G4Media.ro

Macron vorbeşte de „progrese substanţiale” cu privire la Ucraina, după întâlnirea cu…

Foto: WhiteHouse

Macron vorbeşte de „progrese substanţiale” cu privire la Ucraina, după întâlnirea cu Trump / Pace cu garanții de securitate și fără capitularea Ucrainei, a cerut liderul francez / Putin va fi de acord cu forțe europene de menținere a păcii, susține Trump

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, consideră că s-au înregistrat „progrese substanţiale” în urma consultărilor pe care le-a avut luni cu preşedintele american, Donald Trump, cu privire la războiul din Ucraina, relatează dpa.

Există discuţii concrete cu privire la un plan de acţiune pentru a obţine o pace durabilă în care Ucraina va fi implicată, a declarat Macron după întâlnirea sa la Casa Albă. „Cred că astăzi a fost un punct de cotitură în discuţiile noastre”, a spus el.

„Vă împărtăşim dorinţa de a face pace”, i-a spus liderul francez lui Trump, dar a adăugat: „Pacea nu poate însemna capitularea Ucrainei”.

Liderul francez a declarat că au avut loc şi discuţii privind garanţiile de securitate atât din partea europenilor, cât şi a Statelor Unite. Macron a insistat asupra unei „păci durabile” şi a subliniat că o încetare a focului fără garanţii de securitate nu va rezista.

Franţa a discutat deja cu Marea Britanie problema trimiterii de trupe de menţinere a păcii ca parte a garanţiilor de securitate.

„Suntem, de asemenea, conştienţi că europenii trebuie să facă mai mult pentru securitatea în Europa, pentru apărarea în Europa şi pentru o distribuţie mai echitabilă a poverii securităţii”, a declarat Macron.

Trump crede că este posibilă o încetare a focului înainte de a se ajunge la o pace durabilă. „Mi-ar plăcea să ajungem direct la un acord, dar încetarea focului se va întâmpla întotdeauna un pic mai repede”, a declarat el în conferinţa de presă comună cu Macron.

Fiecare zi în care luptele ar putea fi oprite mai repede ar salva sute, uneori mii de vieţi, a spus Trump. „Aşa că vrem să vedem dacă putem face asta foarte repede”. El a repetat declaraţia conform căreia crede că şi partea rusă intenţionează să pună capăt luptelor.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar fi de acord cu forţe europene de menţinere a păcii pentru a asigura o posibilă încetare a focului în Ucraina, a afirmat preşedintele american. Întrebat: „Îl veţi convinge pe Vladimir Putin să accepte trupe europene ca forţe de menţinere a păcii? Trump a răspuns: „Da, va accepta”.

Liderul de la Casa Albă a spus că doreşte să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, pentru a discuta despre accesul SUA la resursele ucrainene de materii prime, afirmând că cele două ţări sunt foarte aproape de un acord.

Acordul ar lega ajutorul SUA acordat Ucrainei de accesul la resursele valoroase şi strategice de pământuri rare ale acestei ţări.

„Ajutăm Ucraina aşa cum nimeni nu a mai ajutat-o vreodată”, a declarat preşedintele american, adăugând că nu doreşte ca războiul din Ucraina să degenereze într-un al treilea război mondial.

SUA şi Ucraina se ceartă de săptămâni întregi în legătură cu acest acord. Zelenski a refuzat iniţial să-l semneze, afirmând că este nefavorabil pentru Ucraina. În plus, acesta nu conţinea nicio garanţie de securitate pentru ţara sa, a declarat Zelenski, care încă luptă împotriva atacurilor ruseşti în războiul lansat de Moscova în 2022. Ucraina a cerut în mod explicit astfel de garanţii, deşi rămâne de văzut dacă o propunere revizuită le va conţine.

Potrivit televiziunii publice ucrainene, Kievul a trimis deja Washingtonului o versiune finală a acordului-cadru privind accesul la zăcămintele ucrainene. Exploatarea acestora este considerată a fi atât importantă din punct de vedere strategic, cât şi profitabilă din punct de vedere economic.

Dar analiştii spun că Ucraina va avea probabil nevoie de pământuri rare şi de alte materii prime pentru propria reconstrucţie, chiar dacă acest lucru înseamnă utilizarea resurselor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

La rândul său, Vladimir Putin a propus explorarea în comun cu SUA a zăcămintelor de pământuri rare, inclusiv a celor din părţile Ucrainei ocupate de Rusia. Rusia este pregătită să lucreze cu partenerii săi, inclusiv cu SUA, în această chestiune, a declarat Putin într-un interviu pentru televiziunea de stat rusă.

El a adăugat că Rusia deţine unele dintre cele mai mari zăcăminte din lume în nordul îndepărtat al ţării, precum şi în Caucaz, Siberia, Orientul Îndepărtat şi teritoriile ocupate ilegal în Ucraina, pe care le-a denumit „noi teritorii”. Preşedintele rus a discutat anterior despre dezvoltarea exploatării materiilor prime cu miniştri şi alţi reprezentanţi ai statului în cadrul unei videoconferinţe.

Întâlnirea lui Macron cu Trump are loc la câteva zile după ce preşedintele francez a organizat o conferinţă cu liderii a 19 ţări europene şi Canada pentru a consolida coordonarea privind Ucraina. Aceasta a urmat unui summit de criză găzduit de Macron la Paris cu privire la o potenţială forţă de menţinere a păcii pe teren în Ucraina.

Discuţiile au loc în timp ce Europa se confruntă cu o problemă crucială: cum să răspundă la schimbarea radicală a politicii Statelor Unite în Ucraina sub conducerea lui Trump. Washingtonul încearcă să îi împingă pe Zelenski şi Putin spre negocieri, transferând în acelaşi timp Europei responsabilitatea pentru asigurarea unui acord de pace.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce mi se pare ca Macron ar trebui sa fie mai temperat? Cred ca s-a aventurat prea in adancurile tulburi ale mintilor de reptile ale rusilor si americanilor discutand sau lasand sa se discute despre imparteala de facto a Ucrainei, a resurselor lor.
    Cum s-a vazut Europa este tratata la fel ca Ucraina, si Europa nu este numai Franta. Il pacalesc rusii si ”noii americani” de nu o sa mai stie cum sa-si opereze imaginea ce va ramane in istorie.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.