G4Media.ro

Magazinele din Rusia rămân fără whisky și coniac

Sursa foto: Unsplash / Edward Howell

Magazinele din Rusia rămân fără whisky și coniac

Marii retaileri, a căror gamă de alcool de import a scăzut deja cu 40-95% față de anul trecut, așteaptă ca până la jumătate din produsele rămase să fie luate de pe rafturi în următoarele trei luni și prețurile să crească, relatează Kommersant.

Participanții de pe piață consideră că importul paralel de alcool este o soluție pentru a ieși din această situație, la care se opun distribuitorii și producătorii. Pe fondul amenințării unei penurii, lanțurile de magazine vor să înceapă să importe singure mărci cunoscute, spun experții.

În iunie-august, sortimentul de alcool importat în rețelele federale a scăzut cu 40-95% față de anul precedent, în funcție de categorie, iar în următoarele trei luni ar putea scădea cu încă 40-50%. Astfel de date au fost furnizate pentru Kommersant de către Asociația Companiilor de Retail (AKORT; include X5 Group, Magnit, Lenta, Auchan, Azbuka Vkusa etc.).

Potrivit ACORT, importurile de băuturi alcoolice din marile lanțuri de magazine în această perioadă au scăzut cu 60-100%.

În special, furnizarea de vinuri spumante din regiunea Champagne a fost complet oprită, importul de whisky a scăzut cu 70%, coniacul francez și berea importată au scăzut cu 60%. În acest context, prețurile de achiziție pentru alcoolul importat au crescut din februarie cu 27-40%, iar pentru unele articole cu 70%, precizează ACORT.

Importurile de alcool în Rusia sunt în scădere odată cu izbucnirea ostilităților în Ucraina și un nou val de sancțiuni. Potrivit rezultatelor din prima jumătate a anului, importul tuturor băuturilor tari a scăzut cu aproape 35%, la 32,65 milioane de litri, iar cel de whisky – cu aproape 50%, la 11,8 milioane de litri. Ca parte a sancțiunilor, Statele Unite au interzis complet expedierea de alcool către Federația Rusă, iar UE – alcool mai mult de 300 de euro pe unitate. O serie de companii au oprit ele însele livrările sau au ieșit de pe piață. Reducerea activităților în această țară la sfârșitul lunii iunie a fost anunțată în Diageo (Bell’s, Johnnie Walker, Captain Morgan, Baileys). Iar Beam Suntory (Jim Beam) și Edrington (Macallan) au anunțat vânzarea distribuitorului rus Maxxium Russia către conducerea locală.

AKORT s-a adresat deja guvernului cu o cerere de includere a unui număr de mărci de băuturi alcoolice pe lista importurilor paralele permise. Săptămâna trecută, Ministerul Industriei și Comerțului a publicat proiectul de completare a listei, care include mărcile Moet, Veuve Clicquot, Absolut, Hennessy, Jack Daniel’s, Jim Beam și altele. Șeful Ministerului Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a precizat la 19 septembrie că o decizie privind importurile paralele de alcool ar trebui să fie luată înainte de sfârșitul lunii septembrie. Ministerul Agriculturii a declarat că a trimis poziția sa pe această temă la Ministerul de Finanțe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Tragedia începe abia când rămân fără vodka.

  2. G4, de Gruzia auzirăți?

    • Gruzia este numele dat de rusi, probabil azi îi irita.
      Georgia e numele ce apare pe o harta de pe la 1300…

  3. Asa sunt toti motivati sa se inroleze. Li se spune ca se mai gaseste bautura in Ucraina si pleaca toti la centrele de incorporare imediat.