Macron începe o vizită de stat de trei zile în Arabia Saudită, în plină criză politică în Franţa
Preşedintele francez Emmanuel Macron a început luni o vizită de trei zile în Arabia Saudită, un actor regional-cheie cu care Parisul vrea să-şi intensifice legăturile, în plină criză politică în Franţa, relatează AFP, citată de News.ro.
Preşedintele a aterizat cu puţin înainte de ora 16.00 GMT (18.00, ora României) la Riad, în timp ce Guvernul francez, aflat în funcţie de abia două luni, se pregăteşte să fie răsturnat în Parlament.
Premierul Michel Barnier a cerut luni după-amiza adoptarea fără vot a bugetului Securităţii Sociale, deschizând astfel calea unei moţiuni de cenzură care are toate şansele să fie adoptată în zilele următoare.
Şeful statului francez, care nu a comentat situaţia politică din Franţa, s-a dus imediat la palatul regal la un prim tête-à-tête urmat de o cină cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului.
Emmanuel Macron, întărit de rolul pe care l-a jucat în armistiţiul din Liban, intenţionează să consolideze influenţa Franţei în regiune – zguduită de multiple războaie – înaintea întoarcerii republicanului Donald Trump la Casa Albă.
El speră să obţină la nivel internaţional marja de manevră pe care a pierdut-o complet pe scena internă franceză după ce a dizolvat Adunarea Naţională în iunie.
Aceasta este cea de a treia sa vizită în Arabia Saudită începând din 2017, o ”relaţie foarte densă” căreia cel mai puternic om din ţară – o vreme un paria după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia – i-a răspuns prin trei vizite oficiale în Franţa.
Cei doi lideri vor ”ridica relaţia bilaterală la nivelul unui parteneriat strategic”, a anunţat Palatul Elysée, amintind că Jacques Chirac a efectuat ultima vizită de stat în 2006.
Ei urmează să analizeze cum ”să coopereze” în conflicte care zguduie regiunea şi riscurile unei escaladări generalizate.
În ”inima discuţiilor” de va afla Libanul, după un armistiţiu fragil care a intrat în vigoare miercuri între Israel şi mişcarea şiită Hezbollah, susţinută de către Iran.
Emmanuel Macron speră la o susţinere saudită a armatei libaneze – care se redesfăşoară la frontiera cu Israelul, dar care duce lipsă de mijloace -, şi la o soluţionare a crizei politice care zguduie Libanul de peste doi ani.
Monarhia de la Golful Persic – mult timp influentă politic şi financiar în Liban – s-a dezangajat în ultimii ani din cauza haosului politic şi influenţei tot mai mari a Hezbollah.
Hezbollahul iese foarte slăbit din războiul cu Israelul, iar Riadul ar putea să decidă ”să finanţeze din nou achizţii în favoarea Forţelor armate libaneze, eventual un ajutor economiei libaneze”, avansează un cunoscător al dosarului de la Paris.
Cele două ţări cer un armistiţiu şi în Fâşia Gaza şi o ”soluţie politică” a conflictului israeliano-palestinian care să aibă la bază ”soluţia cu două state”.
Arabia Saudită, în care se află locurile sfinte ale islamului, era angajată în discuţii cu Statele Unite în vederea normalizării relaţiilor sale cu Israelul şi acordarea unor garanţii de securitate americane.
Însă, la mijlocul lui septembrie, prinţul moştenitor a exclus o recunoaştere a israelului înaintea ”înfiinţării unui stat palestinian”.
Ofensiva lansată în Siria de către grupări rebele conduse de către islamişti împotriva regimului lui Bashar al-Assad redeschide, la rândul ei, un nou front de instabilitate.
Vizita preşedintelui francez urmează să aibă marţi o importantă componentă economică, în contextul în care regatul, un mare exportator de petrol, s-a angajat într-o diversificare accelerate pentru a face faţă unei potenţiale ere postpetroliere.
Cele două ţări au ambiţia de a-şi ”consolida în mod foarte important” schimburile economice, care nu se află la ”înălţimea ambiţiilor comune”, subliniază Palatul Elysée.
Preşedintele francez este însoţit de aproximativ 50 de patroni ai unor mari grupuri franceze – între altele Total, EDF, Veolia – şi unor start-up-uri – ca Pasqal, Alan, Mistral – emblematice în economia viitorului.
Cele două ţări vor să angajeze cooperări în toate sectoarele viitorului, de la tranziţia energetică la inteligenţa artificială (AI), în contextul unui vast program de modernizare a societăţii şi economiei saudite – Vision 2030 – al prinţului moştenitor.
Negocieri sunt de asemenea în curs în vederea achziţionării de către Arabia Saudită unor avioane de vânătoare de tip Rafale.
”Vizita preşedintelui ar putea permite luarea unei decizii, nu neapărat un anunţ”, potrivit unei surse apropiate dosarului.
Franţa este totodată un partener-cheie al Riadului în domeniile cultural şi turistic, prin dezvoltarea unui megaproiect în valoare de 20 de miliarde de dolari în centrul căruia se află Oaza şi situl arheologic Al-Ula, la nord de Medina (nord-vest).
Emmanuel Macron urmează să asiste la One Water Summit privind gestionarea apei, marţi, la Riad, iar marţi să efectueze o vizită la Al-Ula împreună cu ministrul francez al Culturii Rachida Dati, cu perspectiva unor anunţuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.