G4Media.ro

Mai multă violență extremistă de la dreapta, mai puțină de la stânga…

sursa foto: Captură video

Mai multă violență extremistă de la dreapta, mai puțină de la stânga – concluziile raportului pe 2022 al serviciului intern de informații al Germaniei

Anul trecut, au fost mai multe infracțiuni cu motivație politică, potrivit raportului Oficiului pentru protecția Constituției, serviciul federal intern de informații, citat de televiziunea publică ARD. În timp ce numărul infracțiunilor cu origine politică de stânga a scăzut, a crescut cel cu origine la dreapta – în special „cetățenii Reich-ului” au fost mai violenți. Ministrul federal de interne Nancy Faeser (SPD) și președintele Oficiului pentru protecția Constituției, Thomas Haldenwang, au prezentat raportul privind protecția Constituției pentru anul 2022.

Potrivit acestuia, Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA) a înregistrat 58.916 infracțiuni motivate politic pentru anul trecut. Aceasta reprezintă cu aproximativ 7% mai mult decât în 2021 (55.048). Un procent de 60% dintre acestea au avut un fundal extremist.

BKA subliniază că, în domeniul extremismului de dreapta, numărul infracțiunilor penale a crescut cu 3,8%, ajungând la 23.493 de cazuri, în timp ce numărul infracțiunilor violente motivate de extremismul de dreapta a crescut cu 7,5%. Printre acestea s-au numărat două tentative de omor. Extremismul de dreapta continuă să fie cea mai mare amenințare extremistă la adresa ordinii democratice de bază, a declarat ministra Faeser.

În timp ce numărul infracțiunilor xenofobe a crescut cu 1,3% în 2022, iar numărul infracțiunilor antisemite chiar a scăzut cu 17,1% până în 2023, numărul infracțiunilor violente cu un fundal antisemit a crescut cu mai mult de jumătate, ajungând la un total de 53 de infracțiuni (2021: 35).

Biroul pentru protecția Constituției a avertizat împotriva votului pentru Alternativa pentru Germania (AfD) la alegeri. În partid există „eforturi suficient de mari care sunt îndreptate împotriva ordinii fundamentale libere”, a declarat Haldenwang.

Potrivit evaluării serviciului de informații, mai mult de o treime dintre membrii AfD au potențial extremist. Cu toate acestea, având în vedere eterogenitatea continuă a conținutului în cadrul partidului, nu toți membrii partidului ar putea fi considerați susținători ai curentelor extremiste. în plus, s-a putut observa „că unele părți ale AfD sunt foarte puternic influențate de Moscova și răspândesc narațiuni rusești”, a explicat Haldenwang cu privire la războiul de agresiune împotriva Ucrainei. În acest context, a fost remarcabil faptul că reprezentanți ai AfD au vizitat ambasada Rusiei la Berlin „pentru a menține contactele acolo”.

Sondajele de opinie recente au arătat că intențiile de vot AfD au atins în premieră 20%, plasând partidul pe locul 2 după Uniunea Creștin Democrată (CDU), dar înaintea Partidului Social Democrat (SPD) condus de cancelarul Olaf Scholz. La ora actuală AfD deține 78 din cele 736 de mandate ale Bundestag-ului, camera inferioară a parlamentului Germaniei, fiind reprezentat în 14 din cele 16 parlamente al landurilor federale, deși nu este acceptat nicăieri într-o coaliție aflată la guvernare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...