MAE modifică mesajele generate automat de platforma e-consulat.ro, după ce doi români nu s-au putut căsători în Dubai deși depuseseră actele online și aveau programare
Ministerul Afacerilor Externe a dispus modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce în eroare, după ce doi cetățeni români nu s-au putut căsători în Dubai, deși au depus actele online, aveau confirmarea de primire și fuseseră programați la consulat, și verifică „de urgență” comportamentul funcționarului consular, precizează un comunicat de presă al instituției.
- „MAE regretă pe deplin situația creată și consecințele neplăcute pentru persoanele implicate”, se afirmă în comunicatul care anunță că Ministerul „a dispus verificarea de urgență a comportamentului funcționarului consular în cazul semnalat și a modului în care a fost gestionat dialogul cu cetățenii români care s-au prezentat la consulat”.
Totodată, conducerea MAE a dispus reanalizarea și modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro „pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce solicitantul în eroare”.
Tânăra Raluca Mureșan a povestit luni, pe contul de Facebook, cum a decurs discuția cu funcționarul consular în ziua în care a mers la consulatul din Dubai să se căsătorească, având confirmarea că actele transmise online au fost primite și obținuse o programare pentru oficierea cununiei civile.
- „Am zis numele, am dat dosarul, la care am fost întrebați: “Ați venit să depuneți actele, nu?!”, “Nu! Le-am depus online, am respectat tot pașii din procedură exact așa cum scrie pe site, avem confirmare primirii actelor, avem confirmarea programări pentru oficierea căsătoriei.”, moment în care domnul funcționat și-a pus mâinile în cap, s-a frecat pe frunte și la ochi, i-a zis colegei de la ghișeul alăturat că el cum face acum, că n-are cine să oficieze și s-a uitat căuta noi și a zis: “am niște vești proaste..”.
Ceea ce ne-a comunicat el a fost că:
– mailul de confirmare a datei de oficializare a căsătoriei se trimite automat, nu trebuie luat în seamă, e greșeală de sistem
– actele se depun la ghișeu, nu online, deși online scrie că se depun online
– am zis ca am încercat să sunăm să ni se confirme telefonic, dar nu merg numerele de pe site, la care ni s-a răspuns “numerele acelea nu sunt ale noastre, nu știm cine le-a pus acolo”
– când am întrebat de ce nu ni s-a comunicat nimic in cele 19 zile de când am făcut programarea (greșită din punctul lui de vedere), ni s-a spus că actele care se încarcă online nu se verifică niciodată de cei din consulat. Pai și atunci ce rost mai are să depui actele online?!
– certificatul medical nu mai e valabil, acesta e valabil doar 14 zile de la emitere (deși pe el scrie citeț că e valabil 3 luni!!!!), de unde absurdul situației ajunge la cote maxime: pentru a face programare la consulat, trebuie să ai certificatul medical care e valabil 14 zile, însă termenul pe care noi l-am primit a fost de 19 zile. Așadar, noua ne-a expirat certificatul înainte sa poată fi folosit.
– iar Cireașa de pe tort: certificatul nu e in engleză, asta ni s-a zis, deși certificatul este bilingv arabă engleză”, a scris tânăra.
Precizările MAE referitoare la acest caz:
Cu privire la situația specifică semnalată, MAE precizează că, în data de 3 noiembrie a.c., persoanele în cauză au formulat o cerere online pentru o programare în vederea depunerii documentelor necesare încheierii unei căsătorii. Conform normelor de aplicare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înainte de oficierea căsătoriei, dosarul complet trebuie depus personal la sediul misiunii diplomatice, se semnează declarațiile în fața consulului și se efectuează programarea pentru oficierea căsătoriei, care poate avea loc, conform legii, numai după 10 zile de la data depunerii documentelor.
Totodată, MAE precizează că, potrivit art. 42 alin.(1) lit. c din normele de aplicare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru oficierea căsătoriei este necesară prezentarea unui certificat medical privind starea sănătății, întocmit pe formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, sigiliul/ștampila unității sanitare, semnătura și parafa medicului. Acest certificat medical este valabil 14 zile de la data emiterii și trebuie să cuprindă mențiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători. Certificatele medicale emise de instituții medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României trebuie să conțină toate rubricile și să fie însoțite de traducerea în limba română legalizată, cu apostilă sau supralegalizare, după caz.
Pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor români, în sensul evitării unor costuri suplimentare legate de traducerea actelor, certificatele medicale supralegalizate de către autoritățile emirateze competente pot fi prezentate Consulatului General al României la Dubai în limba engleză.
MAE subliniază că aceste informații se regăsesc pe platforma www.econsulat.ro, meniul Acte de stare civilă, sub-meniul Înregistrarea (oficierea) căsătoriei la misiunea diplomatică/oficiul consular, iar toate informațiile necesare prestării acestui serviciu consular sunt publicate și pe site-ul Consulatului General al României la Dubai: http://dubai.mae.ro/node/855.
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii