G4Media.ro

MAE va organiza 915 secţii de votare în străinătate, cel mai mare…

MAE va organiza 915 secţii de votare în străinătate, cel mai mare număr de până acum / Cele mai multe, în statele cu comunităţi mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit / Nu vor fi secţii în Ierusalim, Odessa, Afganistan, Mali

Ministerul Afacerilor Externe va organiza 915 secţii de votare în străinătate, la alegerile din 9 iunie, cel mai mare număr de până acum. Cele mai multe vor fi în statele cu comunităţi mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit şi nu vor fi organizate secţii în Ierusalim, Odessa, Afganistan, Mali, transmite News.ro.

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE, directorul general Iulian Ivan, a declarat într-o conferinţă de presă că MAE va organiza un număr de 915 secţii de votare în străinătate, cel mai mare număr de secţii în străinătate. Lista secţiilor, cu tot cu adrese, este publicată pe site-ul ministerului.

Reprezentantul MAE a precizat că, statistic, sunt cu 80 de secţii mai mult decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019, când au fost înfiinţate 835 de secţii de votare, 167 de secţii mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020, când au fost înfiinţate 748 de secţii şi cu 474 de secţii mai multe decât la europarlamentarele din 2019.

Ivan a mai spus că cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în statele cu cele mai mari comunităţi de români, respectiv în Italia 150 de secţii de votare, în Spania, 147 de secţii, în Regatul Unit al Marii Britanii – 104 secţii de votare, Germania, 87 de secţii, Franţa şi Principatul Monaco – 67 secţii şi Republica Moldova – 52 secţii. În SUA vor fi 45 de secţii de votare, iar în Belgia, 24 de secţii, Austria 17 secţii şi Irlanda 16 secţii de votare iar Regatul Ţărilor de Jos – 16 secţii. În Danemarca vor fi 14 secţii şi Canada -12 secţii de votare.

”Din motive obiective, nu se vor organiza secţii de votare în următoarele state şi oraşe: Afganistan, pentru că militarii români au fost restraşi din teatrele de operaţiuni, Mali, pentru că nu mai avem militari în acest stat, Odessa, unde activitatea Consulatului este suspendată temporar. În Sudan, activitatea misiunii a fost preluată de ambasada României la Addis Abeba. În Venezuela, misiunea diplomatică a fost închisă iar în Libia, a fost relocată la Tunis. În Coreea de Nord, activitatea este suspendată temporar iar la Ierusalim, din cauza condiţiilor de securitate din zonă”, a completat el.

Reprezentantul MAE a mai spus că a instruit 8.200 de operatori de calculator, dintr-un estimat de 9.200 de persoane înscrise pentru instruire.

Ministerul Afacerilor Externe a mai anunțat că toţi cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate, indiferent dacă au reşedinţa sau domiciliul sau se află temporar, pot vota la orice secţie.

„La aceste alegeri se vor utiliza tablete pentru verificarea dreptului de vot, validarea alegătorilor şi preluarea semnăturii pe cale electronică şi generarea listelor electorale suplimentare în variantă electronică, dar şi transmiterea proceselor verbale către Biroul Electoral pentru secţia de votare din străinătate, tot în sistem electronic”, a spus el. ”Dacă la ora 22.00 mai există alegători care se află la rând şi aşteaptă intrarea la secţia de votare, aceştia au posibilitatea să voteze până la ora 23.59”, a mai anunţat Ivan.

La sediul MAE, circa 100 de persoane din Centrala MAE vor asigura permanenţa la sediul Biroului Electoral pentru străinătate, unde va funcţiona şi un call- center, începând de vineri seara până la finalizarea numărării voturilor.

”Noi apreciem că undeva, marţi, acest proces ar trebui să se închidă”, a spus Iulian Ivan.

Reprezentantul MAE a mai spus că votarea în străinătate începe sâmbătă, ora României 22.00 cu deschiderea primei secţii de votare în Auckland, Noua Zeelandă şi se va desfăşura în funcţie de fusul orar pe durata a 34 de ore, ultimele secţii din străinătate închizând votarea luni, 10 iunie, ora 08.00 ora României. Secţiile care vor închide ultimele sunt cele de pe Coasta de Vest a SUA şi în Canada.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...