G4Media.ro

Magistrații protestează față de modificarea pensiilor speciale. Tribunalul, Curtea de Apel București și…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Magistrații protestează față de modificarea pensiilor speciale. Tribunalul, Curtea de Apel București și alte instanțe din țară amână pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția urgențelor/ Și procurorii protestează

Magistrați din mai multe instanțe și parchete au anunțat marți proteste față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale. Tribunalul București a decis să amâne pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția celor urgente, iar procurorii de la Parchetul Curții de Apel Prahova suspendă urmăririle penale.

UPDATE Ora 15:49 Judecătorii din cadrul Judecătoriei Satu Mare au decis, marţi, declanşarea unei forme de protest începând de miercuri, 21 iunie, prin amânarea judecării cauzelor, cu excepţia celor care sunt urgente, informează instituţia, printr-un comunicat de presă.

UPDATE Ora 14:27 Și Judecătorii Curţii de Apel Oradea, Curții de Apel Timișoara și ai Tribunalului Sibiu au decis, marţi, adoptarea începând de miercuri, 21 iunie, a unei forme de protest constând în amânarea judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente.

UPDATE 14:25 Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a decis ”că este necesară organizarea unei forme de protest faţă de modificările aduse pensiei de serviciu a magistraţilor şi a modalităţii de adoptare a modificărilor lipsite de transparenţă şi în lipsa oricărei consultări cu sistemul judiciar”. Protestul va avea loc prin suspendarea activităţii desfăşurate în dosarele penale, cu excepţia cauzelor urgente şi suspendarea audienţelor.

UPDATE 14:15 DIICOT anunță că Adunarea Generală a stabilit:

  • ”Manifestarea susținerii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Consiliului Superior al Magistraturii, de a participa la discuțiile de negociere privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. În situația în care propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu vor fi avute în vedere de către Legislativ, se va convoca o nouă adunare generală a procurorilor direcției pentru a se stabili dacă se inițiază o formă de protest, iar în caz afirmativ, formele graduale de protest ce urmează a fi adoptate”.

UPDATE 13:45 Și Curtea de Apel Târgu Mureș, împreună cu instanțele din aria de competență, au decis ca din 21 iunie 2023 să protesteze prin amânarea cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent. Comunicatul integral, aici. 

UPDATE 13:15 DNA anunță că se alătură mișcării de protest a magistraților:

  • ”În data de 20 iunie 2023, prin ordin al procurorului-șef al DNA, Marius I. Voineag, a fost convocată Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, precum și manifestarea susținerii față de Consiliul Superior al Magistraturii în activitatea de apărare a independenței magistraților.
  • În unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât:
  • să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă;
  • să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate.

UPDATE 12:28 Judecătorii Curţii de Apel București au transmis de asemenea că vor protesta prin amânarea judecării cauzelor ”până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”:

  • ”Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei”, se arată în comunicat. Citește comunicatul integral al CAB.

știrea inițială

Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.

Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției. Pensiile megistraților sunt printre cele mai mari pensii din sistemul bugetar, iar reforma pensiilor speciale a fost asumată de guvern prin PNRR.

Decizia magistraților va avea impact și asupra mediului de afaceri, dat fiind că multe litigii comerciale ajung în instanțe.

Comunicatul Tribunalului București:

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa din 20 iunie 2023, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători:

– a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor;

– a hotărât, cu o majoritate covârşitoare, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei).

Comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești:

La data de 20.06.2023 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti s-au întrunit în Adunarea Generală, în cadrul căreia s-a luat act de comportamentul neloial al puterii legislative şi executive faţă de principiile ce guvernează activitatea magistraţilor procurori.

Lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile şi interesele legale, atât ale procurorilor, cât şi ale cetăţenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraţilor procurori.

În cadrul Adunării Generale a procurorilor s-a hotărât, ca măsură de protest, suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, a activităţilor de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Privații ar trebui să-și autosuspende activitatea si cateva luni să nu mai plătească nimic la stat până nu dispar pensiile speciale date magistraților, polițiștilor, militarilor fără restricții. Pensiile speciale sunt pentru cei că soldații ucraineni castrați de ruși, pentru cei ce nu mai pot avea o viață normală din sacrificiu față de țară, cazuti speciale si foarte puține pe timp de pace.

  2. Au pensii speciale si salarii ca magistratii germani. Vai de noi.

    • nunu, au salarii apropiate de salariile magistratilor germani si au in plus, extra, pensiile speciale 🙂

  3. cum ar veni ca noi consitutional suntem un soi de sclavi pentru magistrati

  4. „frati romani” dar pana la branza 🙂

    • Magistrtatii au dreptate sa fie suparati. Pai cine mai poate trai in ziua de astazi in Romania cu salarii si pensii „de mizerie”, de 5-6000 euro ca ei?

  5. Potrivit art. 202 din Legea dialogului social, nu pot declara greva: procurorii, judecatorii, personalul militar si personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apararii Nationale, al Ministerului Administratiei si Internelor, al Ministerului Justitiei si din institutiile si structurile din subordinea sau coordonarea acestora.
    Pentru incalcarea flagranta a legii in vigoare, asumata prin semnatura de catre grevisti, cer CSM sa-i indeparteze din functie pentru grave prejudicii aduse Justititiei. IMEDIAT

  6. Poa’ sa plece si acasa definitiv. Achitarile pe motive de prescriptie vor merge snur oricum

  7. Sunt în jur de 2500 de beneficiarii de pensii speciale în această branșă, cu pensia medie de 8476 lei dar sunt și pensii de 20.000 – 30.000 lei ( ba chiar cei mai cu moți până la 50.000 lei – sursa ZF ). Impozitarea cu 15 % a sumelor care depășesc salariul mediu net ( variabil de la o lună la alta, dar în jurul a 4200 lei ) trebuie să fie o glumă. Unul cu 30.000 va lua chiar cu aplicara impozitului de 15 % peste 26.000 lei. Marea discrepanță rezidă în lipsa absolută a legăturii dintre venit / pensie și capitalul social realizat de această categorie, în comparație cu toate celelalte ocupații. Starea precară a sistemului juridic, lentoarea procesului de asigurare a dreptății, uriașele lacune în pedepsirea corupției și un comportament de ”stat în stat” fac și mai strigătoare la cer menținerea sistemului nedrept pe care ei înșiși l-au construit. Un sistem deosebit de scump, dar cu atât mai ineficient. ( Un proces civil simplu de pretenții, început în 2017 a fost finalizat în Iunie 2022, deci după 5 ani – ca mic exemplu ).

    • Asa este,foarte multi magistrati au comportament de „stat in stat”.Se cred intangibili si infailubili.De cand a fost alungată Codruta de la DNA,nici un magistrat n-a mai fost gasit vinovat de coruptie.Dintr-o data au devenit TOȚI corecti.Minune mare!!!!Probabil ca Marele Alb a dat cu „duh sfant”pe ei😁!Băi,chiar nici unul?Pai atunci cum sa nu-si facă de cap?! Sa incalce,la vedere,chiar ei legile!!!

  8. Intr-o tară coruptă santajul reglează treburile.De ce n-au protestat cand pensiile speciale s-au impozitat de trei sau patru ori mai mult fată de acum,sau cand prescriptia a fost „demolată”,sau cand s-au „mînarit”voturile lor in CSM???De ce au tacut ca ghită in papusoi,cand CCR -ul desfiinta probele care dovedeau fraudele de zeci de miliarde de lei de la bugetul statului și nu numai.Sau cand s-au dat peste cap completurile de judecată de la Inalta Curte,bulversandu-i activitatea,fara precedent?S.a.m.d..

  9. Aoleu, îmbuibații se simt amenințați!
    Săriți, fraților, UE, SUA, NATO!

  10. E destul de clar ca justitia USL nu mai poate fi reformata. Trebuie dărâmata, toată lumea concediata și reconstruita cu personal nou.

  11. Problema e vârsta de pensionare, nu neaparat cuantumul pensiei(magistrați sunt aprox 3000, personal MAPN care sta degeaba peste 200.000). Consilierii de stat primesc “donații” de 80.000 euro, alții – dar de nunta de 400.000 euro (vezi Simion), Analfabeții sunt milionari in euro (vezi Becali) așa ca nu cuantumul pensiei magistraților e neaparat o buba. Cu excepția acelor pensii de 30-50.000 lei, desigur. Prostia e ca legea le permite sa se pensioneze tocmai la vârsta experienței și a echilibrului.

  12. Bai eu is de acord sa li se dea. Dar dupa ce vedem si noi ca merge justitia romaneasca si chiar intra la parnaie infractorii din politica. Mai intai munca si pe urma distractia.

  13. Sa protesteze cat vor, aceste pensii trebuiesc desfiintate.