G4Media.ro

Mai multe orașe din Australia intră în lockdown din cauza creșterii numărului…

Sursa foto: Pixabay

Mai multe orașe din Australia intră în lockdown din cauza creșterii numărului de infectări cu SARS-COV-2 / Aproximativ 10 milioane de persoane au interdicție de a părăsi locuințele

Aproximativ 10 milioane de australieni au primit ordinul de a intra în lockdown în mai mai multe oraşe ale acestei insule-continent, care se confruntă în prezent cu o creştere a numărului de cazuri de coronavirus, informează AFP.

După locuitorii din Sydney, Darwin şi Perth, a venit rândul celor din Brisbane şi mai multe zone din statul Queensland să rămână în locuinţele lor începând de marţi seară, pentru o durată iniţială de trei zile.

Australia, a cărei capacitate iniţială de a controla pandemia de COVID-19 a fost salutată pe plan internaţional, se confruntă de câteva săptămâni cu o creştere accelerată a numărului de infectări, în special din cauza variantei Delta a noului coronavirus, considerată mai contagioasă, precum şi a funcţionării deficitare a dispozitivelor de carantină implementate pentru turiştii veniţi din străinătate.

„Sunt decizii dificile”, a declarat Annastacia Palaszczuk, prim-ministrul statului Queensland. „Există astfel de măsuri de carantină în marile oraşe pentru că virusul pătrunde acolo odată cu persoanele venite din străinătate”, a adăugat ea.

Pe lângă Brisbane, mai multe zone de pe litoralul din Queensland, inclusiv oraşul Townsville, sunt vizate de acest nou lockdown. La originea cazurilor recente de infectare se află un membru al personalului medical care nu era vaccinat, dar a călătorit timp de 10 zile în Queensland în perioada în care era contagios.

Abordare prudentă

Marţi dimineaţă, locuitorii din Perth erau vizaţi de asemenea de interdicţia de a-şi părăsi locuinţele, în virtutea unui lockdown de patru zile.

Doar trei cazuri pozitive au fost detectate recent în acest mare oraş din vestul Australiei, însă autorităţile centrale au adoptat de multă vreme o abordare extrem de prudentă în cazul apariţiei unor focare epidemiologice.

„Cunoaştem riscurile generate de COVID-19 şi mai ştim, observând ce se întâmplă în lume, că varianta Delta este o nouă ‘creatură’, căreia nu trebuie să îi lăsăm nicio şansă”, a declarat prim-ministrul statului Australia de Vest, Mark McGowan, într-o conferinţă de presă organizată în noaptea de luni spre marţi.

Noile măsuri de carantină au fost adoptate în plină perioadă de vacanţe şcolare şi riscă să genereze, la nivel turistic, un număr mare de anulări ale rezervărilor, în contextul în care statele australiene neafectate de recrudescenţa epidemică le-au recomandat rezidenţilor lor să nu călătorească în statele în care au fost raportate cazuri de infectări.

Noua Zeelandă a anunţat la rândul ei că nu va redeschide decât parţial „bula” sa de călătorie spre şi dinspre Australia începând din 5 iulie şi că această redeschidere parţială vizează doar statele australiene în care nu a fost recenzat niciun caz de infectare.

Deşi a gestionat destul de bine pandemia în trecut, Australia se confruntă în prezent cu o creştere a infectărilor provocate de varianta Delta a noului coronavirus, depistată prima dată în India.

Un ministru fără mască

Guvernul conservator al Australiei a fost criticat pentru lentoarea campaniei naţionale de vaccinare şi pentru absenţa îmbunătăţirii dispozitivelor de carantină.

Aflat sub presiunea opiniei publice, prim-ministrul australian Scott Morrison a anunţat că vaccinarea anti-COVID-19 va deveni obligatorie pentru angajaţii instituţiilor care se ocupă de persoanele vârstnice şi pentru personalul din centrele de carantină.

O altă lovitură stânjenitoare pentru guvernul australian s-a produs atunci când viceprim-ministrul Barnaby Joyce a primit o amendă de 200 de dolari australieni (126 de euro) după ce a fost văzut fără mască sanitară într-o benzinărie, luni dimineaţă.
Guvernul central a fost de asemenea criticat pentru faptul că nu a făcut public numărul rezidenţilor australieni care au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Aproximativ 7,4 milioane de doze au fost administrate în această ţară. Însă anumite companii mass-media au raportat că mai puţin de 5% dintre cei 25 de milioane de rezidenţi australieni au fost vaccinaţi până în prezent cu schema completă de imunizare.

Cel mai important focar epidemiologic rămâne cel din Sydney, unde 150 de persoane au fost infectate după ce un şofer care lucrează pentru echipajele unor companii aeriene a fost testat pozitiv la jumătatea lunii iunie. Sydney, cel mai mare oraş al Australiei, a intrat duminică într-un nou lockdown, care va dura două săptămâni.

De la începutul pandemiei, Australia a înregistrat puţin peste 30.000 de infectări şi 910 de decese asociate maladiei COVID-19.

Sursa: Agerpres / Sursa foto: Brisbane / Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. renateeee du-te in Australia si lasa-ne

  2. Își merită soarta. NU TREBUIE SĂ PLÎNGEM NOI LA MORMÂNT STRĂIN!

  3. In final, tarile care au limitat puternic raspandirea virusului vor avea economii puternice. China, in special.

  4. Paranoia in actiune. Conform worldometers Australia a avut in ultimele 3 zile: 43, 30, 25 de cazuri noi la o populatie de 25.000.000. Amuzant e ca trendul e in scadere si nu in crestere cum scrie in articol.

    • 2020, anul cartitei. 2021, de fapt, nu exista.
      Comentariul asta calatoreste in timp.

  5. În emisfera sudica a început iarna și deci sezonul gripei.

    • Adica s-a terminat vara. Vara fac si ei concedii si petreceri? Acum culeg roadele.
      O sa ma stupeasca toata lumea si o sa ma trimita in …
      Dar tare as vrea sa se termine cu scarba asta de boala si sa umble fiecare unde vrea !
      Prin infectari succesive chinezii au propagat-o in toata lumea, indienii au perfectionat-o prin infectarea milioanelor de vase Petri – adica indivizii – in care a aparut super-mutatia. Favelele din America Sud au avut si ele ceva de zis. Ce-o sa dea Africa?
      Suntem in rahat global.

  6. Nu e nicio gripa, cazurile scad in Australia (vezi worldometers). Nu inteleg de unde panica asta de a bloca 10 milioane de oameni pentru 30 (treizeci) de bolnavi noi zilnic.

  7. No nu i nici un bay!