G4Media.ro

Mai este capabil Biden să conducă America și lumea liberă? – ANALIZĂ

Sursa foto: NATO.int

Mai este capabil Biden să conducă America și lumea liberă? – ANALIZĂ

Aceasta este întrebarea care domină conversațiile de pe scena politică de la Washington în ultimele două zile, după ce procurorul special Robert Hur a pus la îndoială memoria şi capacitatea președintelui de a-şi aminti date şi evenimente într-un raport devastator întocmit în urma anchetei referitoare la gestionarea de către a unor documente clasificate după încheierea mandatului de vicepreşedinte la Casa Albă. În timp ce democrații s-au grăbit să-l apere pe președintele Biden, republicanii au cerut nu doar ca liderul din Biroul Oval să fie supus unui test cognitiv, ci și ca membrii cabinetului său să ia în considerare îndepărtarea lui din funcție, argumentând că nu mai este capabil să conducă țara într-o perioadă în care America, și lumea, se confruntă cu crize multiple.

Un raport devastator

Președintele Biden nu va fi acuzat penal pentru că a luat cu el documente cu informații clasificate despre probleme de securitate națională atunci când a părăsit postul de vicepreședinte în 2017, a decis procurorul special care s-a ocupat de acest caz, într-un raport de 345 de pagini publicat joi.

Procurorul Robert Hur a explicat că a decis să nu formuleze acuzaţii penale, deoarece Biden a cooperat cu ancheta sa şi s-ar dovedi probabil un acuzat cu o atitudine adecvată la proces, fiind conştient că a greşit.

Ancheta a constatat că Biden a luat informaţii clasificate despre războiul american din Afganistan şi alte chestiuni de securitate naţională, inclusiv un memoriu scris de mână către preşedintele de atunci, Barack Obama, în 2009, în care se opunea unei creşteri planificate a trupelor în Afganistan şi note scrise de mână legate de şedinţe de informare a serviciilor de informaţii şi întâlniri de securitate naţională, se arată în raportul de joi.

Hur a dat asigurări că Biden, spre deosebire de rivalul său prezidenţial preconizat pentru 2024, republicanul Donald Trump, nu va risca închisoarea pentru manipularea incorectă a documentelor guvernamentale sensibile.

Documentul prezintă însă o imagine deloc favorabilă despre liderul de la Casa Albă. Procurorul Hur a scris în raport că memoria lui Biden a fost “semnificativ limitată” atunci când a fost interogat de membrii echipei sale de investigatori.

Hur a explicat că “lipsa de atenție și vigilență ale președintelui demonstrează de ce foștii oficiali nu ar trebui să păstreze materialele clasificate nesecurizate acasă și să le citească cu voce tare altora, dar jurații ar putea concluziona că acțiunile domnului Biden au fost neintenționate.”

“Am luat în considerare faptul că, la proces, domnul Biden s-ar prezenta probabil în faţa unui juriu, aşa cum a făcut-o în timpul interviului nostru cu el, ca fiind un om în vârstă agreabil, bine intenţionat, cu o memorie slabă,” a scris Hur.

Raportul lui Hur, fost procuror pentru statul Maryland, numit în funcție de Trump, a indicat că Biden a avut probleme în a-și aminti când a început și s-a încheiat mandatul său ca vicepreședinte al Statelor Unite și nu și-a putut aminti când a murit fiul său, Beau.

În ciuda faptului că Biden nu va suferi consecințe legale pentru manipularea incorectă a documentelor secrete, raportul propriului Departament al Justiției este o lovitură semnificativă pentru președintele Biden. Democratul a încercat să creeze încă de la venirea la putere o imagine opusă cu cea a lui Trump în probleme de etică personală şi de securitate naţională. Realitatea, așa cum o descrie raportul oficial de joi, e complet diferită: Biden a fost la fel de neglijent cu actele clasificate precum republicanul.

În plus, democratul și echipa lui de campanie încearcă constant să-şi convingă alegătorii că el nu este prea bătrân pentru a mai exercita încă un mandat de patru ani în fruntea Americii, în ciuda problemelor cognitive și de memorie evidente.

De exemplu, chiar în această săptămână, liderul de la Casa Albă i-a confundat pe fostul cancelar german Angela Merkel și președintele Franței Emmanuel Macron cu fostul cancelar Helmut Kohl, respectiv fostul președinte Francois Mitterrand. Aceste secvențe au avut loc după o serie de alte gafe făcute de democrat în ultimele săptămâni.

În plus, chiar în timpul briefingului de presă surpriză de la Casa Albă, organizat după publicarea raportului lui Hur – în care a susținut ferm că ‘Memoria mea este bună… Sunt un bărbat în vârstă și știu ce naiba fac’ – Biden s-a referit la liderul egiptean Abdel Fattah Al-Sisi ca fiind “președintele Mexicului,” provocând un val de glume pe rețelele de socializare.

Scut în jurul președintelui

Așa cum era de așteptat, democrații s-au grăbit să-l apere pe președintele Biden în fața raportului umilitor publicat de Departamentul de Justiție, așa cum de altfel a făcut-o și liderul american în timpul întâlnirii cu presa de joi după-amiaza, în care s-a certat cu mai mulți ziariști.

“Ceea ce aveți este o persoană care vrea să atragă atenția, nu un procuror,” a spus senatorul Tim Kaine, un democrat din Virginia, adăugând că se așteaptă ca americanii să-l vadă pe Biden “foarte viguros implicat” pe măsură ce campania prezidențială continuă.

“Este scandalos modul în care (procurorul Hur) a arătat lipsă de respect și l-a calomniat pe președinte,” a spus senatoarea de Minnesota, Tina Smith. “Ceea ce a spus despre președinte, că nu își amintește de moartea fiului său iubit, este atât de disprețuitor.”

Smith a declarat că și-a petrecut cea mai mare parte a unei zile călătorind recent cu Biden și a spus că acestra este “la nivelul de sus al jocului său, până la capăt, atât în privat, cât și în persoană.” Ea l-a criticat pe procurorul special drept “unul numit de Trump care, în mod clar în mintea mea, când te uiți la asta, are un topor politic pe care să-l mânuiască.”

“Cred că această problemă a vârstei este deja prezentă, iar când va veni (scrutinul din) noiembrie, va fi o alegere între două persoane,” a declarat și senatorul Jack Reed, ce reprezintă statul Rhode Island, președintele Comitetului pentru Servicii Armate. “Am fost (la o întâlnire) cu o conducere a Congresului în urmă cu aproximativ două săptămâni și nimeni nu a ieșit din acea întâlnire, spunând: ‘O, Doamne, parcă (Biden) nu era la conducere.’”

Senatorul Jon Tester (Montana) a declarat și el într-un interviu că încă nu a revizuit raportul, dar că: “Oamenii vorbesc despre vârsta lui (a președintelui) de ceva vreme. Este ceea ce este.” Întrebat dacă are îngrijorări cu privire la memoria lui Biden, senatorul Peter Welch din Vermont a spus: “(Biden) se ocupă de asta. Este o problemă bine cunoscută. Nu este ceva nou.”

O reacție mai vehementă a avut vicepreședinta Kamala Harris, care a criticat raportul procurorului special ce a pus sub semnul întrebării memoria președintelui Biden. Harris a numit documentul “gratuit, inexact și inadecvat.”

La fel de dur a reacționat și cea mai mare parte a presei americane, care este constant favorabilă lui Biden și democraților. Analiști de top au certat colegii de breaslă că au relatat despre descrierile prezentate în raportul procurorului Hur, l-au criticat pe acesta și au insistat că Biden “este bine.” În opinia lor, anchetatorii se fac vinovați de “discriminare pe motive de vârstă.”

Criticile dreptei

Dacă democrații au sărit în apărarea președintelui Biden, opoziția republicană și presa conservatoare au profitat de moment pentru a-l critica pe liderul de la Casa Albă. Ei nu s-au sfiit să ceară “oprirea abuzului unei persoane vârstnice”  să afirme că democratul “nu mai este capabil să conducă țara”, să susțină că “Biden nu este apt pentru președinte dacă nu este apt pentru a fi urmărit penal” și să solicite un test de competență mentală pentru liderul în vârstă de 81 de ani, cel mai bătrân președinte american din istorie, care “ar prezenta semne evidente de demență.”

De exemplu, Nikki Haley, care candidează pentru a obține nominalizarea republicană pentru Casa Albă, a scris pe X că “Joe Biden nu-și amintește evenimentele majore din viața sa, cum ar fi când era vicepreședinte sau când a murit fiul său… Este trist, dar va fi și mai trist dacă avem o persoană la Casa Albă care nu este la înălțimea mentală pentru cea mai importantă slujbă din lume.”

Iar Claudia Tenney, care reprezintă statul New York în camera inferioară a Congresului, a trimis o scrisoare procurorului general Merrick Garland, cerând cabinetului “să exploreze” utilizarea celui de-al 25-lea amendament al Constituției pentru a-l înlătura pe Biden din funcție.

Ea a scris că are “îngrijorări grave” cu privire la acuitatea mentală a președintelui, potrivit FoxNews.

“După ce a concluzionat că președintele Biden a înlăturat, a manipulat greșit și a dezvăluit în mod repetat documente clasificate pe o perioadă de zeci de ani, Hur a recomandat totuși să nu fie aduse acuzații împotriva lui,” a scris Tenney. “Raționamentul consilierului special a fost alarmant. El a indicat numeroase incidente în care președintele Biden a prezentat facultăți mentale compromise dramatic și a concluzionat că un juriu ar putea să-l perceapă pe președintele Biden ca pe un bătrân simpatic și uituc.”

Tenney i-a spus procurorului general că “nu trebuie să vă spun că urmărirea selectivă este interzisă din punct de vedere moral, etic și legal. Nu urmărim penal și nu refuzăm să urmărim în justiție oamenii pe baza personalității lor sau a percepției anticipate a publicului despre ei.”

“Dacă avocatul special constată că probele formează o bază rezonabilă pentru a aduce acuzații, el trebuie să facă acest lucru.”

Tenney a scris că Biden “trebuie să fie acuzat – decât dacă nu este capabil mental să fie judecat… În mod sincer, raportul consilierului special oferă un caz rezonabil că nu este.”

Biden “se pare că nu are capacitatea de a-și îndeplini responsabilitățile prezidențiale. Așa că vă revine sarcina să explorați procedurile de revocare a președintelui conform celui de-al 25-lea amendament al Constituției Statelor Unite,” a argumentat ea.

“Președintele Biden trebuie să fie acuzat sau trebuie înlăturat,” a spus republicana. “Nu există cale de mijloc.”

 Amendamentul 25

 Dar ce prevede amendamentul la care se referă cei care vor îndepărtarea din funcție a președintelui Biden?

Al 25-lea amendament la Constituția SUA oferă o cale legală pentru ca un președinte să fie îndepărtat de la conducerea guvernului – temporar sau definitiv, de bună voie sau nu – atunci când este necesar în circumstanțe extraordinare.

Al 25-lea amendament a fost aprobat de Congres în 1965 și ratificat de numărul cerut de trei sferturi de state americane până în 1967, ca răspuns la asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963.  În perioada confuză ce a urmat morții lui Kennedy, au existat dezbateri aprinse despre cine va conduce țara dacă președintele va supraviețui, dar numai într-o stare de semiconștiență sau rănit grav.

Amendamentul precizează faptul că vicepreședintele devine președinte interimar atunci când un președinte devine incapabil să-și îndeplinească atribuțiile – atunci când, de exemplu, președintele este supus unei intervenții chirurgicale majore. De asemenea, el prevede că un președinte poate fi înlăturat dacă vicepreședintele și majoritatea cabinetului determină că el este “incapabil să îndeplinească puterile și atribuțiile” funcției sale. Dacă președintele contestă acest lucru, iar vicepreședintele și cabinetul persistă, Congresul poate dispune demiterea președintelui printr-un vot de două treimi în ambele camere, Senat și Camera Reprezentanților.

Potrivit experților constituționali, acest amendament a fost introdus pentru a răspunde la câteva întrebări despre succesiunea prezidențială și vicepreședințială la care Constituția nu a răspuns în mod specific. De exemplu, când președintele William Harrison a murit în funcție în 1841, a existat o dezbatere dacă vicepreședintele John Tyler va deveni președinte interimar, președinte sau va rămâne oficial vicepreședinte. (Tyler a decis de unul singur ca un judecător să-i administreze jurământul prezidențial.)

Câțiva președinți americani au invocat amendamentul în mod voluntar pentru a ceda temporar controlul țării vicepreședinților lor. George W. Bush a făcut-o de două ori atunci când a fost supus unor proceduri medicale, iar Ronald Reagan o dată, pentru o operație de colon. Amendamentul nu a fost însă niciodată folosit pentru a înlătura în mod definitiv un președinte în funcție.

Amendamentul acoperă, de asemenea, cazurile în care funcția de vicepreședinte devine vacantă și a fost utilizat de două ori în acest scop. (Înainte ca amendamentul să intre în vigoare, SUA au cunoscut ocazional perioade lungi fără niciun vicepreședinte.)

În 1973, după ce Spiro Agnew a fost obligat să demisioneze din cauza acuzațiilor de evaziune fiscală, președintele Richard Nixon l-a desemnat pe Gerald Ford pentru a deveni vicepreședinte. Acesta a fost aprobat de Cameră și Senat. După ce Nixon și-a dat demisia în anul următor, Ford a devenit președinte și l-a desemnat ca vicepreședinte pe Nelson Rockefeller, fost guvernator al statului New York, care a fost confirmat de Congres.

În principiu, acest amendament necesită o declarație privind incapacitatea președintelui de a-și exercita funcția din partea vicepreședintelui și din partea fie a unei majorități a șefilor departamentelor din ramura executivă, “fie a oricărui alt organism pe care Congresul îl poate prevede prin lege.” Această declarație trebuie trimisă președintelui Camerei Reprezentanților – în acest caz, republicanul Mike Johnson – și președintelui pro tempore al Senatului – în prezent senatoarea democrată Patty Murray (Washington).

În timp ce amendamentul permite Congresului să adopte o lege prin care să creeze un organism ce va semna o astfel de declarație, Johnson ar trebui să-i convingă pe democrații din Senat să îl urmeze. În plus, vicepreședinta Harris ar trebui să semneze și ea declarația.

O situație delicată

Raportul procurorului special Robert Hur este considerat semnificativ din mai multe motive. Unul dintre acestea este acela că documentul provine chiar de la Departamentul Justiției, una dintre cele mai importante instituții federale americane, parte a guvernului condus de Biden.

Este primul document oficial public în care președintele în funcție al Statelor Unite este prezentat într-o lumină deloc favorabilă. Liderul Americii și al lumii libere apare ca un bătrân senil, care are probleme cu memoria, incapabil să-și amintească date esențiale din cariera sau din viața sa personală.

Unul dintre argumentele democraților care critică raportul este acela că procurorul Hur a fost numit de Trump. El a fost însă pus în fruntea anchetei de procurorul-șef al Statelor Unite, Merrick Garland, ajuns în funcție recomandat de Biden. Departamentul de Justiție este așadar în mod oficial în mâna democraților.

Apoi, situația nu este atât de simplă nici în cea ce-i privește chiar pe unii dintre democrați și relația lor cu președintele. Vârsta înaintată și problemele de memorie ale lui Biden, gafele sale publice frecvente au alimentat în ultimii ani teoriile conform cărora chiar o parte dintre democrați – mai ales cei din cercul lui Obama – se gândesc la îndepărtarea din funcție a președintelui și la numirea altui candidat în cursa pentru Casa Albă.

De altfel, este semnificativ faptul nu toți democrații s-au grăbit să-l apere pe liderul de la Casa Albă după apariția raportului lui Hur. Strategistul democrat și fostul consilier al lui Clinton, Paul Begala, a transmis un semnal de alarmă Partidului Democrat după apariția documentului: “Acest lucru este groaznic pentru democrați. Și oricine cu un creier funcțional știe asta.”

Iar fostul congresman democrat Harold Ford Jr. a spus: “Aceasta a fost o noapte grea pentru președinte și cred că mulți din Partidul Democrat, care este partidul meu, vor avea întrebări serioase în viitor despre ce înseamnă asta.”

Problema se complică dacă luăm în considerare crizele interne și internaționale multiple cu care se confruntă America: starea economică delicată, criza imigranților ilegali, războiul Ucraina-Rusia, conflictul Idintre Israel și Hamas, amenințările constante ale Chinei la adresa Taiwanului etc.

Mulți se întreabă dacă Biden mai are energia fizică și acuitatea mentală de a se ocupa 100% de aceste probleme, în condițiile în care declinul său fizic și psihic pare tot mai evident pe zi ce trece.

Iar situația devine și mai delicată dacă ne gândim la alegerile pentru Casa Albă, care pune eventuala înlocuire a lui Biden într-o altă lumină. Cu mai puțin de un an până la ziua scrutinului, respectiv 5 noiembrie, Partidul Democrat nu are un plan de rezervă aparent dacă decide să se despartă de actualul ocupant al Biroului Oval.

Alegerea unui candidat care să candideze sau să-l înlocuiască pe acesta ar fi, de asemenea, probabil un proces extrem de dezordonat: ar dori partidul să meargă cu vicepreședinta Kamala Harris (ea însăși extrem de nepopulară printre americani, cu cote de favorabilitate sub 30%), cu guvernatorul de California, Gavin Newsom, cu guvernatoarea Gretchen Whitmer din Michigan sau vreun candidat surpriză (numele lui Michelle Obama a fost vehiculat și el)? Cine din partid ar lua în cele din urmă această decizie? Ce se întâmplă cu toată finanțarea campaniei lui Biden?

Există apoi presiunea formidabilă a timpului: sezonul alegerilor primare a început deja în toată America și este mult prea târziu pentru multe state să adauge noi nume la buletinele lor de vot conform legilor electorale locale, a scris Business Insider.

Dacă un înlocuitor al lui Biden nu poate fi plasat oficial pe buletinele de vot, singura opțiune pentru Partidul Democrat, dacă este serios să trimită un alt candidat la Casa Albă, ar fi mobilizarea rapidă a unei campanii pentru a scrie numele candidatului respectiv pe buletinele de vot pentru alegerile primare ale democraților din diferite state americane. Dar dacă această campanie de înscriere nu este implementată înainte de Super Marți (ziua de 5 martie, când vor fi alegeri în mai multe state), sunt puține șanse ca un înlocuitor oficial pentru Biden să fie disponibil pe biletul democraților pentru Casa Albă în luna noiembrie.

Termenul limită pentru a se prezenta ca candidat independent la buletinele de vot pentru alegerile generale din noiembrie este mult mai flexibil însă, ceea ce înseamnă că Partidul Democrat ar putea, în ultimă instanță, să opteze pentru promovarea unui candidat pe buletinul de vot care nu are neapărat legătură cu partidul.

Având toate acestea în minte, analiștii cred că este aproape sigur că Partidul Democrat va continua să se mobilizeze în jurul lui Biden cât mai mult posibil pentru a-i susține campania de realegere la Casa Albă. Considerente tehnice și pragmatice ar putea avea așadar întâietate în fața celor de ordin moral. Joe Biden ar putea fi un bătrân simpatic, cu probleme grave de memorie, așa cum scrie raportul lui Hur și cum susțin mulți americani. Democrații au însă nevoie de el pentru a-l învinge pe Trump în noiembrie.

Ce se întâmplă însă cu imaginea și cu rolul Americii în lume? Acesta este un moment în care SUA ar trebui să proiecteze forță și determinare, inclusiv printr-un lider puternic. Biden nu este deloc așa. Dimpotrivă, imaginea lui este aceea a unui om slăbit, fragil și cu probleme de memorie. Vor profita dușmanii Americii de aceste slăbiciuni evidente așa cum, afirmă mulți, au făcut-o în mod nepermis de mult prea multe ori în ultimii trei ani? Săptămânile și lunile care urmează ar putea să ne ofere răspunsul la această întrebare crucială.

Surse: Politico, Axios, FoxNews, Business Insider, justice.gov, Congress.gov, X

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Eu va spun sincer, am sub 50 de ani si daca ma intreaba cineva cand am schimbat ultimul job s-ar putea sa gresesc cu 1-2 ani. Ca sa nu mai spun de o gramada de alte evenimente. Si daca mai ai si o viata fff complicata (adica nu doar statul in fata telefonului) trebuie sa recunosti ca nici tu nu iti amintesti cu exactitate lucruri care par ffff relevante. Intrebati un PNL-ist cand a trecut ultima oara de la FSN la PDSR apoi la PDL si pe urma la AUR pentru ca la final sa vina la PNL si sa spuna ca urmasul lui Bratianu. O sa vedeti cum se incurca

  2. Pe la noi se țin unii de scaune și nu sunt senili.

  3. Având în vedere alternativa, l-aș prefera pe Biden și dacă ar face pe el in conferințele de presă! Și dacă nu ar mai ști cum îl cheamă! Ok, în vremuri normale își au rostul astfel de analize, dar acum?! Cand varianta e Trump?!

  4. Adevarata întrebare este: a fost vre-o dată biden capabil să conducă USA? Chiar și în tinerețe (relativa tinerețe) cînd era vicele lui Obama era un prostănac.

  5. Exclus!

  6. Omul ala trebuie sa ia decizii rapide, de multe ori cu putine informatii. Deciziile alea au intotdeauna consecinte serioase, uneori globale. Biden e mult prea decrepit si categoric senil. Nici macar nu stiu cine l-a votat si de ce.

  7. Adevarata problema in SUA este aceea ca leadership-ul american nu este capabil sa propuna in aceste vremuri tulburi pe care le traverseaza intreaga planeta, o alta personalitate controversatii „octogenari”Biden ori Trump, care sa redea demnitatea Americii din vremea lui Marelui cowboy – Presedintele Reagan

  8. Cum adică, mă traducătorule – „sa fie acuzat – decât dacă nu este capabil mental să fie judecat”? Vrei să spui „doar” dacă nu este capabil…”. La ce școală ai învățat? La colțul blocului, mâncând semințe? G4Media, unde îi găsiți pe oamenii ăștia slab pregătiți?

  9. Jmecheria este că Biden nu conduce singur USA. SUA au și un vicepreședinte ..etc. Dacă se pune problema cum va mai conduce Biden SUA ..răspunsul este unul singur : Așa cum a conduso până acum. Însă dacă omul lui Putin ajunge din nou la Casa Albă cu siguranță UE își va face armată proprie ..dacă nu mă înșel Brațul Armat al Europei. Când îl văd pe Trump am impresia că Musolinii a înviat ! Problema nu este la democrați atît timp cât republicanii insistă cu un individ dus cu capul. Una este să uiți și alta e să ai în cap figura lui Putin !!! Trump este pur și simplu un pericol pentru Europa ! A rupe UE de SUA înseamnă să pui frâiele lumii libere în mâinile dicatorului chinez !

  10. biden are echipa. trump e singur.

  11. Nu. Dar nici Trump.

  12. Dacă Moșulică candidează, Nebunul câștigă !