Mădălina Turza (PNL), demisă din Guvern de către premierul Ciolacu: E o chestiune de „simetrie” politică în scandalul azilelor / Ancheta penală este rezultatul sesizării Corpului de control al premierului Ciucă în 8 martie
Update: Mădălina Turza (PNL) a afirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că demiterea ei este o chestiune de „simetrie” politică în scandalul azilelor groazei și a susținut că ancheta penală în acest caz este rezultatul sesizării Corpului de control al premierului Ciucă în 8 martie.
„Eliberarea mea din funcție este o chestiune de «simetrie» politică legată de scandalul azilelor de bătrâni și persoane cu dizabilități.
Responsabilii se cunosc, nu se inventează.
Și tocmai din acest motiv, pentru că #adevărul nu poate avea decât o culoare, acesta este următorul: faptul că ancheta penală la care asistăm cu toți astăzi #există, este rezultatul sesizării Corpului de Control al Prim Ministrului din data de 8 martie 2023, ca urmare a mai multor informări și sesizări primite la Guvern în lunile februarie și martie 2023.
Nimic din lumea asta, nici măcar politica nu poate schimba adevărul, ci doar percepția, ceea ce este o responsabilitate individuală de a discerne.
Munca mea în domeniul dizabilității de peste 15 ani, care a inclus și sute de ore de monitorizare și rapoarte despre aceste centre ale groazei, plângeri penale și demersuri administrative sunt de suficientă notorietate pentru ca asocierea mea cu obstrucționarea unui demers în acest caz să fie #hilară”, scrie Mădălina Turza.
Știrea inițială: Premierul Marcel Ciolacu a demis-o pe Mădălina Turza (PNL) din Guvern. Ea era consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului și conducea Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile.
Decizia premierului a fost publicată în Monitorul Oficial.
Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile a fost înființat la începutul anului 2022, printr-o hotărâre a Guvernului Ciucă.
După izbucnirea scandalului privind azilele groazei, Mădălina Turza afirma, în 6 iulie, că linia telefonică gratuită pentru raportarea abuzurilor din centrele pentru copii și adulți cu dizabilități a fost desființată, în ciuda eforturilor uriașe de punere în funcțiune și a parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă. „Și s-a așternut tăcerea. Și așa cum știm, tăcerea naște monștri.”
„Premierul României a dispus acțiuni de #control integrat la toate centrele de asistență și îngrijire pentru vârstnici la nivel național. Ecuația este extrem de complexă și deloc nouă. Despre ea și cauzele profunde aș putea scrie o carte. Dar mi-am promis că pentru mine este un capitol profesional închis. Deși îl trăiesc acut la nivel personal. Ce nu înțeleg sau nu vreau să înțeleg este de ce orice pârghie de transparență și control este anihilată la fel de repede ca o știre șocantă care face vâlvă pentru o zi sau două”, a scris Mădălina Turza pe pagina sa de Facebook. Detalii aici.
Cine este Maria Mădălina Turza: activistă pentru drepturile omului, mama unei fetițe cu sindrom Down, ea a deținut funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții din noiembrie 2019 până în martie 2021. Ea a fost înlocuită cu fosta deputată PNL Florica Cherecheș, semnatară a amendamentului prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților.
Mădălina Turza a fost numită apoi în postul de consilier de stat la Cabinetul premierului, iar în februarie 2022 a fost desemnată la conducerea Departamentului pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile. Detalii aici.
În cursul anului 2021 ea s-a înscris în PNL.
De la declanșarea războiului din Ucraina, Mădălina Turza a coordonat acțiunile instituțiilor din România pentru gestionarea situației create de fluxul de refugiați ucraineni declanșat de invazia rusă în Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii