Mafia este imună la virus
Un asasinat la Agrigento, în Sicilia. O navă în Calabria cu 600 de kilograme de cocaină sau un fugar prins după ce a stat ascuns vreme îndelungată, în timp ce era pe punctul să facă cumpărături cu mască de protecție și mănuși. Un detaliu neînsemnat pentru ritmul obișnuit. Însă, principala activitate a clanurilor mafiote din aceste zile în Italia constă în a se repoziționa, a obține susținere și a găsi noi modalități de a înmulți banii, care vor reveni din abundență atunci când criza sanitară va dispărea.
Poliția a surprins deja rudele și membrii clanurilor mafiote în Calabria și în Sicilia, în timp ce distribuiau pungi de cumpărături printre unii rezidenți. Până sosesc ajutoarele anunțate de Guvernul condus de Giuseppe Conte, mafiile se vor infiltra în structura socială, susțin deopotrivă sursele judiciare și de poliție consultate. De asemenea, împrumuturile abundă, antreprenorii au nevoie disperată de numerar. „Acum sunt multe facilități”, spune un comandant de carabinieri de rang înalt din Trapani. Clanurile dețin lichidități. Când criza va rămâne în urmă, vor plăti.
Izolarea are unii maeștri care au practicat-o cu mult înainte ca lumea să știe ce este un coronavirus. Nicola Gratteri, procurorul șef la Catanzaro și, probabil, cel mai bun expert din lume cu privire la ‘Ndrangheta, cea mai puternică mafie din Italia, cu peste 30.000 de afiliați numai în Calabria și capabilă să factureze aproximativ 43 de miliarde de euro pe an, se teme de ce este mai rău.
„Obiectivul elitei din ‘Ndrangheta nu este doar să se îmbogățească, ci să gestioneze puterea. În sud sunt mii de oameni care au muncit întotdeauna la negru și au câștigat maxim 40 de euro pe zi… Acești bani au dispărut. Statul pregătește o injectare care va ajunge în câteva zile, dar multe persoane au nevoie și acceptă cu bucurie cumpărăturile plătite de șeful de tură. Ajutoare și de 300 sau 400 de euro. Pentru ei nu înseamnă nimic, pentru săraci este totul. Aceasta este originea modelului de bărbat puternic, care va putea cere voturi candidatului său atunci când vor fi alegeri”. Este momentul să semene.
Recesiunile sunt oportunități perfecte pentru mafii, avertizează șeful Poliției italiene, Franco Gabrielli și procurorul general anti-mafie, Federico Cafiero de Raho. Criza evaporă banii lichizi, iar organizații precum ‘Ndrangheta, a căror principală sursă de venit este traficul de droguri, îi au din abundență, amintește Gratteri.
„Vor căuta să împrumute bani prin cămătărie oamenilor de afaceri, cu dobânzi scăzute, pentru a concura cu băncile. Oamenii vor merge să îi caute: patroni de hoteluri și de restaurante. Obiectivul cămătarului mafiot este de a le smulge acea activitate comercială atunci când dobânda va crește puțin câte puțin, încet încet și antreprenorul nu va reuși să plătească. Odată sustrasă, mafiotul o va folosi pentru a spăla bani. Așa funcționează. Pentru asta va fi de folos această perioadă”, a explicat el.
Se întâmplă în Calabria. Dar și în Sicilia și pe aleile din centrul orașului Napoli. Când statul face un pas înapoi, clanurile devorează teritoriul. Cele trei regiuni sunt pe primele locuri în privința sărăciei și a economiei scufundate, cu cifre de aproximativ 20% din bogăția lor, potrivit Institutului Italian de Statistică (ISTAT). Există mii de familii fără niciun venit în acest moment. Guvernul a promis 400 de milioane de euro primăriilor pentru vouchere de cumpărături, dar sistemul este lent și birocrația este mortală pentru țesutul social. În Palermo și în Napoli sunt multe plângeri de jafuri în supermarketuri.
Unii rezidenți, conduși de Asociația Liberi di Volare și Fundația San Gennaro, s-au organizat pentru a distribui mâncare familiilor nevoiașe din Napoli. Este un alt mod de a evita infiltrarea clanurilor. Davide Marotta face parte din echipa care distribuie aproximativ 350 de pachete alimentare pe săptămână și verifică cumpărăturile în cartierul Sanità, din Napoli. „Cine primește ajutor, de multe ori, nu se gândește dacă provine de la cineva care ucide sau vinde droguri. Foamea este foame. Orașul Napoli era deja plin de probleme înainte de coronavirus. Statul este absent în aceste zone, iar Camorra îl înlocuiește adesea. Singura piață care nu se oprește este cea ilegală. Și folosesc vechea metodă de favoritism politic. Ceea ce facem noi este să ocupăm acel spațiu”, indică prin telefon în singura zi de odihnă.
Leoluca Orlando, primarul din Palermo, care a fost unul dintre primii care au alertat incendiul social care ajungea pe străzile orașului său, îl rezumă astfel: „Când ești bolnav și medicul nu vine, ajungi să mergi la vraci. Trebuie să evităm să bată la ușă acești falși medici. Mafioții alimentează neajunsurile sociale pentru a-i transforma pe noii săraci în curieri de droguri, sclavi. Doar banii publici sunt alternativa la banii mafiei. Și acest lucru este valabil în toată Italia, și în nord”.
Iar astăzi totul se întâmplă pe ascuns. Pandemia complică munca de investigație, explică unul dintre cei mai importanți procurori din lupta anti-mafie de la Palermo, care solicită anonimatul.
„În acest moment, punctele de ascultare, locurile la care s-a intervenit cu microfoane, ascunzătorile lor nu mai dau prea multe roade pentru că nu le frecventează. Mașinile sunt oprite, la domicilii, fiind în familie nu este întotdeauna posibil să obținem informații, deoarece este mai mult zgomot, iar conversațiile sunt de alt gen. Cu cât se mișcă mai puțin, cu atât sunt mai puțin vizibile întâlnirile și cu atât mai puține informații avem noi”, subliniază procurorul.
Un alt expert în Cosa Nostra din fruntea poliției califică oarecum situația: „Este mai dificil pentru toți, pentru ei care oferă acoperire și logistică distribuției de droguri, dar și pentru noi, care trebuie să-i urmărim și nu ne putem camufla între noi și mașini”.
COVID-19, însă, corodează partea slabă a mafiei, cea care are nevoie de zgomot pentru a trăi în tăcere. Marilor fugari, cum ar fi liderul Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, care este fugar de 26 de ani, le este astăzi mai greu să se ascundă.
„Sunt ca balenele. Trăiesc scufundați și, din când în când, trebuie să iasă la suprafață pentru a respira. Îi vom vâna când o vor face… sau vor muri înecați”.
Sursa: El Pais / Articol de Daniel Verdù / Traducerea: Oana Avram (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.