MAE a confirmat pentru G4Media că ostaticul român din Burkina Faso este în viață, dar nu a răspuns de ce nu a reușit să-l elibereze în opt ani
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat pentru G4Media că Iulian Gherguț, ostaticul român din Burkina Faso este în viață, dar nu a oferit detalii cu privire la măsurile întreprinse sau la lipsa rezultatelor din ultimii opt ani, de când bărbatul este captiv unei grupări teroriste africane. Ministerul a menționat că există în prezent operațiuni în derulare, despre care nu pot fi oferite informații pentru a nu le compromite și pentru a nu pune în pericol viața ostaticului.
Redăm mai jos răspunsul integral al MAE:
- Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, efectuează, constant și în regim prioritar, demersuri susținute pentru eliberarea acestuia. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, Ministerul Afacerilor Externe informează că instituțiile din cadrul Celulei de criză tratează cu toată responsabilitatea, în mod permanent și în regim de urgență, orice oportunitate pentru rezolvarea situației cetățeanului român, conform competențelor și instrumentelor specifice. În context, având în vedere elementele deținute la nivelul Celulei de criză interinstituționale, Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetățeanul român este în viață. În ceea ce privește elementele apărute în mass-media cu privire la acest caz, fiind activități în derulare, MAE precizează că nu poate aborda în spațiul public detalii privind demersurile concrete ce sunt întreprinse, pentru a nu afecta acțiunile Celulei de criză interinstituționale și pentru a evita orice pericol referitor la integritatea fizică a cetățeanului român. Totodată, menționăm că reprezentanții Celulei de criză dispun de întregul suport al autorităților statului și utilizează toate pârghiile legale pentru a rezolva pozitiv acest caz cu un grad ridicat de complexitate și sensibilitate.
Sora lui Iulian Gherguț a povestit într-un interviu pentru G4Media că a obținut informații despre situația lui Iulian Gherguț mai curând de la alți ostatici eliberați din regiune, decât de la autoritățile române. În luna aprilie a acestui an, Ministerul Afacerilor Externe a prezentat familiei o înregistrare de acum doi ani.
”Ultima dată când am fost la MAE a fost pe 7 aprilie. Am solicitat această întâlnire sub amenințare deoarece de ani de zile ne spun același lucru. Nu e posibil să nu avem un mesaj dacă e viu sau mort. Doar pe vorbe ne-au ținut ani de zile.
Mi-au arătat un video de 16 secunde din data de 3 decembrie 2021, în care Iulian spune că e bine și transmite salutări familiei. Era cumva fără încredere, ca și cum s-ar întreba de ce mai facem filmul ăsta. Dacă au avut filmul din 2021 nu puteau să ni-l arate? Tatăl meu are 89 de ani, sunt părinți care pentru un minut ar fi vrut să îl vadă”, a declarat Elvira Gherguț.
Faptul că românul este în viață a fost confirmat și de ostaticii eliberați recent. Răpirea lui Iulian Gherguț a fost doar primul act terorist dintr-un lung ciclu de violențe și răpiri în Burkina Faso. În prezent, în jur de 25 de cetățeni străini ar fi ostatici în regiunea Sahel, iar românul este cel mai vechi dintre ei, potrivit agenției Fides.
”Cei de la Ministerul Afacerilor Externe ne-au spus că nu ne pot comunica nimic, că nimic nu e sigur, că situația se poate schimba de la o oră la alta. Ne-au mai spus că acest caz este foarte dificil pentru ei de rezolvat deoarece nu cer bani, ci vor la schimb teroriști închiși în state africane. Ne-au mai spus că în 2017 au fost pe punctul de a-l elibera, dar că a trebuit să o ia de la capăt deoarece persoana cu care erau în contact a fost ucisă într-un atac. Din 2017 nu am mai avut niciun mesaj concret”, a povestit Elvira Gherguț.
Un ostatic american eliberat recent a comunicat cu românul prin semne
La începutul lunii iunie, unul dintre ostaticii eliberați recent, americanul Jeffery Woodke, i-a transmis românului un mesaj prin intermediul postului Radio France International, unde a povestit că ar avea acces ostaticii din Burkina Faso.
”Am fost cu Iulian Gherguţ, românul. Nu am putut să-i vorbesc direct. Am stat cu el în acelaşi loc, vreo 14 zile, dar eram separaţi. Am comunicat numai prin semne, cu mâinile, şi i-am promis că-l voi ajuta când voi fi liber. Azi mă ţin de această promisiune. Aş dori să-i transmit un mesaj: Iulian, dacă ascultaţi această emisiune, trebuie să ştiţi că nu ești abandonat, ești iubit de familia şi apropiaţii Dvs, şi de mine, şi lucrăm pentru (eliberarea) ta. Fii curajos, fii curajos prietenul meu” a spus Jeff Woodke la microfonul RFI.
Sora lui Iulian Gherguț spune că a primit recent un apel telefonic de la Jeffery Woodke, care i-a spus ei și mamei sale despre hotărârea de a le ajuta, dar și despre necesitatea ca guvernul român să se implice mai activ în căutarea lui Iulian. „Ultimele săptămâni ne-au dat speranță”, a adăugat femeia, care așteaptă acum ca autoritățile române să dea curs acestei piste.
Românul a transmis mai multe mesaje în ultimii ani, în care implora familia și autoritățile române să facă demersuri pentru a-l elibera. Primele imagini cu românul captiv au fost făcute publice de către teroriști în august 2015. Alte înregistrări au mai apărut în 2016 și 2017. În toate mesajele, românul făcea apel la autoritățile române să îl ajute. Poziția oficială a statului român este că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank