G4Media.ro

Mai multe școli din Arad se plâng că mobilierul cumpărat prin PNRR…

Foto: Pixabay.com

Mai multe școli din Arad se plâng că mobilierul cumpărat prin PNRR s-a degradat / La Iași s-a semnalat că băncile sunt prea mici pentru elevii de liceu

Mobilierul şcolar cumpărat în municipiul Arad în ultimele luni, cu finanţare prin PNRR, s-a degradat după doar câteva săptămâni de folosință, acuză conducerile mai multor școli, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara.
Administratorul de patrimoniu de la Colegiul „Csiky Gergely” din Arad, Mihail Condurea, spune că principala problemă este a materialului lemnos, format din straturi, care practic se desfac. De asemenea, scaunele și băncile sunt prea mici pentru elevii de liceu, iar pupitrul este un spaţiu inutilizabil, pentru că abia încape un penar.

Primarul Aradului, Călin Bibarț, crede, însă, că subiectul este folosit pentru că “sună bine ca știre negativă”.

“Bun, asta este așa, că sună bine ca știre negativă pentru unii. Realitatea din teren este că din mobilierul recepționat și dat în folosință până în momentul de față, doar 2% din el a avut probleme de acest gen tehnice și mare parte din el a fost și înlocuit deja de către firmă, iar o parte este în curs de a fi înlocuit. În ceea ce privește dimensiunile, noi nu lucrăm după ureche. Mai ales în cazul de față, este un proiect finanțat prin bani europeni, prin Ministerul Educației și Învățământului, prin urmare toate dimensiunile sunt cele stas primite de la minister. Noi nu am primit de la nicio școală câți elevi sunt de o anumită vârstă și câți de altă vârstă. Au fost comandate și cumpărate cu posibilitatea de a se regla dimensiunile în înălțime. Prin urmare la acest capitol nu avem ce să comentăm”, spune Călin Bibarț.

Printr-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 1.150 de săli de clasă din 63 de unități de învățământ din municipiul Iași au fost dotate cu mobilier nou.

Și la Iași s-au semnalat probleme pe această temă.

Deși investiția era așteptată, unii directori semnalează probleme de adaptabilitate, mai ales în cazul liceenilor, pentru care băncile și scaunele sunt prea mici, chiar dacă sunt reglabile pe înălțime, relatează Ziarul de Iași.

„Nu trebuie să exagerăm pe subiecte de acest fel, deoarece toate aceste echipamente se construiesc după un anumit standard și nu după particularitățile unuia sau altuia.

Este adevărat, există și elevi care, din cauza staturii, care găsesc incomode noile dotări. Trebuie găsite soluții și în aceste cazuri, dar eu, ca primar, recomand ca fiecare unitate școlară să se adapteze și să identifice soluții punctuale pentru a le rezolva. Dar nu trebuie să generalizăm, sunt situații deosebite care-și pot găsi foarte ușor rezolvarea. Per ansamblu, așa cum am discutat și cu directorii de școli, nu există nicio problemă de adaptabilitate și de confort pentru elevii care folosesc acest mobilier școlar. Trebuie subliniat faptul că nicăieri în Europa achiziția de mobilier școlar nu s-a făcut în funcție de dimensiunile fiecărui elev, în mod pesonalizat, ci după anumite standarde stabilite de specialiști și de ministerele”, spune primarul Mihai Chirica.

O altă problemă majoră ține de scaunele de lemn. Majoritatea școlilor din Iași, în special colegiile naționale și, în mare, liceele teoretice, au săli de clasă dotate cu mobilier personalizat plătit de părinții copiilor. Uneori, chiar de școli. Acestea au aproape integral scaune tapițate, cu spătar înalt și confortabil, late, pe care pot sta elevii fără probleme. Scaunele de lemn care vin parte a mobilierului achiziționat de Primărie nu sunt confortabile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Test despre proiectele cu bani din PNRR!
    Sifonare pas cu pas!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.