
Macron: Negocierea păcii în Ucraina trebuie să înceapă cu un armistiţiu, nu cu discuţii despre Crimeea
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a reafirmat, joi, că în războiul din Ucraina prioritatea acum trebuie acordată unei „încetări necondiţionate a focului”, iar chestiunea statutului peninsulei Crimeea, care se află în centrul unui blocaj asupra unui acord de pace după o propunere a preşedintelui american Donald Trump de oficializare a cedării acestui teritoriu către Rusia, nu se află în discuţie în acest moment, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Trump a provocat furia Ucrainei – şi a stârnit în acelaşi timp satisfacţie la Moscova – după ce a estimat că peninsula Crimeea, ocupată şi anexată de Rusia din 2014, este un teritoriu pe care Ucraina îl poate considera pierdut şi l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că sabotează un posibil acord de pace cu Rusia prin refuzul de a formaliza cedarea peninsulei către aceasta.
În opinia preşedintelui francez, „o încetare necondiţionată a focului” în Ucraina trebuie să fie începutul oricărui demers de soluţionare a conflictului. „Toate celelalte chestiuni sunt chestiuni care ţin de o negociere de pace care trebuie să se facă ulterior şi care va lua în calcul poziţiile militare, chestiunile teritoriale, chestiunile de securitate”, a indicat Macron.
„În Ucraina, nu există decât un singur răspuns care este aşteptat. Este preşedintele (rus Vladimir) Putin de acord pentru o încetare necondiţionată a focului?”, a continuat preşedintele francez, adăugând că „americanii au propus-o”, iar Zelenski, susţinut de aliaţii săi europeni, a acceptat această idee a unui astfel de armistiţiu. „Acum trebuie ca Rusia să răspundă. Dacă Rusia spune „nu sunt gata pentru o încetare a focului”, atunci înseamnă că ea l-a minţit pe preşedintele american, că i-a minţit pe toţi cei cărora le-a spus că doreşte pacea, iar de aici vor trebui să rezulte consecinţe”, a interpretat Macron. „Enervarea americanilor nu trebuie îndreptată decât asupra unei singure persoane: preşedintele Putin”, mai consideră preşedintele francez.
La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez a declarat presei că integritatea teritorială a Ucrainei este un principiu care nu poate fi negociat, reacţia venind după criticile lui Trump la adresa lui Zelenski pentru refuzul acestuia a ceda formal Crimeea către Rusia.
„Facem tot ce ne-au propus partenerii noştri, cu excepţia a ceea ce este contrar legislaţiei şi Constituţiei” ucrainene, a spus joi Zelenski la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Africa de Sud. El a declarat marţi că Ucraina nu va recunoaşte niciodată ocupaţia rusă în Crimeea, afirmând că „acesta este pământul nostru, pământul poporului ucrainean” şi că în plus Constituţia nu-i permite să cedeze teritorii, declaraţie după care Trump l-a avertizat într-un mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social că „poate avea pacea, sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată ţara”.
„Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă sub auspiciile preşedintelui Barack Hussein Obama şi nici măcar nu este un punct de discuţie. Nimeni nu-i cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu al Rusiei, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea în urmă cu 11 ani când a fost predată Rusiei fără niciun foc de armă?”, a adăugat preşedintele american.
„Nu am nimic de-a face cu Rusia, dar am mult cu dorinţa de a salva, în medie, cinci mii de soldaţi ruşi şi ucraineni pe săptămână, care mor pentru absolut niciun motiv. Declaraţiile făcute de Zelenski astăzi nu vor face altceva decât să prelungească măcelul, şi nimeni nu doreşte asta”, a completat Trump, care a atenţionat de asemenea că „situaţia Ucrainei este foarte gravă” şi declaraţiile preşedintelui ucrainean „sunt foarte dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia”.
Conform publicaţiei americane Axios, o propunere a lui Trump de plan de pace include recunoaşterea de către SUA a peninsulei Crimeea ca fiind de jure parte a Rusiei şi recunoaşterea de facto a controlului rusesc asupra celorlalte teritorii ucrainene ocupate. De asemenea, acelaşi plan, care nu pare să fie agreat de Ucraina şi de aliaţii ei europeni, ar mai cuprinde excluderea aderării Ucrainei la NATO, ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei şi trecerea sub control american a centralei nucleare Zaporojie.
Planul de pace propus de Trump a fost discutat miercuri la Londra la o reuniune la care au participat Marea Britanie, SUA, Franţa, Germania şi Ucraina. Această reuniune ar fi trebuit să fie una la nivel de miniştri de externe, dar a fost redusă la un nivel inferior după ce secretarul american de stat Marco Rubio şi-a anulat participarea în urma declaraţiilor lui Zelenski despre Crimeea.
Potrivit lui Zelenski, un document cu propuneri rezultate în urma întâlnirii desfăşurate miercuri la Londra ar trebui să se afle acum pe biroul lui Trump. „În urma propunerilor venite din partea Statelor Unite, au apărut şi alte elaborări şi cred că astăzi acest document este pe biroul preşedintelui Trump”, a spus preşedintele ucrainean. Conform acestuia, discuţiile de la Londra nu au fost „uşoare, dar au fost „constructive”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.