Magistrații anunță că vor protesta vineri în fața Palatului de Justiție din București împotriva OUG-ului de modificare a legilor justiției / Dănileț: De săptămâna viitoare, judecătorii și procurorii își vor suspenda activitatea
Judecătorii și procurorii anunță că vor protesta vineri, începând cu ora 18:00, în fața Palatului de Justiție din București față de modificarea prin ordonanță de urgență a legilor justiției.
”Magistrații vor protesta în București, vineri, 22 februarie, ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiție, față de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiției prin ordonanță de urgență, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați. Toate instituțiile statului trebuie să respecte independența justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și a loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni”, se prevede într-un anunț distribuit joi pe Facebook de mai mulți magistrați.
Judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, a anunțat la RFI că magistrații români vor organiza proteste după model polonez. El a spus că unii judecători și procurori vor fi în sala de judecată ”doar pentru cauzele urgente”, mai exact pentru cauzele cu arestați și vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.
”Eu ca magistrat în sistem vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiției, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de față nu face decât să confirme îngrijorările magistraților și anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanțe și parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaționale și iată că ele trebuie corectate prin Ordonanță, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă și alte măsuri, prin care își întărește controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veți vedea judecătorii și procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă și prin ieșiri în fața palatelor de justiție, ci chiar prin suspendarea activității, începând de săptămâna viitoare”, a declarat Dănileț la RFI.
Miercuri, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și Judecătoria Brașov au protestat și ei față de ordonanța de urgență adoptată de guvern. Procurorii din Brașov susțin că OUG-ul va transforma Secția de investigare a magistraților într-o ”structură de parchet paralelă, în afara Constituției” (detalii aici).
Tot miercuri, secția pentru procurori a CSM a anunțat că a convocat adunările generale ale procurorilor pentru formularea unui punct de vedere vizavi de ordonanța de urgență prin care au fost modificate legile justiției. ”În şedinţa din data de 20 februarie 2019, Secţia pentru procurori a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor în vederea formulării unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin O.U.G. adoptată în şedinţa de guvern din data de 19.02.2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public”, se arată într-un comunicat transmis de CSM (detalii aici).
Foto: Protest al magistraților pe treptele Palatului de Justiție din București, septembrie 2018
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii