Macron: Noua Caledonie nu trebuie să devină „Vestul Sălbatic”
Noua Caledonie, un arhipelag francez afectat de un focar de violenţe, nu trebuie să devină „Vestul Sălbatic”, a avertizat preşedintele Emmanuel Macron în cadrul unui interviu acordat presei locale şi difuzat vineri la televiziunea locală din arhipelag, relatează AFP, transmite Agerpres.
„Am decis să vin pentru că nu trebuie să lăsăm niciodată ca violenţa să se instaleze”, a explicat şeful statului francez, într-un interviu acordat postului public Nouvelle-Calédonie La 1čre, interviu înregistrat joi în timpul vizitei sale surpriză în arhipelag.
El a justificat efectivele semnificative desfăşurate în arhipelag, în special cei 3.000 de angajaţi ai forţelor de securitate internă, prin necesitatea unei „reveniri la calm”, pentru că „nu este Vestul Sălbatic”.
„Republica trebuie să-şi recapete autoritatea în toate punctele. În Franţa, nu toată lumea se apără”, a adăugat el, referindu-se la revoltele violente care au loc în teritoriul francez din Pacificul de Sud din noaptea de 13 mai şi la grupurile care organizează apărarea cartierelor lor.
„Există un ordin republican, forţele de securitate sunt cele care îl aplică”, a insistat el.
Preşedintele francez şi-a început joi vizita-fulger în Noua Caledonie exprimându-şi speranţa privind o întoarcere „cât mai curând posibil (…) la pace, la calm, la securitate”, la o peste o săptămână de la începutul violenţelor fără precedent în 40 de ani în arhipelagul francez din Pacificul de Sud, notează AFP.
Însoţit de miniştrii de interne, al apărării şi al teritoriilor de peste mări, preşedintele francez a discutat timp de peste trei ore şi jumătate cu aleşi şi actori economici din arhipelag, pe care violenţele şi distrugerile l-au adus într-o situaţie de criză.
De la începutul violenţelor în arhipelagul francez, şase persoane au fost ucise, între care doi jandarmi. Circa 86 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, potrivit ministrului de interne Gérald Darmanin.
Vizita-surpriză a lui Macron are loc în condiţiile în care se înmulţesc, inclusiv în cadrul majorităţii prezidenţiale, apelurile la amânarea proiectului de lege privind corpul electoral din acest teritoriu, respins de tabăra proindependenţă şi care se află la originea revoltelor.
Teritoriul din Pacificul de Sud, cucerit şi colonizat în secolul al XIX-lea, este strategic pentru Franţa, care vrea să-şi întărească influenţa în Asia-Pacific, şi are bogate resurse în nichel, metal indispensabil pentru fabricarea vehiculelor electrice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank