G4Media.ro

Magnus Carlsen și Hans Niemann: Scandalul de acuzații de trișat care a…

sursa foto: Pixabay.com

Magnus Carlsen și Hans Niemann: Scandalul de acuzații de trișat care a aruncat în aer lumea șahului / La începutul săptămânii, Carlsen a cedat în fața lui Niemann după o singură mutare

Atunci când Magnus Carlsen și Hans Niemann s-au așezat să joace unul împotriva celuilalt la începutul acestei luni în runda a treia a Cupei Sinquefield la șah, puțini ar fi putut prezice haosul care se va produce, transmite BBC.

Niemann, un american în vârstă de 19 ani și cel mai slab clasat jucător din turneu, se confrunta cu un om care a dominat șahul timp de mai bine de un deceniu.

Carlsen, în vârstă de 31 de ani și originar din Norvegia, era neînvins în 53 de partide la șah clasic și avea avantajul de a juca cu alb – și, prin urmare, de a muta primul.

Dar dacă Niemann părea descurajat, nu a arătat acest lucru. După ce a anulat cu încredere avantajul primei mutări, a preluat treptat controlul partidei. Confruntându-se cu o apărare dificilă în finalul jocului, Carlsen a șovăit și în curând a renunțat într-o poziție fără speranță.

Rezultatul a fost șocant – dar nimic în comparație cu ceea ce avea să urmeze.

La scurt timp după această partidă, Carlsen s-a retras din turneu fără explicații, deși mai rămăseseră încă șase runde – o mișcare practic fără precedent la cel mai înalt nivel al șahului.

În timp ce comentatorii, jucătorii și fanii încercau să înțeleagă de ce a renunțat, Carlsen a postat un tweet care includea o înregistrare video cu managerul de fotbal Jose Mourinho spunând „Dacă vorbesc, voi avea mari probleme”.

 


 

Mesajul a fost considerat pe scară largă ca ridicând suspiciuni de trișare. Nu a fost furnizată nicio dovadă și nici nu a fost numit Niemann, dar deducția părea clară.

Apoi, pe 8 septembrie, Chess.com, cea mai mare platformă online a jocului, a confirmat că l-a sancționat în trecut pe Niemann pentru că a trișat pe site.

Niemann a recunoscut că a trișat online în două ocazii diferite, la 12 și 16 ani, folosind asistența calculatorului, dar a negat că ar fi trișat vreodată pe tablă – considerată în general o infracțiune mult mai gravă – spunând că era chiar pregătit să joace dezbrăcat pentru a-și dovedi nevinovăția.

În continuare, el i-a acuzat pe Carlsen, Chess.com și pe cel mai urmărit streamer de șah din lume, Hikaru Nakamura, că încearcă să-i distrugă cariera.

„Dacă vor să mă dezbrac complet gol, o voi face”, a spus Niemann.

„Nu-mi pasă, pentru că știu că sunt curat. Dacă vreți să joc într-o cutie închisă, cu zero transmisii electronice, nu-mi pasă. Sunt aici pentru a câștiga și acesta este obiectivul meu, indiferent de asta”.

Ideea de a trișa în șah nu este nouă – dar invenția smartphone-ului a făcut-o mult mai ușoară.

Cele mai bune aplicații de șah, multe dintre ele disponibile gratuit, sunt acum semnificativ mai puternice chiar și decât cei mai buni jucători.

Introducând partidele într-o aplicație, computerul va arăta rapid mișcări aproape perfecte. Din acest motiv, este interzisă utilizarea telefoanelor în partidele oficiale.

Dar au existat cazuri de jucători care au găsit modalități clandestine de a trișa, inclusiv un jucător care a fost prins cu telefoanele legate de picior și cu o microcameră care îi transmitea mișcările.

Marea maestră Susan Polgar, una dintre cele mai puternice jucătoare din toate timpurile, a declarat pentru BBC că problema trișatului în șah a fost o „problemă serioasă” timp de mulți ani, inclusiv la nivel școlar, unde părinților și antrenorilor li s-a interzis uneori să asiste la partide.

În timp ce trișatul este mult mai puțin probabil la cele mai înalte niveluri ale jocului – în parte din cauza măsurilor anti-trișat mult mai stricte – ea observă că este încă posibil.

„La nivel de GM (mare maestru), nu au nevoie de un computer care să le spună fiecare mișcare… există câteva momente critice în joc.”

Cu toate acestea, este foarte neobișnuit ca un jucător de top ca Niemann să fie acuzat de trișat.

De la „Toiletgate” din 2006, șahul de elită nu s-a mai confruntat cu un scandal comparabil. Atunci, echipa contracandidatului la titlul mondial Veselin Topalov l-a acuzat pe campionul Vladimir Kramnik că a trișat în timpul călătoriilor sale „ciudate, dacă nu suspecte” la baie.

O analiză statistică efectuată de profesorul Kenneth Regan, considerat pe scară largă drept cel mai mare expert mondial în materie de trișare în șah, nu a găsit nicio dovadă că Kramnik ar fi trișat.

Alteori, acuzațiile au fost la limita absurdului.

În 1978, anturajul contracandidatului la titlul mondial Viktor Korcinoi a acuzat echipa campionului Anatoli Karpov că a trișat.

Meciul s-a remarcat prin ostilitatea și paranoia dintre cele două tabere. Echipa lui Karpov a inclus un hipnotizator așezat în primele rânduri care se uita fix la Korcinoi, care la rândul său purta ochelari de soare cu oglinzi, aparent pentru a se proteja.

În absența unor acuzații concrete din partea lui Carlsen, lumea șahului a cercetat partidele și interviurile lui Niemann pentru a găsi dovezi ale vreunei trișări pe tablă.

Unii au evidențiat ascensiunea fulminantă a lui Niemann din ultimele 20 de luni, timp în care a trecut de la o relativă obscuritate, fiind clasat pe locul 800 în lume, la un loc între primii 50.

Nakamura a descris această ascensiune ca fiind „fără precedent”, deși alții au susținut că progresul lui Niemann, deși rapid, este comparabil cu cel al altor jucători juniori de top.

Cu toate acestea, pentru mulți din lumea șahului există simpatie pentru adolescentul Niemann – a cărui reputație a fost pătată în ciuda faptului că nu a fost prezentată nicio dovadă de trișare.

Profesorul Regan, care este și maestru internațional, a analizat partidele lui Niemann și nu a găsit nicio dovadă de trișare.

Marele maestru Nigel Short, singurul jucător britanic care a participat la finala campionatelor mondiale, este, de asemenea, sceptic, afirmând că nu există nicio dovadă că Niemann a trișat în victoria sa asupra lui Carlsen.

El a declarat pentru BBC: „Cred că, în absența oricărei dovezi, declarații sau orice altceva, atunci acesta este un mod foarte nefericit de a aborda lucrurile”.

Short a spus că un alt motiv pentru care trișatul la nivel înalt al șahului este rar este că o acuzație dovedită ar putea pune capăt carierei unui jucător. Trișarea era mai tipică în rândul jucătorilor care se străduiau să își câștige existența, concurând în turnee mai puțin importante, cu premii mai mici, a spus el.

Pentru Short, acțiunile lui Carlsen pot fi o reflectare a presiunii la care a fost supus ca cel mai bun jucător din lume.

Norvegianul este campion mondial din 2013 și se află în fruntea clasamentului mondial de și mai mult timp. La începutul acestui an, el a șocat lumea șahului când a declarat că nu își va mai apăra coroana de campion mondial, invocând lipsa de motivație.

Mișcarea a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât, la 31 de ani, Carlsen este încă în floarea vârstei și s-ar fi putut aștepta să își apere campionatul de mai multe ori.

„Nu este o decizie pe care ar lua-o majoritatea oamenilor”, a spus Short. „În mod normal, mergi mai departe, te lupți, iei banii, în cele din urmă cineva te va învinge”.

El a adăugat: „Sentimentul meu este că există un fel de frământare interioară la Magnus, poate mă înșel, dar aceasta este impresia mea privind din exterior… poate că îi alterează judecata.”

Dar, în timp ce Susan Polgar a spus că nu va specula cu privire la afirmațiile împotriva lui Niemann, ea a afirmat că nu-i stă în caracter lui Carlsen să arunce acuzații.

„El nu este genul de om care să facă un lucru la întâmplare. Sunt sigură că era conștient, înainte de a spune ce a spus și de a face ce a făcut, că acest lucru va stârni o mare agitație în lumea șahului.”

Saga a luat o altă turnură luni, când cei doi s-au reîntâlnit în cadrul unui turneu online important, care au devenit mai frecvente de la pandemia Covid.

Orice gânduri că problema trișării ar putea fi pusă pe tapet au fost repede spulberate când Carlsen a renunțat după ce a făcut o singură mutare – un protest aparent față de participarea lui Niemann.

În ciuda înfrângerii suferite, Carlsen s-a clasat cu ușurință în fruntea grupei de calificare și a dezvăluit într-un interviu că intenționează să facă o declarație mai completă despre scandal după încheierea turneului. Niemann a fost eliminat în sferturile de finală.

Short vede și un aspect pozitiv în această afacere, care a fost preluată de mass-media din întreaga lume.

„Deci, vechiul dicton conform căruia nu există publicitate rea”, a spus el. „Ei bine, eu nu subscriu la el 100% – dar întotdeauna există ceva în asta”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Dupa o corectie: Calculatorul, adica tot omul au teminat cu jocul de sah care ramane doar o distrctie.
    De fapt probabil ca exista doar o singura cea mai buna partida terminta prin remia si care este evident si cea mai lunga si aia va fi gasita cu ajutorul calculatorului programat de un om care nici nu este necesar sa fie un mare sahist ci doar un bun softist de sah si sa cunoasca criteriul indicat de mine acum multi ani in contradictie teoretica principiala cu Botvinik care credea ca omul nu va fi niciodata invins de computer si eu creeam ca va fi si chiar in curand (si asa a fost) avand un principiu e minim in minte (i l-am comunicat avum cativa ani cand a fost pe aici si lui Kasparov pe e-mail dar nu a reactionat)
    Vezi: „Blogul lui Ion Adrian” la http://ionceldomn.blogspot.com/

  2. G4 nu aminteste de acele ” anal beads” care pot fi legate wi-fi la o mașină. Ca orice sport, și șahul e o pierdere de vreme. Viața e mult, mult, mai complicată decât un joc de șah. Nu cred că ajută în situații practice. Vezi Puzzîn – judo, hochei, șah în timpul liber, 10.000 de asasinate ca să stea la putere. Qui prodest? Scoaterea senzorilor de pe corp, prin abuz de exercițiu fizic, sau practică religioasă, din ecuațiile gândirii, naște monștri. Matematica – singura meritorie, dar câți o înțeleg? Doar super zeii!

  3. Ai apărut și aici să comentezi, j.eg.os.ul.e.

  4. Malahistule, mamika ta isi rupe de la gura ca sa ai tu ce mânca. E normal ca un parinte sa-si creasca fiul, dar e anormal ca asta sa se intample de 40 de ani fara incetare.

  5. De ce oare am impresia ca domnu’ Carlsen si-a facut si un pic de „publicitate rea”?