Mădălina Turza: Linia telefonică gratuită pentru raportarea abuzurilor din centrele pentru copii și adulți cu dizabilități a fost desființată, în ciuda eforturilor uriașe de punere în funcțiune / Tăcerea naște monștri
Mădălina Turza (PNL), consilier de stat la Cancelaria premierului, afirmă că linia telefonică gratuită pentru raportarea abuzurilor din centrele pentru copii și adulți cu dizabilități a fost desființată, în ciuda eforturilor uriașe de punere în funcțiune și a parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă.
„Premierul României a dispus acțiuni de #control integrat la toate centrele de asistență și îngrijire pentru vârstnici la nivel național. Ecuația este extrem de complexă și deloc nouă. Despre ea și cauzele profunde aș putea scrie o carte. Dar mi-am promis că pentru mine este un capitol profesional închis. Deși îl trăiesc acut la nivel personal. Ce nu înțeleg sau nu vreau să înțeleg este de ce orice pârghie de transparență și control este anihilată la fel de repede ca o știre șocantă care face vâlvă pentru o zi sau două”, a scris Mădălina Turza pe pagina sa de Facebook.
Ea spune că, atunci când și-a încheiat mandatul la ANDPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții), în anul 2021, a lăsat funcțional și în proces de dezvoltare un mecanism de raportare în timp real a abuzurilor din centre: un număr gratuit disponibil NON-stop pentru beneficiari, cu fișe de caz, indicatori, ture de operatori și psihologi într-un amplu parteneriat public privat.
„Câteva mii de sesizări am primit și verificat în mai puțin de un an și am luat măsuri administrative sau am declanșat anchete penale. Corpul de Control al ANDPDCA era aproape NON stop în teren.
În mai puțin de o lună după plecarea mea, a fost DESFIINAT.
În ciuda eforturilor uriașe de punere in funcțiune și a parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă.
Și s-a așternut tăcerea. Și așa cum știm, tăcerea naște monștri.
Nu spun că aceasta este soluția universală la problema serviciilor sociale pentru persoanele vulnerabile. Și nici nu spun că nu înțeleg limitele sistemului sau derapajele unor subiecte sociale sensibile, dar era o pârghie de prevenire și control”, afirmă Mădălina Turza.
Context. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, într-o postare pe Facebook, că este „revoltat” de ororile la care au fost supuși bătrânii din centrele rezidențiale care fac obiectul anchetei DIICOT și a precizat că a cerut instituțiilor cu atribuții în domeniu să facă un control urgent în toate centrele din țară. Detalii aici.
Procurorii DIICOT au reţinut 24 de inculpaţi, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar, în dosarul privind exploatarea persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari.
Tribunalul București a dispus, miercuri seara, arestarea preventivă a doi dintre inculpații reținuți în dosarul azilelor groazei. Este vorba de Ștefan Godei, președintele Asociației „Sfântul Gabiel cel Viteaz” și fratele lui. Alți 10 inculpați au primit măsuri preventive mai blânde cum ar fi arest la domiciliu și control judiciar. Decizia nu este definitivă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii