G4Media.ro

Mai multe ONG-uri și asociații civice solicită Guvernului să nu adopte ordonanța…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Mai multe ONG-uri și asociații civice solicită Guvernului să nu adopte ordonanța de urgență privind referendumul: Afectează drepturile electorale prin creşterea semnificativă a cvorumului de prezenţă

Mai multe ONG-uri, asociații civice și sociologi, analiști politici și experți electorali au solicitat marți Guvernului să nu adopte ordonanța de urgență de modificare a legii referendumului propusă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), avertizând că aceasta va afecta drepturile electorale prin creșterea semnificativă a cvorumului de prezență, încălcând astfel Constituția României și recomandările Comisiei de la Veneția.

”Proiectul de ordonanță de urgență prevede calcularea procentului de prezenţă necesar pentru validarea referendumului raportat la numărul alegătorilor înscrişi în registrul electoral şi nu la numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000. Având în vedere că această modificare este categoric de natură a afecta drepturile electorale, în măsura în care presupune creşterea semnificativă a cvorumului de prezenţă, considerăm că adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o lună înaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constituţia României şi nu respectă recomandările Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia”, se arată în opinia transmisă de ONG-uri și asociațiile civice.

Acestea atrag atenția că limitarea practicii modificării legislaţiei electorale prin ordonanţe de urgenţă doar la prevederi menite să faciliteze organizarea şi să contribuie la buna desfăşurare a procesului electoral este o recomandare de lungă durată a organizaţiilor societăţii civile. Recomandări similare au fost formulate în rapoartele observatorilor internaţionali ai Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) din 2004, 2009 şi 2012.

Potrivit organizațiilor semnatare, în condiţiile în care la referendumul precedent condiţiile de desfăşurare au fost modificate prin OUG în aşa fel încât să faciliteze atingerea pragului de prezenţă, iar prevederile proiectului de OUG aflat în dezbatere publică în prezent sunt de natură a îngreuna atingerea aceluiaşi prag, ”considerăm că s-a ajuns la practica inacceptabilă a modificării legislaţiei electorale prin OUG la fiecare scrutin în funcţie de interese politice de moment”.

”De asemenea, considerăm că prevederea care interzice autorităţilor publice să se pronunţe în favoarea sau în defavoarea problemei supuse referendumului este excesivă şi contravine unei recomandări a Codului de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia <<[…] nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului. Cu toate acestea, autorităţile publice (naţionale, regionale şi locale) nu trebuie să influenţeze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesivă şi unilaterală>>”, mai precizează ONG-urile și asociațiile civice.

”Solicităm Autorităţii Electorale Permanente şi Guvernului României să ţină cont de problemele semnalate şi să nu adopte OUG în forma actuală. Dorim să subliniem şi faptul că asemenea modificări legislative imprevizibile şi lipsa de unitate a legislaţiei electorale fac încă o data dovada necesităţii adoptării unui Cod Electoral unitar”, conchid organizațiile semnatare.

Opinia a fost semnată de Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Forum Apulum, REZISTENTA, CIVICA, Geeks for Democracy, Mircea Kivu – sociolog, Claudiu Tufiş – analist politic, Maria Krause – expert electoral.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat vineri că PSD intenționează să îi interzică președintelui Klaus Iohannis, printr-o ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului, posibilitatea de a se pronunța asupra consultării populare din 26 mai.

”Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pe care intenționează să o adopte Guvernul, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanșat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României”, atrage atenția Ludovic Orban într-un comunicat de presă transmis de PNL.

Liderul liberal arată că, în mod concret, este introdus prin proiectul de Ordonanță de Urgență un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează:

„Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

În septembrie 2018, Guvernul a modificat, prin ordonanță de urgență, legea astfel încât referendumul pentru redefinirea familiei drept căsătoria exclusivă dintre un bărbat și o femeie să se desfășoare timp de două zile. Cu toate acestea, consultarea populară a fost invalidată datorită prezențe extrem de scăzute la urne a românilor.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis, Mădălina Pușcalău, a anunțat joi într-o declarație de presă la Cotroceni cele două întrebări care vor fi pe buletinul de vot al referendumului pentru justiție organizat de președinte.

Prima întrebare: Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii în domeniul infracțiunilor de corupție?

A doua întrebare: Sunteți de acord cu interzicerea emiterii de către guvern a Ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare, precum și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgent direct la CCR?

Mădălina Pușcalău a anunțat că președintele Iohannis a semnat decretul pentru declanșarea referendumului ce va avea loc pe 26 mai, ziua alegerilor europarlamentare.

Citește și:

Iohannis a legat direct referendumul de PSD: ”Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi!”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Mai civicilor si ong-istilor , cand o dati in magleala -adica inainte de a oracaii si schelalaii , si in cazul in care chiar reprezentati pe cineva , spuneti si de la cati cetateni ati primit acordul de a va exprima si in numele lor .
    De fapt eu sunt convins ca nu reptezentati pe nimeni , dar in schimb sunteti niste lipitorisi paraziti scabrisi , care sunteti finantati in mod netransparent .

    • Dle A310, înainte de toate învățați să scrieți corect românește
      Apoi, în legătură cu cele scrise de dvs, nu e nevoie sa scrie ong-urile despre ilegalitatea ordonanței
      Nu se schimbă regulile jocului cu nico o luna inainte de referendum. Cel puțin intr-o țară democrată, normală!

    • Băi Airbus, tu vorbești în numele cuiva sau te-ai trezit să schelălăi in lipsă de preocupare ?
      Cine p.la mea te crezi băi sicofant pesedist ce esti ?

    • Bai A310 Berevoiesti, nu te mai screme pe aici.Sustinatorii vostrii nu prea au acces la forumuri.
      Cand te caci in fundul curtii si te stergi cu coceanul e mai greu cu internetul.
      Pe 26 o sa luati placuta suedeza si cu lamaie si cu tamaie

  2. Orice fel de referendum trebuie validat numai atunci cind se prezina la vot peste 50%+1 dintre cei inscrisi pe listele electorale permanente . La alegerile parlamentare si locale votul trebuie validat numai atunci cind un candidat sau o alianta obtine peste 50%+1 din voturile celor de pe listele electorale permanente . Restul este o hazna politica .

    • PSD-ul schimba pragul in functie de interesul de moment.Ponta a coborat pragul pentru a evita situatii precum cea de la referendumul pentru demiterea lui Basescu.Acum vor sa-l ridice pentru a invalida referendumul care urmeaza.

  3. Asta aţi votat, asta aveţi, maimuţelor!

    Dacă data viitoare votaţi corect, veţi avea altceva.

    • Dacă data viitoare votaţi..
      Chiar si maimuta de sora-mea!

    • Sa votam corect, multumim, ne-ai (i)luminat!!!
      Totusi….spune-ne, macar, intre cine si cine am avea de ales?
      Care-s aia „buni”?!

  4. Bine ar fi să dea ordonanța, ar ieși mai multă lume la vot, așa, ba pe-a mă-sii golanului Dragnea, iar PSD ar cădea pe locul al treilea la europarlamentare!

  5. BA CE E CU UNGHIILE ALEA FRATILOR

  6. Vom iesi la vot, sa lo dam in bot. Pragul del vor modifica, noi ne vom mobiliza, peste bot tot le vom da.

  7. PSD ul pentru om, este ca albina pentru pom!
    Frați Români! Singura scăpare este M U N C A!!!
    O noțiune care nu prea se găsește în sângele acestei nații spurcate, din păcate!
    Așa, că hai la vot la vot sa ne fie cu noroc.
    Plm de retarzi.