Magistrații români protestează la Bruxelles și vor fi primiți de Frans Timmermans și Antonio Tajani
Joi, în intervalul 14.00-15.00 (ora locală), va avea loc un protest al magistraților români de la instanțe din întreaga țară. Evenimentul va avea loc în Place Poelaert, din capitala Belgiei.
Informația a fost confirmată și de judecătorul Cristi Dănileț, fost membru CSM, pe pagina sa de Facebook.
„Protestul magistraților români ajunge la Bruxelles. Urmariti-ne mâine!!
Vă anunț, însă: nu reprezint pe cei 61 de șefi de instante care au semnat scrisorile de acum trei săptămâni, tot așa după cum nici ei nu îi reprezintă pe judecătorii din instantele pe care cu onoare le conduc, trecând insă sub tăcere acest lucru”, arată magistratul Cristi Dănileț, miercuri seară, într-o postare de Facebook.
Reprezentanți ai magistraților vor avea însă și întâlniri oficiale la Bruxelles:
- La ora 10.00, așadar înaintea protestului din stradă, aceștia vor fi primiți de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans
- La ora 16.00 vor fi primiți de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani
În ultimele săptămâni, magistrații au protestat în repetate rânduri în fața instanțelor din mai multe orașe ale țării.
Procurorii și judecătorii își arată dezacordul față de modificările substanțiale, dar netransparente și cu impact negativ, pe care guvernarea PSD-ALDE încearcă să le aducă legislației din justiție.
Comunicatul celor trei asociații ale magistraților:
Mâine (joi – n.r.), 4 aprilie 2019, reprezentanți ai Asociației “Forumul Judecătorilor din România”, Asociației ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și ai Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” se vor întâlni la Bruxelles cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, inclusiv cu Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiției din România și care va cuprinde și un flashmob organizat de magistrații români în colaborare cu colegii lor din Belgia în fața Palatului de Justiție din Bruxelles.
Prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneția și rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independența justiției, judecătorii și procurorii fiind supuși unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerințele statului de drept.
O astfel de situație tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog și progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiții, instituțiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind și obligația acestora.
Dreptul la informare al entităților europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber și fără presiuni cu magistrații români.
De altfel, lipsa unui dialog real al autorităților române cu judecătorii și procurorii a determinat mii de magistrați români să protesteze sub diverse forme, de la suspendarea ședințelor de judecată până la ieșirea pe treptele instanțelor și parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor, abrogarea dispozițiilor referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, renunțarea la dispozițile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură.
Totodată, aducem la cunoştinţă că magistraţii români se vor afla, în intervalul orar 14-15 (15-16 ora României), în fața Palatului de Justiție din Bruxelles pentru a transmite un mesaj public tuturor celor interesaţi şi pentru osesiune de declaraţii pentru presă, fiind anunţată şi participarea colegilor magistraţi belgieni.
Sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii