Mai multe ONG-uri cer Parlamentului demiterea lui Demeter Andras, care are decizie definitivă de conflict de interese, din consiliul de administrație al Radioului public
Patru asociații – Active Watch, Freedom House Romania, Asociația ProDemocrația și Asociația Kompatibil – au transmis marți o scrisoare deschisă Comisiilor pentru cultură ale Parlamentului prin care solicită înlocuirea lui Demeter Andras din consiliul de administrație al Radioului public, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că acesta s-a aflat în conflict de interese.
G4Media.ro a scris săptămâna trecută că Andras Istvan Demeter este în prezent membru în Consiliu de Administrație al Radioului Public, propus de UDMR și coordonator cu atribuții de director al Casei de Producție a TVR, deși Înalta Curte de Casație și justiție l-a condamnat prin sentință definitivă încă din noiembrie 2017 pentru încălcarea legii conflictului de interese. Agenția Națională de Integritate a cerut printr-o adresă adresată președinților celor două camere ale Parlamentului încă din luna decembrie să demareze procedurile de destituire din funcție, având în vedere că sancțiunea legală este interdicția timp de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani.
Vă solicităm să luați cu rapiditate măsurile legale care se impun pentru înlocuirea domnului Demeter Andras Istvan din funcția de membru al Consiliului de Administrație cu supleantul funcției sale și, eventual, declanșarea procedurilor pentru numirea unui nou membru.
Înalta Curte de Casație și justiție l-a condamnat prin sentință definitivă încă din noiembrie 2017 pentru încălcarea legii conflictului de interese, ceea ce duce la interdicția ocupării unei funcții publice timp de trei ani. Domnul Demeter Andras Istvan a uzitat de căi excepționale de atac, pierdute și acestea, dar care nu suspendau caracterul executoriu al hotărârii judecătorești.
Întrebat de site-ul G4Media.ro de ce nu respectă o decizie definitivă pronunțată de Înalta Curte și de ce nu demisionează din funcții, Andras Istvan Demeter a răspuns: ”Nu iau în calcul pentru că în continuare susțin că nu este și nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface”.
În acest sens vă solicităm să demarați demersurile necesare pentru intrarea în legalitate și respectarea unei hotărâri judecătorești definitive.
De asemenea vă rugăm să dispuneți intrarea în legalitate a managerilor Societății Române de Radiodifuziune și publicarea completă a cv-urilor acestora pe site-ul instituției, în conformitate cu prevederile legilor 544/2001 și 176/2010.
Facem precizarea că cv-ul constituie informație de interes public, conform Deciziei nr. 7377/01.10.2014. a Curții de Apel Cluj-Secția a II-a civilă în cauza jurnalistului Mihai Soica vs. Ministerul Sănătății.
Atragem atenția că, la nivelul întregii SRR, astfel de informații de interes public apar doar parțial și, în general, sunt greu de găsit, nefiind grupate toate într-un singur loc. Mai mult, într-un mod bizar, în loc să impună respectarea legii, SRR și-a asumat lipsa transparenței și nerespectarea acestei obligații legale în cel puțin două ocazii care au privit persoanele care ocupă funcțiile doi și trei în ierarhia decizională din punct de vedere editorial, respectiv Marius Furdui – director Producție Editorială și Dan Preda – manager Radio România Actualități. Primul nu și-a publicat CV-ul încă de pe vremea mandatului fostului președinte director-general Ovidiu Miculescu care, la solicitările repetate ale unor reprezentanți ai salariaților, într-o conferință de presă a afirmat că ”diploma de studii a domnului Furdui este la fel de secretă ca salariul Andreeei Esca”. Celui de al doilea îi lipsește din CV întreaga perioadă dinainte de 1989, iar solicitarea unei organizații profesionale de a îndrepta această lacună a primit răspuns nu de la cel în cauză – căruia îi fusese adresată – ci de la Serviciul Comunicare și Relații Publice al SRR. Acesta din urmă a afirmat că solicitarea completării CV-ului cu activitatea de dinainte de 1989 „este neîntemeiată întrucât se pot regăsi toate elementele relevante ale activității domnului Dan Preda în CV-ul publicat pe site-ul Societății Române de Radiodifuziune”.
Situația nepublicării unor informații de interes public referitoare la managementul SRR este cu atât mai de neînțeles cu cât, atunci când este vorba de membrii Consiliului de Administrație ai instituției, această cerință este pe deplin respectată.
Active Watch
Freedom House Romania
Asociația ProDemocrația
Asociația Kompatibil
Foto: Andras Demeter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu