Mădălina Turza a fost înlocuită la conducerea Autorității pentru persoane cu dizabilități, copii și adopții cu fosta deputată PNL Florica Cherecheș, semnatară a amendamentului prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților
Maria Mădălina Turza, activistă pentru drepturile omului, mama unei fetițe cu sindrom Down, a fost înlocuită la conducerea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții cu fosta deputată PNL Florica Cherecheș, semnatară a amendamentului prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților.
Florica Cherecheş a fost numită în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al autorității, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu publicată, luni, în Monitorul Oficial. Maria Mădălina Turza a fost numită în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.
Florica Cherecheș, 61 de ani, a fost deputat PNL în legislaturile 2012-2016 și 2016-2020. Este membră PNL din 2008, când a și fost aleasă fost consilier local la Oradea. A absolvit Facultatea de mecanică Cluj Napoca – Tehnologia construcțiilor de mașini și are un master în Economie socială la Universitatea din Oradea. În perioada 1983-1991 a lucrat ca inginer la Întreprinderea de mașini-unelte Înfrățirea din Oradea, apoi a lucrat la Institutul Biblic Emanuel, Societatea Misionară Română, la o societate comercială de tinichigerie-vopsitorie auto și la Asociația Integra România. La alegerile din 2020 a candidat pentru un nou mandat de deputat din partea PNL, însă nu a obținut locul.
În legislatura trecută, Florica Cherecheș a semnat, alături de deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD), amendamentul prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților.
Legea privind predarea educației sexuale în școli a fost inițiată de USR, a fost adoptată de Parlament în luna martie 2020 și a fost promulgată, pe 3 aprilie, de preşedintele Klaus Iohannis. În varianta inițială, legea prevedea ”derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”. Prin amendamentul adoptat în iunie 2020 de Parlament, acesta a fost modificat astfel: ”derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”
În noiembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, invocând între altele:
- Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală.
- Importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora. În acest sens, amintim existența mai multor studii care reliefează faptul că atât copiii, cât și tinerii trebuie să aibă acces, cu celeritate, la educație și informații obiective, spre a-și putea evalua și realiza în mod corect interacțiunile cu ceilalți indivizi din societate.
- În acest sens, învederăm recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora, în ceea ce privește nevoia de realizare a educației sexuale, aceasta poate fi suplinită, în mod pozitiv și cu succes, prin intermediul unor specialiști care să abordeze acest domeniu în mod profesional. Totodată, OMS consideră că educația sexuală trebuie predată într-o manieră adecvată vârstei, să corespundă gradului de dezvoltare și înțelegere, specific fiecărui individ și să țină cont de influențele culturale, sociale și de gen.
- Cu privire la obligativitatea existenței acordului din partea părinților/reprezentanților legali în vederea derulării, cu caracter sistematic în unitățile școlare, a acestor programe de educație, apreciem că aceasta are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe. Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său.
Maria Mădălina Turza, care deținea funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții din noiembrie 2019, a anunțat pe pagina sa de Facebook că își încheie mandatul, întrucât postul revine PNL, prin algoritmul politic.
Postarea Mariei Mădălina Turza:
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii