Mai multe ONG-uri cer Parlamentului să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a vota legile justiției. ”Unele amendamente întorc sistemul judiciar românesc la standarde din perioada de pre-aderare la UE”
14 dintre cele mai relevante ONG-uri din domeniul politicilor publice au transmis miercuri o scrisoare deschisă către Parlament în care cer legislativului să nu voteze legile justiției propuse de ministrul Cătălin Predoiu fără să aibă avizul Comisiei de la Veneția, potrivit unui comunicat de presă.
”Unele amendamente întorc sistemul judiciar românesc la standarde din perioada de pre-aderare la UE”, arată ONG-urile, care cer asigurarea unui proces legislativ transparent, astfel încât la lucrările Comisiei parlamentare comune societatea civilă să poată participa.
Organizațiile semnatare sunt Asociația Expert Forum, ActiveWatch, Funky Citizens, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Centrul Român de Politici Europene – CRPE, Centrul pentru Inovare Publică, Asociația CIVICA, Centrul FILIA, Asociația VedemJust, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Comunitatea Declic, Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația Rise OUT, PATRIR.
Cele patru mari cerințe ale ONG-urilor:
1. Asigurarea unui proces legislativ transparent. Lucrările Comisiei parlamentare comune cu privire la legile justiției trebuie să fie deschise societății civile astfel încât rezultatele să răspundă așteptărilor venite dinspre o parte cât mai mare a societății.
2. Solicitarea avizului Comisiei de la Veneția și așteptarea acestuia.
Guvernul și-a asumat expres prin programul de Guvernare 2021-2024 că proiectele de legi ale justiției vor fi supuse avizului Comisiei de la Veneția înainte de a fi adoptate de Parlament. Analiza făcută de specialiștii Comisiei de la Veneția ar reprezenta o garanție obiectivă că textele propuse răspund într-adevăr obiectivelor asumate.
3. Păstrarea prevederilor existente cu privire la poliția judiciară din Legea privind organizarea judiciară până la adoptarea unei legi speciale cu privire la poliția judiciară. Crearea unui vid legislativ ar avea un efect negativ asupra capacității parchetelor în investigarea infracțiunilor.
4. Adoptarea unor noi legi ale justiției de către Parlamentul României trebuie să rezulte într-un cadru legislativ cu privire la sistemul judiciar care să repare derapajele din perioada 2017-2019 și să asigure independența și eficiența acestuia.
Unele dintre amendamentele propuse nu doar că nu rezolvă problemele apărute în perioada 2017-2019, dar întorc sistemul judiciar românesc la standarde din perioada de pre-aderare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii