G4Media.ro

Magazinele mici sunt închise în Franța iar supermarketurile trebuie să blocheze accesul…

sursa foto: Pixabay.com

Magazinele mici sunt închise în Franța iar supermarketurile trebuie să blocheze accesul la raioanele cu produse neesențiale începând de azi

Guvernul a decis să facă un gest, dar fără să revină asupra deciziei de a închide magazinele mici pentru a lupta contra răspândirii COVID-19 în Franţa, transmite France24, citată de Rador.

Prim-ministrul, Jean Castex, a anunţat duminică, 1 noiembrie, într-un interviu la telejurnalul de la ora 20 de pe TF1 că supermarketurile deschise vor trebui să blocheze accesul la raioanele de produse neesențiale începând de marţi.
„Cu siguranţă nu este momentul să revenim asupra măsurilor anunţate, e mult prea devreme”, a estimat şeful guvernului care i-a îndemnat pe „toţi şi toate, dincolo de comercianţi, (să fie) extrem de vigilenţi” şi să respecte izolarea: „E în joc supravieţuirea economiei, e în joc sănătatea noastră colectivă”, a insistat el.

„Vânzarea produselor care (…) sunt deja interzise în magazinele de proximitate” vor fi de asemenea interzise „în supermarketuri” începând de marţi, a adăugat prim-ministrul.

O nouă evaluare peste 15 zile

Recunoscând că este „sfâşietor”, Jean Castex a promis să „susţină masiv (aceste magazine) pentru ca ele să nu se închidă”.

„Am decis deja să ne întâlnim să vedem dacă situaţia se ameliorează, cum vor putea ieşi treptat din această situaţie, este o conciliere între imperativele economice şi imperativele sanitare”, a adăugat el. „Dar astăzi, este clar, prioritatea este protejarea sănătăţii concetăţenilor noştri”.

Prim-ministrul a afirmat că înţelege că francezii „se plâng”, adăugând că se va face o reevaluare „peste 15 zile şi apoi, mai ales, la termenul de 1 decembrie fixat ca sfârşit al acestei perioade de izolare”.

„Le spun acestor comercianţi şi tuturor celorlalţi, cu cât veţi respecta mai bine regulile astăzi, pentru toţi cetăţenii, cu cât veţi respecta toate aceste restricții de securitate sanitară, cu atât vom putea ieşi mai repede”, a adăugat el.

„Să se restabilească echitatea”

Aceste închideri de raioane în Intermarché, Carrefour sau Lidl au fost decise pentru „a restabili echitatea” faţă de comercianţii de proximitate, care nu au voie să preia comenzi, precizase mai devreme ministrul economiei, Bruno Le Maire.

În opinia federaţiei supermarketurilor (FCD), este o soluţie în care „toată lumea pierde”. „Este o decizie care va slăbi comerţul, atât cel mare cat şi cel mic, lăsând cale liberă unor actori ca Amazon”, a declarat duminică seara delegatul său general, Jacques Creyssel, pentru AFP.

Supermarketurile previn că această decizie ar putea avea „consecinţe” pentru „20 – 25%” dintre salariaţii sectorului, care numără 700.000.

Sursa: France24.com/ Rador/ Gabriela Sârbu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Intruziunea guvernului in economie si in viata personala. Maine-poimaine vom fi in Matrix.

    • Daca oamenii permit de ce nu? Asta inseamna o propaganda bine facuta, iti pui singur cearceaful in cap.

    • Sunteti in Matrix de mult :)) . Baterii 777 reincarcabile.

    • *cearsafuri, amice …

    • Vad ca idioti si cretini sunt in toata lumea! Nu numai la noi!
      Pai daca inchizi magazinele mici, de cartier obligi lumea sa se duca la supermarket.
      Drumul pana la supermarket il faci cu masina personala sau cu transportul in comun.
      deci … creezi aglomeratie la supermarket si in transportul in comun!
      Daca comanzi online curierii vor fi depasiti plus ca plimbi curierii din casa in casa!
      O decizie complet idioata!
      Specia asta a luat-o razna!

    • @Luciferic – e corect și cearceaf. Dar mi-au plăcut comentariile tale de pana acum…

  2. Nu același rahat a fost spus și în primăvara? Cu cât respectam mai mult izolare ala domiciliu cu atât scăpăm mai repede și în toamna revenim la o viata normala iar economia începe recuperarea în V. Și uite ca se apropie iarna și economia nu s-a recuperat și întra în al doilea lockdown care va avea același rezultat ca și primul, adică va baga economia și mai rău în groapa iar virusul tot aici va fi.

    • Păi izolarea nu a funcționat în primăvară, când erau câteva cazuri. Sigur va funcționa acum. Chiar dacă scad numărul de cazuri, nu vor ști de ce, măsurile sunt pompieristice, luate de niște guvernanți incompetenți și ăsta merităm fiindcă votam numai panarame care promit și nu-i tragem pe roată când mint.

  3. Votati USR! Votati mazilirea marca macrou a micilor antreprenori, a celor cu butic! Traiasca lanturile internationale si circurile foametei! Votati si imparsiti intre voi COVID! Votati!

    • Oano, da-i cu apa ! :*

    • Calmantele le-ai luat tot de la „micii antreprenori”? Schimba furnizorul nu dau rezultate!

  4. Sper ca raioanele cu bautura vor ramane deschise…

  5. Pot sa opreasca si vanzarea de dulciuri. Omul n-are nevoie absolut deloc de sucroza, isi produce singur ATP. As da in judecata Franta pe cuvantul ‘neesential’ si 100% as castiga, ca-s dat drq. 🙂

  6. Eu care sunt mai bătrân am mai trait vremuri din astea in care statul decidea ce e mai bine pentru mine. Pe ce criterii decide staul ce am si ce nu am voie sa cumpăr? Si de ce inchide magazinele mici? Ca nu cred ca acolo se produc aglomerari, ci in alea mari. Ne îndreptăm cu pasi foarte repezi spre dictatura, daca nu deja suntem acolo. Ca dacă statul decide ce am voie sa cumpăr si din ce loc, mai putem vorbi de libertate?

    • Asa este. Insa statul francez va acorda sume maricele magazinelor inchise, cel putin asa au promis. Deci, teoretic, nu e mare paguba pentru ei.
      In orice caz, pentru mine e clar ca multinationalele sunt in spatele ideilor de inchidere a magazinelor mici si pietelor. E momentul perfect sa elimine concurenta pana cand, peste mai multi ani, vom gasi sa cumparam doar mancarea si produsele pe care ni le va „permite” statul. Cu chimicalele necesare mentinerii unei stari reduse de sanatate, logic.

    • Pentru ca teoretic in magazinele mici nu ai suficient spatiu pentru a pastra distantarea fizica si ori te ingramaesti in interior, ori astepti afara pe trotuar sa iti vina randul (si ajungi sa ii incuri pe altii).
      In schimb, in magazinele mari, este mai mult spatiu intre rafturi si diverse insule pe care sunt aranjate produsele.

    • @Bogdan Bine spus teoretic. Insa in realitate daturita distantei mai mari fata de locuinta si a suprafeței muuuuult mai mari a super-marketului petreci mult mai mult timp in super-market decât in magazinul mic. Mai mult timp petrecut înseamnă mai mare riscul de imbolnavire.

  7. Deci au si altii guvernanti cretini.
    Daca aparea la tv un medic sa explice , poate credea cineva ca e bine.

  8. Nu sunt numai imbecili sunt și jigodii, închiderea magazinelor mici care dau și ele 5 lei impozit la stat la n magazine = calculați, comparativ cu multinaționalele care dau ZERO taxe la stat,profitul plecând la licheaua de Macron

  9. Manualele de istorie din RSR spunea ca intain vine supraproductia, si apoi subproductia. Nu stiu ce le baga in cap Anisie minorilor de azi, dar banuiesc aberatii despre cum economia planificata e inferioara economiei de piata.

    Nu exista economie neplanificata. Intotdeauna e planificata, uneori de ai tai, in „libertate” de altii.