G4Media.ro

MAE, despre decizia Ungariei de a marca 100 de ani de la…

MAE, despre decizia Ungariei de a marca 100 de ani de la Trianon: ”Orice încercare de rescriere a istoriei și de aducere în discuție a unor poziții revizioniste este inacceptabilă”

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat în urma deciziei Parlamentului Ungariei de a declara anul 2020 drept ”An al Coeziunii Naționale” și de a marca 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Oficialii români susțin că ”orice încercare de rescriere a istoriei și de aducere în discuție a unor poziții revizioniste este inacceptabilă” și că aceasta nu se potrivește realității Europei secolului XXI sau ambițiilor de cooperare bilaterală stabilite prin Parteneriatul Strategic, prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară, semnat la Timişoara la 16 septembrie 1996 și prin apartenența comună la UE și NATO.

”Tratatul de la Trianon, care a stabilit, între altele, frontiera dintre România și Ungaria, nu reprezintă o problemă care să reclame rezolvare, astfel precum încearcă sistematic să acrediteze autoritățile de la Budapesta și nici nu reprezintă o tragedie astfel precum se notează în textul actului adoptat de Parlamentul Ungariei. Acest tratat este un element esenţial al realităţii geopolitice actuale la nivel european, fiind parte a sistemului tratatelor de pace semnate în cursul anului 1919 care a pus capăt Primului Război Mondial – adevărata tragedie de la începutul secolului trecut care a curmat aproximativ 19,000,000 de vieți – și care a permis nașterea și consolidarea unor state naționale în regiune, inclusiv Ungaria. Ungaria, parte la acest Tratat, are obligaţia de a-i respecta întocmai prevederile şi de a le executa cu bună credinţă, conform principiilor de bază ale dreptului internaţional”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul a mai precizat că ”nu poate accepta ca astfel de manifestări să pună în discuție sistemul tratatelor internaționale care au stat la baza configurării Europei de astăzi”:

”În considerarea celor de mai sus, Ministerul Afacerilor Externe reiterează angajamentul ferm al României de a construi o relație bilaterală solidă, pragmatică, bazată pe respect reciproc și orientată spre viitor în beneficiul cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, având așteptări similare de la partea ungară”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Context

După încheierea Primului Război Mondial, taberele învinșilor și învingătorilor au semnat tratatele de pace din cadrul Sistemului de la Versailles. La Conferința de pace de la Paris, care a durat de la 18 ianuarie 1919 la 21 iunie 1920, țările învinse au semnat tratate prin care recunoșteau independența altor state, pierderea anumitor teritorii ori se angajau să achite pagube însemnate de război. Germania a semnat Tratatul de la Versailles (28 iunie 1919), Turcia a semnat Tratatul de la Sevres (10 august 1920), Austria de la Saint-Germain (10 septembrie 1919), Bulgaria de la Neuilly (27 noiembrie 1919), iar cu Ungaria a fost semnat Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920). Conform Tratatului de la Trianon, Ungaria a pierdut mai multe teritorii, printre care și Transilvania, care a revenit României. La aproape 100 de ani de la acel moment, chestiunea Transilvaniei reprezintă încă un subiect tabu între cele două state vecine.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ungaria a pierdut teritorii care nu-i apartineau, a pierdut teritorii anexate prin forta.
    Si Imperiul Roman a pierdut teritoriile anexate prin forta. Nimeni din Italia nu mai are tupeul astazi sa revendice teritoriile cucerite si apoi pierdute de Imperiul Roman.
    Si Imperiul Otoman a pierdut teritoriile anexate prin forta. Nimeni din Turcia nu mai are tupeul astazi sa revendice teritoriile cucerite si apoi pierdute de Imperiul Otoman.
    Ungaria a fost 150 de ani pasalic turcesc (provincie turceasca). Ce-ar fi ca Turcia sa ceara recuperarea acestui teritoriu ?
    Ungaria a fost apoi 200 de ani provincie austriaca. Ce-ar fi ca Austria sa ceara recuperarea acestui teritoriu ?
    Poza atasata articolului este gresita. Ghearele trebuie sa fie puse invers, Ungaria incearca sa rupa halci din alte tari, nu tarile din jur incearca sa rupa halci din Ungaria.

    • Domnule, nu e așa. Ia imaginează-ți cum ar fi că Italia de azi să aibă doar 2 milioane de locuitori, dintre care jumătate plus unu să fie români. Peste noapte Italia ar deveni România. Ți se pare corect? De ce? Cât despre cine a luat teritorii cu forța, eu zic să scoți puțin capul din nisip. România nu a existat până în 1918, Ungaria există de la 1000.

    • Nu este corect folosit cuvantul”pierdut”,in legatura cu teritorii anexate prin cucerire,casatorie etc,mai ales cand populatia majoritara a teritoriului este de alta nationalitate decat a statului integrator!In plus revizionismul asta nationalist este complect nepotrivit pentru o tara integrata in structuri internationale cu regului suprastatale.Altfel sunt multe tari care ar avea revendicari mult mai indreptatite,chiar si Romania cu Bucobina sau Basarabia pana la Nistru!In plus cconglomerate ca Cehoslovacia sau RFIugoslavia s-au separat dupa nationalitati si credinte,in tari existente candva ca principate,ungurii din Transilvania ce ar vrea Harcov independent in mijlocul tarii?Sunt pur si simplu invidiosi si lacomi!

    • Din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat.
      150 de ani a fost pasalic turcesc (provincie turceasca), 200 de ani a fost provincie austriaca, 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi.
      In toate teritoriile ocupate prin forta de Ungaria, in ciuda maghiarizarii fortate, in ciuda persecutiilor salbatice la care au fost supusi de catre ocupanti, majoritari au fost locuitorii teritoriilor ocupate.
      In Transilvania, intotdeauna majoritari au fost Romanii, chiar daca erau denumiti Transilvaneni, sau Valahi.

    • Din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat.
      150 de ani a fost pasalic turcesc (provincie turceasca), 200 de ani a fost provincie austriaca, 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi.
      In toate teritoriile ocupate prin forta de Ungaria, in ciuda maghiarizarii fortate, in ciuda persecutiilor salbatice la care au fost supusi de catre ocupanti, majoritari au fost locuitorii teritoriilor ocupate.
      In Transilvania, intotdeauna majoritari au fost Romanii, chiar daca erau denumiti Transilvaneni, sau Valahi.
      In Transilvania nu au fost niciodata 1.700.000 de maghiari, ci intotdeauna sub 1.000.000.

    • teritoriile pierdute de ungaria la 1920 ii apartinusera de drept si de fapt – indiferent cum a ajuns in posesia lor – asa e in dreptul international public.
      la fel, acele teritorii apartin azi de drept si de fapt alotr teri, indiferent cuum s-a ajuns la situatia asta.

  2. Se va ciocni cu bere la marcarea Centenarului Tratatului de la Trianon?

    • Ca de obicei mae nu găsește alt limbaj de exprimare decât infatuare și perversiune. Atitudine firească a unui guvern care are sovinismul și xenofobia printre priorități. După ce i s-a repartizat un teritoriu în urma unui tratat la care nici nu a participat doar i s-a comunicat o decizie discutabilă, statul român de 100 de ani se străduiește să inventeze argumente științifice care să justifice cele intimplate. Din îndobitocire fac parte și traducerile deformate tendențios precum și prezentarea minciunilor ca adevăruri.

    • Romania exista de peste 2000 de ani sub numele Dacia, statalitatea lui Burebista e confirmata, doar ca atunci era mult mai mare. In conditiile diferitelor epoci, in functie de vecinatati, vicisitudini, privinciile mari au alcatuit state separate fara insa ca vreodata cineva sa conteste comunitatea de limba, traditii, identitate a romanilor din provinciile istorice.

  3. de aia lingeti botinele udemereului

  4. Ungurii sarbatoresc 100 de ani parca ar fi 1 000.

  5. Granitele nu sunt batute in cuie pentru eternitate. TrataKosovo gen Trianon sunt petice de hartie care sunt de cei temporari invinsi doar cu gandul de a le reviziui sau anula ulterior. Polonia a fost impartita de trei ori de Rusia, Austria si Prusia. De trei ori polonezii au facut-o la loc in ciuda unor tratate pe care sunt sigur Austria, Rusia si Prusia le-au semnat. Isralul nu a existat ca stat timp de 2000 de ani, pana cand evreii l-au refacut dupa ww2 insusindu-si teritorii de la palestinieni si statele arabe din jur in ciuda unor tratate care stabileaua granitele egiptului, siriei, libanului etc. Rusia si-a reinsusit Crimea pentru ca a vrut si pentru ca a putut. Iugoslavia s-a destramat, Kosovo a aparut din nou in ciudaunor tratate. Morala: granitele se schimba in functie de realitatile din teren, nu de ce s-a semnat acu 100 de ani. E bine sa ai si tratate, dar cel mai bine este sa ai un stat puternic cu o economie infloritoare, demografie sanatoasa si o armata pregatita si inarmata cu de toate pana-n dinti.

  6. Granitele nu sunt batute in cuie pentru eternitate. Tratate gen Trianon sunt petice de hartie care sunt semnate de cei temporari invinsi doar cu gandul de a le reviziui sau anula ulterior. Polonia a fost impartita de trei ori de Rusia, Austria si Prusia. De trei ori polonezii au facut-o la loc in ciuda unor tratate pe care sunt sigur Austria, Rusia si Prusia le-au semnat. Isralul nu a existat ca stat timp de 2000 de ani, pana cand evreii l-au refacut dupa ww2 insusindu-si teritorii de la palestinieni si statele arabe din jur in ciuda unor tratate care stabileaua granitele Egiptului, Siriei, Libanului etc. Rusia si-a reinsusit Crimea pentru ca a vrut si pentru ca a putut. Iugoslavia s-a destramat, Kosovo a aparut din nou in ciuda unor tratate. Morala: granitele se schimba in functie de realitatile din teren, nu de ce s-a semnat acu 100 de ani. E bine sa ai si tratate, dar cel mai bine este sa ai un stat puternic cu o economie infloritoare, demografie sanatoasa si o armata pregatita si inarmata cu de toate pana-n dinti. Altfel risti sa plangi ca palestinienii pe la ONU cu dreptatea in mana. Parerea mea 🙂

  7. Dacă îmi aduc eu bine aminte, și noi plîngem după România Mare.

    Ministerul de Externe al Ucrainei tot ca MAE al nostru s-o văicări?
    Ori al Bulgariei?
    Bașca cel de la Chișinău?

  8. Romanii sunt pusi pe contre, la orice!
    In cazul de fata, daca este un Adi,trebuie sa apara Crivat. Daca un roman spune ceva pertinent, un anti-roman ataca subtil si neutru.Parerea mea.

    • @Anda Lucia Gustiu : Cine e roman si cine e anti-roman ? Lamureste-ne si pe noi ca din comentariul tau anapoda de subtil si neutru nu prea se intelege 🙂
      Ce am vrut sa ilustrez in comentariul meu este doar un principiu fundamental de realpolitik 101…

  9. 1. e firesc ca un stat sa exprime oficial „POZITII” pe o anumita tema, confomr cu interesele sale – pozitie ce NU reprezinta obligatoriu un adevar absolut. asta face si romania: exprima o POZITIIE pe tema TRIANON, conform INTERESELOR sale care NU reprezinta neaparat un adevar.

    2. cine a emis POZITIA acaeasta? MAE – acelasi MAE, condus de acelasi ceausist MELESCANU; care va lasa sa asteptati in fata ambasadelor romaniei cand vreti sa votati, dupa care BAGA MINCIUNI la greu ca de ce nu s-a putut organiza mai bine votul in diaspora. atunci DECE a nu ar minti sau manipula MAE si cu prezenta declaratie? va asigur c-o face!

    3. MAE ii scapa vreo trei-patru porumbei pe pe gura, cand spune ca rescrierea istoriei ar fi inacceptabila, pt ca
    I.) despre scrierea sau rescrierea istoriei se pronunta oamenii de stiinta/istoricii si nicidecum un minister!
    II.) istoria este un continuu proces de screiere si rescriere. cine inhiba noile interpretari ale acesteia, acela impune stiintei tabuuri si o condamna sa bata ppasul pe loc, adica sa devina aservita eventual intereselor politice
    III.) MAE este acelasi minister care a participat in 1919-20 la tratativele de pace de la paris – este de la sine inteles ca ei apara interesele propriei institutii, chiar daca dupa 100 de ani.
    IV.) punand botnita istoriografiei, MAE tradeaza ca mai functioneaza dupa spiritul comunistoid-nationalist de dinainte si imediat dupa 1989, cad istoriografia era subordonata politicului si propagandei. Bravos democratie!

    Hans Hedrich, politolog
    Sighisoara

  10. Granițele statelor se trasează numai în urma unui conflict armat și rămân actuale până la declanșarea unui alt conflict . Dar pentru ca un stat să fie și legitim trebuie să primeze principiul național și anume dreptul la autodeterminare al popoarelor, ceea ce este de necontestat. România Mare a luat naștere în spațiul carpato-danubian-pontic. A reprezentat o revenire la matca Vechii Dacii realizată de un popor omogen,compact ,conectat de secole ,scuze,milenii într-o identitate unică ( tradiții,port,limbă) . ROMÂNIA nu există de o sută de ani cum afirmă Ungaria. ROMÂNIA există de milenii .Deși denumirea de România alocată Vechii Dacii este o invenție a Școlii Ardelene ( membrii Școlii Ardelene au fost educați de către Vatican cu scopul de a indoctrina societatea românească în privința ștergerii din memoria colectivă pe străbunii noștri direcți, dacii) român derivând din latinescul romanus – cetățean al imperiului roman, noi știm că neamul nostru a existat de milenii în aceeași vatră ,noi suntem de aici, în timp ce vecinii noștri au venit mult mai târziu în zonele pe care astăzi le ocupă. Ca idee de încheiere : România este un stat național în timp ce Ungaria este un stat politic fabricat ce include populații ale statelor vecine a căror identitate a fost ștearsă prin maghiarizare forțată. Dacă toate țările vecine Ungariei și-ar revendica drepturile teritoriale atunci Ungaria ar înceta să existe.