G4Media.ro

Mai mulți europarlamentari cer un summit pentru a găsi căi de a…

Sursa foto: Pixabay

Mai mulți europarlamentari cer un summit pentru a găsi căi de a controla dezvoltarea sistemelor avansate de inteligență artificială

Parlamentarii UE au îndemnat luni liderii mondiali să organizeze un summit pentru a găsi modalități de a controla dezvoltarea sistemelor avansate de inteligență artificială (AI), cum ar fi ChatGPT, afirmând că acestea se dezvoltă mai repede decât se aștepta, scrie Reuters.

Cei 12 eurodeputați, toți lucrând la legislația UE privind această tehnologie, au cerut președintelui american Joe Biden și președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen să convoace reuniunea și au spus că firmele de AI ar trebui să fie mai responsabile.

Declarația a fost făcută la câteva săptămâni după ce proprietarul Twitter, Elon Musk, și peste 1.000 de personalități din domeniul tehnologiei au cerut o pauză de șase luni în dezvoltarea unor sisteme mai puternice decât ultima iterație a OpenAI, susținută de Microsoft OpenAI, ChatGPT, care poate imita oamenii și poate crea texte și imagini pe baza unor indicații.

Această scrisoare deschisă, publicată în martie de Future of Life Institute (FLI), avertizase că AI ar putea răspândi dezinformări într-un ritm fără precedent și că mașinile ar putea „depăși numeric, fi mai inteligente, învechi și înlocui” oamenii, dacă nu sunt controlate.

Deputații europeni au declarat că nu sunt de acord cu unele dintre „declarațiile mai alarmiste” ale mesajului FLI.

„Suntem totuși de acord cu mesajul central al scrisorii: odată cu evoluția rapidă a inteligenței artificiale puternice, vedem necesitatea unei acțiuni politice semnificative”, au adăugat ei.

Scrisoarea a îndemnat țările democratice și „nedemocrate” să reflecteze asupra sistemelor potențiale de guvernare și să dea dovadă de reținere în urmărirea unei IA foarte puternice.

Un purtător de cuvânt al lui von der Leyen nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Răspunzând la acuzația de alarmism a legislatorilor, președintele FLI, Max Tegmark, a declarat: „Ei pot gândi ce vor, atâta timp cât fac ceea ce trebuie”.

Tegmark a declarat pentru Reuters că a fost „încântat” de răspuns și i-a lăudat pe deputați pentru că au preluat conducerea în ceea ce privește reglementarea IA la nivel global.

„Un obiectiv cheie al scrisorii noastre deschise a fost într-adevăr de a integra conversația despre elaborarea de politici și reglementări”, a spus el.

„Se simte că scrisoarea noastră deschisă a atins cu adevărat un nerv. O mulțime de oameni au simțit nevoia de a discuta aceste lucruri, dar s-au abținut de teamă să nu fie văzuți ca niște luddiști paranoici. Cel mai important lucru este că această conversație are loc.”

Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a spațiului cibernetic din China a dezvăluit un proiect de măsuri pentru gestionarea serviciilor de inteligență artificială generativă, afirmând că dorește ca firmele să prezinte autorităților evaluări de securitate înainte de a-și lansa ofertele către public.

Administrația Biden a solicitat, de asemenea, comentarii publice cu privire la potențiale măsuri de responsabilizare pentru sistemele de inteligență artificială, în condițiile în care planează întrebări cu privire la impactul acestora asupra securității naționale și a educației.

Comisia Europeană a propus în urmă cu aproape doi ani proiectul de norme pentru o lege privind inteligența artificială, conform căreia se așteaptă ca instrumentele de inteligență artificială să fie clasificate în funcție de nivelul de risc perceput, de la scăzut la inacceptabil.

O comisie parlamentară dezbate proiectul de lege de 108 pagini și speră să ajungă la o poziție comună până la 26 aprilie, potrivit a două surse familiare cu acest subiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce rost m ai au parlamentarii dacă avem AI ?