G4Media.ro

Mai mulţi locuitori din Braşov cer aleşilor locali să voteze un regulament…

Sursa foto: Facebook Allen Coliban

Mai mulţi locuitori din Braşov cer aleşilor locali să voteze un regulament care limitează dezvoltarea cartierelor rezidenţiale pe dealurile din jurul oraşului

Un grup de locuitori ai municipiului Braşov cere, printr-o scrisoare deschisă adresată majorităţii consilierilor locali ai oraşului, ca aceştia să se opună reglementărilor care ar permite dezvoltarea de cartiere rezidenţiale pe dealurile din jurul Braşovului, transmite News.ro.

Scrisoarea semnată de mai multe persoane a fost adresată aleşilor locali după ce majoritatea acestora s-au opus unui regulament care limitează condiţiile în care pot fi ridicate construcţii în pantă, în municipiul Braşov, regulament care stabilea, printre altele, obligaţia păstrării de zone verzi în jurul construcţiilor ridicate în pantă şi care limita la şase numărul de apartamente ce ar putea fi construite în clădirile în pantă.

„Suntem un grup de braşoveni îngrijoraţi de modul şi rapiditatea cu care se distrug dealurile oraşului prin construcţia de ansambluri imobiliare cu sute de apartamente. Ne aşteptam dumneavoastră, împreună cu ceilalţi consilieri locali, aleşi de braşoveni şi reprezentanţi ai lor, să sprijiniţi orice iniţiativă care limitează sau împiedică această distrugere. Dar, din păcate, aţi ales să vă împotriviţi adoptării Regulamentului privind construcţiile în pantă favorizând astfel dezvoltatorii imobiliari care, majoritatea, nu sunt braşoveni. Ei vin, construiesc, îşi iau banii şi pleacă. Dumneavoastră, consilierii locali sus-amintiţi, v-aţi poziţionat împotriva Regulamentului pentru că – cităm din dezbatere – «limitează dreptul de proprietate şi discriminează». Nu suntem jurişti dar bunul simţ ne spune că toate regulile de urbanism «limitează» iar dreptul comunităţii ar trebui să prevaleze dreptului individual. Blocurile cu sute de apartamente ridicate pe dealuri aduc prejudicii majore nouă, locuitorilor din vale. An de an suntem victime ale torenţilor de apă şi aluviuni, ale traficului supraaglomerat şi ale poluării. Încărcarea cu construcţii a dealurilor a dus la scăderea semnificativă a calităţii vieţii noastre, a celor care locuim în aceste zone. Vă invităm să reflectaţi asupra acestor lucruri şi să cântăriţi dacă nu cumva noi, cetăţenii oraşului, suntem cei discriminaţi, expuşi permanent unui risc tot mai mare” se arată în scrisoarea deschisă transmisă, luni, de către mai mulţi localnici unui număr de 14 consilieri locali din Braşov.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă după ce, în şedinţa de săptămâna trecută, majoritatea consilierilor locali braşoveni s-a abţinut la votul unui proiect de regulament care stabilea condiţiile în care pot fi ridicate clădirile te terenuri în pantă în municipiul Braşov.

Printre altele, regulamentul propus de primarul Allen Coliban votului aleşilor locali prevede obligativitatea păstrării unor cote de spaţiu verde în jurul clădirilor şi limitează la şase numărul de apartamente ce pot fi amenajate în clădirile construite în pantă.

Astfel, conform propunerii de regulament, minimum 25% din suprafaţa de teren va rămâne în stare naturală, fără a fi afectată de construcţii – clădiri, construcţii supraterane şi subterane – căi de comunicaţie/ alei interioare, împrejmuiri şi amenajări -terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere.

De asemenea, documentul propus votului Consiliului Local Braşov prevede că ponderea suprafeţei de spaţii verzi va fi de minimum 50%. În calculul acestei ponderi se consideră cumulativ următoarele: ponderea suprafeţei de teren păstrate în stare naturală, minimum 25%, şi ponderea spaţiilor verzi amenajate (taluzări/ terasări amenajate ca suprafeţe verzi), care va fi de minimum 25% din suprafaţa parcelei.

În ceea ce priveşte locuinţele colective, pentru a se evita situaţiile în care pe terenurile în pantă se construiesc ansambluri de blocuri cu multe niveluri, numărul maxim de apartamente dintr-o clădire este limitat, prin regulament, la cel mult şase.

În plus, regulamentul de la votul căruia consilierii s-au abţinut stabileşte o serie de indicatori de control, cum ar fi: limitarea unei ponderi maxime a terenului afectat de construcţii şi amenajări şi a unei ponderi minime de teren păstrat în stare naturală; regula de calcul a înălţimii maxime a unei construcţii; numărul de niveluri supraterane; reguli privind distanţa între clădiri/ corpuri supraterane; gabaritul şi conformarea volumetrică; spaţiile plantate şi împrejmuirile.

„Dumneavoastră, consilierii care v-aţi împotrivit (prin abţinere) Proiectului regulamentului, aţi adus în discuţie şi chestiunea «legalităţii» documentului. Dar orice cetăţean ştie că, în Consiliul Local, consilierii votează doar asupra OPORTUNITĂŢII! Controlul de legalitate îl face Secretarul Primăriei, iar Proiectul de regulament are avizul de legalitate. Aşadar, prin vot, Dvs trebuie să răspundeţi următoarelor întrebări: este oportun acest regulament? este folositor cetăţenilor? va contribui la o dezvoltare urbanistică sănătoasă şi armonioasă a oraşului? efectele sale vor fi în măsură să ridice calitatea vieţii oamenilor? Vă rugăm să reflectaţi asupra acestor întrebări şi să răspundeţi prin vot, la următoarea şedinţă de Consiliu Local când Proiectul va fi repus pe ordinea de zi”, le mai transmis locuitorii aleşilor locali care s-au abţinut de la votul asupra proiectului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Este foarte necesară interzicerea construcțiilor care fac urât Brașovul. Acești corupți nesimțiți să construiască în partea de Nord unde este teren plat. Nu trebuie permise construcții în păduri și unde pe munți. În alte parti.

  2. La Brașov avem o problemă: pluseristul falsificator de curicule nu a dat afară nici-un mafiot de-ai fostului primar, pedelistul șoldogot penal și semianalfabet venit cu scripca. I-a păstrat pe toți pentru a face el afaceri în continuare.
    Plus că acel „mare grup” are doar cîteva semnături: 14, atât. Are mai mulți destinatari decât adresanți.

    • @Mos Ene
      La Timisoara persoanele mutate pe alte posturi de primar au fost repuse in pozitia „initiala” de catre justitia romana iar tu vrei ca la Brosov sa ii dea afara. Datul afara nu functioneaza decit atunci o fac cei de la PSD/PNL/UDMR. La fel si reorganizarile. Pentru restul justitia romana zice ca nu se poate.

  3. In toata Valea Timisului fostul primar Scripcaru, a carei nevasta cica e dezvoltator imobiliar milionar, nu el, a facut un drum prin padure, absolut nefolositor in aparenta, paralel cu soseaua nationala. De ce oare a cheltuit absolventul de 8 clase primare banii contribuabililor pe acest drum inutil ???? Pai ca sa dezvolte un cartier al Brasovului pe acolo. Iar autorizatiile cine le-ar fi dat (binenteles fara parandarat !!!!) ??? Primarul Scripcaru. Brasovenii s-au scapat de acest primar penal dar gasca de corupti din primarie si din Consiliul Local a ramas. Inclusiv Scripcaru, care este seful opozitiei din Consiliul Local.

    • Intr-o statiune la mare aflu de la un imobiliar ca primaria i-a dat in scris celui ce vinde un teren, mai la marginea asezarii, ca-i face drum si trage utilitati. Fara astea terenul s-ar vinde ieftin. Dar ce relevanta mai are puz-ul…Toate astea se intampla de atata timp, la o alba-neagra la care privim, evident, prostiti.

  4. De acord. Sa impanzeasca Ghimbavul, Sanpetru, Harman, Tarlungeni cu cate cartiere vor ei, dar sa lase dealurile din zone Scheiului in pace.
    P.S. Si sa faca mai multe iesiri din Brasov si eventual poduri suspendate pentru centura cat mai multe pentru ca traficul devine deja destul de aglomerata.

  5. Îi întreb pe locuitorii din zona în care le curg torentele în cap, când și-au vândut terenurile de pe dealuri și din spatele curții ce-au crezut că o să se facă acolo: pârtie de săniuș? Primarul zicea că e scheian așa că ar trebui să știe cum curgeau zoaiele din trocarime până în centrul istoric. Eu sunt brașoveancă get beget, nu sunt foarte bucuroasă să constat că un moldovean le- a făcut canalizare, dar așa a fost. Dacă era după ei mai stăteau așa mult și bine. În curțile de la poalele drumului de poiană întotdeauna au căzut bolovani, dar nu i-am auzit să se plângă. Iar cartierul ăla nu are nimic specific, e doar un ceva lung cu case de toate felurile, cu improvizații ( fără autorizație) și o căruță de acareturi. Asta nu înseamnă să umplem dealurile cu blocuri, dar când au luat banii pe terenuri i – a durut la bască. Până și popa umbla să- i convingă să vândă unor greci.