Mai mult de jumătate dintre articolele proiectului privind statutul procurorilor şi judecătorilor, dezbătute în Comisia specială din Parlament / Ce amendamente s-au adoptat
Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a dezbătut, miercuri, mai mult de jumătate dintre articolele proiectului privind statutul procurorilor şi judecătorilor, 167 dintr-un total de 293, fiind adoptate o serie de amendamente de ordin tehnic, relatează Agerpres.
Unul dintre amendamentele adoptate aparţine USR şi prevede că „regulamentul privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii se aprobă prin hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
Potrivit altui amendament adoptat, după al treilea an de formare la Institutul Naţional al Magistraturii, auditorii de justiţie susţin un test psihologic şi examenul de absolvire care constă în probe teoretice şi practice, cu subiecte distincte pentru judecători şi procurori, prin care se verifică însuşirea cunoştinţelor necesare exercitării funcţiei de judecător sau de procuror. Urmează să se susţină trei lucrări scrise la drept civil şi drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal, etică şi organizare judiciară.
Deputaţii şi senatorii din comisie au adoptat şi un amendament care stipulează că promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai prin concurs organizat ori de câte ori este necesar, în limita posturilor vacante, de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Concursul urmăreşte selecţia judecătorilor „care corespund celor mai înalte standarde de competenţă profesională”, evaluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi de „integritate, conduită şi deontologie”, evaluate de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
Un alt amendament pe care l-a adoptat comisia se referă la concursul de promovare a magistraţilor. „La punctaje egale au prioritate candidaţii care au vechime mai mare în funcţia de judecător, respectiv procuror, iar în cazul în care egalitatea se păstrează după aplicarea acestui criteriu vor fi avute în vedere în următoarea ordine: vechimea în gradul profesional deţinut, nota obţinută la concursul de promovare pe loc. În circumscripţiile instanţelor şi Parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor, la medii egale au prioritate candidaţii cunoscători ai limbii acelei minorităţi”, prevede amendamentul.
Parlamentarii din comisia privind legile Justiţiei vor relua dezbaterile pe proiectul de statut al procurorilor şi judecătorilor joi, de la ora 10,00.
Comisia urmează să voteze rapoartele pe cele trei legi ale Justiţiei privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă distinctă, după finalizarea dezbaterilor, pentru fiecare dintre actele normative, pentru a permite corelări între acestea. Această şedinţă va avea loc cel mai probabil luni.
După adoptarea rapoartelor, proiectele vor intra în dezbaterea plenului Senatului, for legislativ decizional în acest caz
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu