G4Media.ro

Harta secțiilor unde pot vota românii din străinătate. Tot ce trebuie să…

harta interactivă a secțiilor de votare în străinătate

Harta secțiilor unde pot vota românii din străinătate. Tot ce trebuie să știi despre votul în Diaspora, care a început sâmbătă

Votul la secțiile din străinătate a început și are loc pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică. Pentru alegerile parlamentare au fost organizate 748 de secții de votare în străinătate, iar votarea va avea loc pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie. Cele mai multe secții sunt în țările europene cu mari comunități de români – Spania, Italia, Franța, Germania și Marea Britanie.

Ministerul Afacerilor Externe a lansat joi, pe pagina de internet, o hartă interactivă a secțiilor de votare din străinătate, care va permite cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate să identifice secțiile de votare din apropiere și să-și planifice participarea la alegerile parlamentare organizate pe 5 și 6 decembrie, astfel încât să poată fi evitat riscul de producere a unor aglomerări la unele secții de votare din străinătate, precizează un comunicat de presă al instituției.

Există patru țări în care votul nu va putea fi exercitat din cauza interdicțiilor: Malta, Nigeria, Venezuela și Coreea de Nord. La alegerile parlamentare, românii din diaspora vor putea vota timp de două zile (5 și 6 decembrie), pentru a fi evitată aglomerația la vot.

Alegătorii români pot vota în străinătate cu actele de identitate prevăzute de lege, chiar dacă acestea au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, anunță Ministerul de Externe într-un comunicat de presă, care citează o decizie a Biroului Electoral Central din 15 octombrie 2020.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

a) pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;

b) pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

c) pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

a) cartea de identitate;

b) cartea electronică de identitate;

c) cartea de identitate provizorie;

d) buletinul de identitate;

e) pașaportul diplomatic;

f) pașaportul diplomatic electronic;

g) pașaportul de serviciu;

h) pașaportul de serviciu electronic;

i) pașaportul simplu;

j) pașaportul simplu electronic;

k) pașaportul simplu temporar.

Principalele informații privind desfășurarea procesului de vot în străinătate:

– votarea în străinătate se desfășoară pe durata a două zile, sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie în intervalul orar 7.00 – 21.00 ora locală;
– în situația în care, la ora 21.00, mai există alegători în localul secției de votare sau la rând în fața secției de votare acestora li se va permite să voteze până la ora 23.59 ora locală;
– listele electorale din străinătate nu se vor mai completa pe hârtie, ci vor fi generate în mod electronic, pe tabletele utilizate în secțiile de votare;
– cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la orice secție de votare, chiar dacă nu s-au înregistrat în Registrul electoral pe site-ul www.votstrainatate.ro;
– partidele politice pot desemna, pentru fiecare secție de votare, un reprezentant și doi supleanți, care vor înlocui titularul dacă acesta nu poate fi prezent la activitatea biroului electoral al secției;
– a fost introdusă posibilitatea majorării componenței birourilor electorale ale secțiilor de votare, cu până la 15, în preziua sau ziua votului, dacă președintele biroului electoral al secției de votare constată că situația o impune;
– a fost introdusă posibilitatea înlocuirii reprezentanților partidelor politice care nu confirmă prezența cu până la 3 zile înainte de data alegerilor cu supleanți sau cu orice alți cetățeni cu drept de vot.

Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de 4 deputați și 2 senatori.

MAE anunță, totodată, că, în cazul unor relocări de secții de votare, din motive obiective generate de situația pandemică, harta interactivă va fi actualizată pentru a pune la dispoziție informații în timp real.

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție și o linie telefonică pentru obținerea de informații utile privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare: 004 021 431 2065.

„Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă 24 din 24 de ore în perioada 3 decembrie 2020 (începând cu ora 08.00) – 7 decembrie 2020 (până la ora 20.00, ora României). Harta interactivă și linia telefonică dedicată alegătorilor români din străinătate fac parte din campania de informare derulată de MAE, care are ca obiectiv asigurarea informațiilor necesare alegătorilor români din străinătate pentru exercitarea în condiții optime a dreptului constituțional de vot, inclusiv cu privire la respectarea măsurilor de siguranță sanitară pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus”, precizează MAE.

sursa foto: captură site MAE

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Votul: the final exasperation.
    Fără justiție rapidă gen drive-in pentru reprezentanții statului care calcă strâmb putem sa votăm orice/pe oricine.
    Cea mai bună poziție e cea în care nu ai nici o raspudere si primești și bani pentru asta.
    Mă uit la Avocatul poporului: cât ne costă institutia aia? Dar ANPC? Dar Garda de mediu… dar poliția economică?…. daca toate instituțiile astea fac doar ce vor ele iar cetățenii trebuie sa se descurce singuri in instanță atunci cu ce ne ajuta acele instituții cheltuind an de an?

  2. Unele adrese sunt marcate gresit pe harta. De exemplu, sectia 430, Southampton, UK este indicata in partea opusa a orasului pe harta aceasta. O cautare cu Google maps arata locatia corecta, in sudul orasului. Posibil ca harta sa nu fie atat de precisa asa ca as sfatui votantii sa caute adresa respectiva pe harta corecta. Ar fi pacat sa se piarda voturi din cauza dificultatilor de a gasi sectia.

  3. De ce numai cei cu domiciliul legal in strainatate? Nu este o ingradire a dreptului de vot pentru romanii care sunt in vizita la rude, sau care lucreaza in strainatate fara a avea domiciliul avolo?

  4. Cum se incalca reprezentativitatea in diaspora legal? Se asigneaza 2-3 locuri in Parlament, ca pentru un minijudet de 300.000 de locuitori. Adica 2-3 milioane de romani sunt reprezentate de cativa parlamentari, cat pentru 2-300.000…

    Totul legal si gandit de cei care inca sunt in Parlament. Exista un dispret real pentru diaspora si romanii liberi. Real.

  5. Am votat la ora 10, ora Romaniei, la Ambasada. Eram singurul votant in acel moment, iar inaintea mea au votat alte 15 persoane, in intervalul de 3 ore. Inteleg ca unii sunteti la munca, altii la cumparaturi, maine mergeti la biserica, spre seara vine Mos Nicolae, totusi ar fi bine sa mergeti si la vot. Voua va este bine aici, dar ganditi-va la familiile voastre din tara, care o duc greu. Ce-ar insemna inca 4 ani cu PSD majoritar in parlament? Ar fi de dorit ca balanta, vechi/ nou sa se echilibreze, de aceea sugerez celor nehotarati sa voteze USRPLUS. Sa auzim de bine.

  6. posta canadiana nu ne-a garantat ajungerea plicurilor cu votul nostru in time util pe Decembrie 3 2020 datorita pandemiei si aglomeratiei pentru Craciun.Suntem la 400 Km de Toronto ,unde se afla cea mai apropiata section de votary.Insistam sa luati in cosiderare votul nostru cu orice pret in momentul cind veti intra in posesia plicurilor electoraleSperam sa le primiti in cel mult trei zile.Asteptam un raspuns email favorabil.Va multumim!

  7. posta canadiana nu ne-a garantat ajungerea plicurilor cu votul nostru in time util pe Decembrie 3 2020 datorita pandemiei si aglomeratiei pentru Craciun.Suntem la 400 Km de Toronto ,unde se afla cea mai apropiata section de votary.Insistam sa luati in cosiderare votul nostru cu orice pret in momentul cind veti intra in posesia plicurilor electoraleSperam sa le primiti in cel mult trei zile.Asteptam un raspuns email favorabil.Va multumim!