând că a fost o alegere conștientă a guvernului de a atrage sportivi, artiști și inovatori.

Poliția franceză l-a arestat pe Durov la sfârșitul săptămânii trecute într-un caz penal care a provocat o furtună diplomatică datorită conexiunilor șefului Telegram cu Rusia și Emiratele Arabe Unite, precum și o dispută culturală cu privire la dreptul oamenilor la libera exprimare pe internet.

„I-am acordat cetățenia franceză domnului Durov, care a învățat limba franceză, așa cum i-am acordat domnului [Evan] Spiegel, un antreprenor american, așa cum am acordat cetățenia unor sportivi și artiști, și cred că este ceva foarte bun pentru țara noastră și voi continua să fac acest lucru”, a declarat Macron joi, în timpul unei călătorii fără legătură cu capitala sârbă Belgrad.

Luni, un purtător de cuvânt al președinției franceze a declarat pentru Politico că solicitarea de a-i acorda lui Durov cetățenia a fost făcută de Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul Afacerilor Externe a declarat că „nu comunică cu privire la procedurile individuale de cetățenie”.

Înregistrările oficiale arată că lui Durov i s-a acordat în mod oficial cetățenia franceză în 2021. O relatare detaliată publicată de Le Monde anul trecut a evidențiat lipsa de transparență din jurul acestei chestiuni, fiind ridicate întrebări cu privire la îndeplinirea de către șeful Telegram a criteriilor necesare.

Macron a respins, de asemenea, relatările care sugerau că plănuia să se întâlnească cu Durov, care a fost pus sub acuzare miercuri pentru mai multe acuzații, inclusiv permiterea activității infracționale pe aplicația sa populară de mesagerie și refuzul de a coopera cu autoritățile de aplicare a legii.

„Nu l-am sunat și nu intenționam să mă întâlnesc cu dl Durov, nici la sfârșitul săptămânii trecute, nici în zilele următoare”, a declarat Macron reporterilor.

Macron a negat, de asemenea, că ar fi avut cunoștință în prealabil de planurile lui Durov de a călători în Franța înainte ca acesta să fie arestat pe aeroportul Le Bourget din Paris sâmbătă seara, după ce a sosit din Azerbaidjan.

„Suntem o țară în care există separarea puterilor și avem un stat de drept controlat de un sistem judiciar independent și acesta este un lucru bun”, a continuat Macron.

„Eu operez în mod continuu în conformitate cu regulile pe care le-am menționat aici. Nu știu nimic mai mult decât atât și este normal să nu știu mai mult decât atât, deoarece organele noastre judiciare sunt independente”, a adăugat el.

Miliardarul Durov s-a confruntat cu critici continue pentru utilizarea Telegram de către grupurile de extremă dreapta și teroriste, precum și pentru rolul său în traficul de droguri, vânzările ilicite și hărțuirea informatică. Telegram este foarte populară în afara Europei.

Aplicația a cunoscut o utilizare sporită în Europa după invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în mare parte datorită popularității sale în Europa de Est, unde diverși utilizatori, precum și platforme ucrainene și rusești, o folosesc pentru a partaja filmări și imagini de pe linia frontului.

Durov a fost eliberat pe cauțiune în valoare de 5 milioane de euro și are interdicția de a părăsi Franța pe durata continuării anchetei. În plus, este obligat să se prezinte la poliție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Eu cred ca Macron nu se simte prea bine.
    Daca te uiti la cine este Xavier Niel, de fapt (ala pe care Durov l-a anuntat sa fie atent ca i-o coace Macron si lui) incepi sa intelegi mai multe.
    Toate au inceput, cred eu, inca din pandemie, la inceputul lui 2022, pe cand zicea el ca vrea sa-i enerveze pe toti, ca asta-i strategia lui de a rezolva problemele. „Planul” pare ca functioneaza, dar a depasit si asteptarile lui Macron insusi:
    – al doilea mandat l-a castigat fara majoritate in Parlament, a inceput sa foloseasca asumarea guvernamentala, a pierdut niste alegeri, a convocat complet aiurea niste alte alegeri, le-a pierdut si p-alea (i s-a micsorat… minoritatea), nu reuseste sa instaleze un guvern, dar nici nu vrea etc, practic a reusit sa enerveze toata clasa politica.
    – in astia doi ani si jumatate a avut parte de tot felul de demonstratii de strada si alte miscari si chiar revolte pe care le-a tratat cu aceeasi lipsa de inteligenta si de tact.
    – a jucat asa cum a jucat in relatia cu Putin (masa lunga, telefoanele de noapte etc)
    – a dat tot felul de declaratii in diferite situatii, multe neobisnuite chiar si pentru democratia si opinia publica din Franta
    Iar acum a mai aparut si faza asta cu Pavel Durov (dar si cu Xavier Niel!). Si in speta asta, bag sama ca pe masura ce presa sapa mai mult, descopera din ce in ce mai mult sulf.
    Ehe, cu toate astea adunate la activ/pasiv, Macron parca-parca incepe sa semene nitel cu Sarkozy…