
Mai este sau nu nevoie de declarație notarială la ieșirea copilului din țară cu un singur părinte, după intrarea în Schengen? Precizările Poliției de Frontieră
Mulți români se întreabă dacă mai este nevoie de declarație notarială la ieșirea cu copilul din țară, cu unul dintre părinți sau cu un însoțitor, după intrarea României în Schengen. Apropierea minivacanței de Paște și a vacanței de vară ridică această problemă în special pentru cei care vor să iasă din țară, terestru, prin Bulgaria sau prin Ungaria: de ce este nevoie de declarație, dacă nu o mai verifică nimeni?
Răspunsul vine chiar de la autorități, respectiv de la Poliția de Frontieră: nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere, nici la ieșirea din țară cu mașina și nici la ieșirea cu alt mijloc de transport.
Intrarea României în Schengen nu schimbă legislația privind deplasarea copiilor în altă țară. Ieșirea din România cu minori este reglementată de legislația în vigoare, în special Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.
Concret, dacă minorul călătorește cu ambii părinți este necesar pașaportul sau cartea de identitate (pentru cei care au peste 14 ani), valabile. Nu sunt necesare documente suplimentare dacă părinții sunt prezenți.
Dacă minorul călătorește cu un singur părinte, este necesară declarația notarială de acord din partea celuilalt părinte.
Declarațiile autentificate se obțin în țară, de la notar și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de identitate și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.
În cazurile speciale, dacă celălalt părinte este decedat, este necesar certificatul de deces sau, dacă a pierdut drepturile părintești, hotărârea judecătorească definitivă.
Dacă minorul călătorește cu un adult care nu este părinte, este necesară o declarație notarială de acord semnată de ambii părinți sau de tutorele legal. Însoțitorul trebuie să aibă un cazier judiciar care să ateste lipsa antecedentelor penale. Nu trebuie să îl aibă în format fizic. Pe baza documentelor de identitate, polițistul de frontieră îl poate verifica electronic.
În mod normal, în lipsa vămilor, în majoritatea cazurilor nu va verifica nimeni aceste documente. Totuși, polițiștii de frontieră pot face verificări aleatorii în zona limitrofă granițelor și pot opri mașini în trafic pentru a verifica documentele chiar și la câțiva kilometri de graniță.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.