Magistrații vorbesc: trei judecători și un procuror explică de ce Ordonanța lui Toader a aruncat în aer Justiția din România
Info Sud-Est a stat de vorbă cu patru magistrați care au răspuns la întrebări referitoare la OUG adoptată în 19 februarie și la valul de nemulțumire care a cuprins corpul procurorilor și judecătorilor din întreaga țară. Am încercat, de asemenea, să înțelegem cum arată Justiția astăzi și încotro ne îndreptăm cu toții? Veronica Sîrbu (judecător, Judecătoria Sectorului 4 București), Ariana Corsei Vultureanu (procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul București), Georgeta Ciungan (judecător, Judecătoria Focșani) și Ciprian Coadă (judecător, Curtea de Apel Constanța) sunt magistrații care au răspuns întrebărilor ISE.
Veronica Sârbu, Judecătoria Sectorului 4: ”Te duci la culcare noaptea judecător, dimineață nu știi cum te trezești”
- Sper că ne îndreptăm către un viitor în care să nu tresărim când vedem în presă ”a fost adoptată o nouă ordonanță”.
- Secția de investigare a magistraților este scoasă în afara Ministerului Public, ceea ce crește riscul de afectare a independenței magistraților.
- Evoluțiile din justiție par să se îndrepte spre a limita tot mai mult vocea și părerea corpului de magistrați. (Citește interviul integral pe info-sud-est.ro)
Arina Vultureanu, procuror la Parchetul Tribunalului București: “Se naşte o vânătoare de vrăjitoare cu serioase probleme vizavi de independenţa magistraţilor/ Magistrații protestează pentru că au datoria să apere Constituția”
- Numirea conducerii secţiei speciale de o entitate politică reprezintă, în fapt, o imixtiune a politicului în sistemul de justiţie.
- Un parchet trebuie condus de un procuror, la fel cum o instanţă trebuie condusă de un judecător.
- Referitor la faptul că magistraţii vor putea fi eliberați din funcție la constatarea pierderii bunei reputații se naşte o vânătoare de vrăjitoare cu serioase probleme vizavi de independenţa magistraţilor.
- Este a treia oară în ultimii 2 ani când simt că e necesar să particip la un protest pentru a trage un semnal de alarmă. (Citește interviul integral pe info-sud-est.ro)
Judecătorul Ciprian Coadă: „Condiția de ”bună reputație” este periculoasă pentru că se poate raporta la modul de îndeplinire a unor sarcini de serviciu”
- Nicăieri în lume procesul şi produsul legislativ nu poate fi subordonat unor interese particulare sau de grup
- Este de neînţeles de ce într-o funcţie de conducere din Ministerul Public ar putea fi numiţi chiar şi judecători
- Cu cât abuzul de putere este mai mare şi cu cât dorinţa de amputare a justiţiei este mai acerbă, cu atât riscul dezordinii sociale se accentuează (Citește interviul integral pe info-sud-est.ro)
Judecătoarea Georgeta Ciungan: ”Ne îndreptăm spre dezastru. Am ajuns aici prin pasivitate și nepăsare”
- Dragi cetățeni, independenta pe care o avem este o garanție ca voi, maine, veți avea dreptul la un proces echitabil, indiferent de ce natura.
- Teama mea nu face doi bani pe lângă interesul general pe care trebuie sa il protejez
- Era necesara o asemenea lecție ca sa înțelegem importanta democrației (Citește integral pe info-sud-est.ro)
Context: Ordonanța de Urgență adoptată în 19 februarie a nemulțumit aproape întreg corpul de magistrați din România. A doua zi, în 20 februarie, secția de procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la modificările prevăzute prin ordonanță.
În același timp, procurorii de pe lângă Judecătoria și Tribunalul Brașov au protestat, spunând că prevederile ordonanței vor transforma Secția de Investigare a magistraților într-o structură de anchetare paralelă, neconstituțională.
Protestele magistraților s-au înmulțit și, în 21 februarie, și-au exprimat nemulțumirea magistrații din Oradea, chiar în timp ce Lia Savonea, șefa CSM, participa la bilanțul Curții de Apel. Tot atunci au mai protestat și magistrații din Covasna și, din nou, cei din Brașov.
În 22 februarie, protestele magistraților au izbucnit în toată țara. În Constanța s-au alăturat protestelor și procurorii DNA, inclusiv șeful interimar al structurii teritoriale. Totodată, mai multe parchete și instanțe din țară au anunțat că își suspendă activitatea săptămâna viitoare (începând cu 25 februarie), într-o inițiativă fără precedent în Justiția românească.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii