G4Media.ro

Mai puțin alcool, sau chiar deloc, calea spre o sănătate mai bună,…

Sursa foto: Unsplash / Moritz Mentges

Mai puțin alcool, sau chiar deloc, calea spre o sănătate mai bună, potrivit medicilor/ Multe țări au redus limita recomandată pentru alcool

Cândva se credea că un consum moderat de alcool ar avea beneficii pentru inimă, dar metode de cercetare mai bune au mai schimbat perspectiva asupra acestui lucru.

„A bea mai puțin este o modalitate excelentă de a fi mai sănătos”, a declarat dr. Timothy Naimi, care conduce Institutul canadian pentru cercetarea consumului de substanțe de la Universitatea Victoria din British Columbia, scrie AP.

Se schimbă orientările aspra consumului de alcool?

Orientările variază mult de la o țară la alta, dar tendința generală este de a bea mai puțin.

Marea Britanie, Franța, Danemarca, Danemarca, Olanda și Australia au analizat recent noi dovezi și și-au redus recomandările privind consumul de alcool. Irlanda va impune etichete de avertizare privind cancerul pe sticlele de alcool începând cu 2026.

„Consensul științific s-a schimbat datorită dovezilor copleșitoare care leagă alcoolul de peste 200 de afecțiuni de sănătate, inclusiv cancere, boli cardiovasculare și leziuni”, a declarat Carina Ferreira-Borges, consilier regional pentru alcool la biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

De la Dry January la Sober October și până la barmanii care devin creativi cu cocktailuri fără alcool, există o atmosferă culturală care susține reducerea consumului de alcool.

„Oamenii de vârsta mea acceptă mult mai mult acest lucru”, a declarat Tessa Weber, în vârstă de 28 de ani, din Austin, Texas. Ea a renunțat la băutură pentru Dry January din acest an, deoarece observase că alcoolul îi sporea anxietatea. I-au plăcut rezultatele – un somn mai bun, mai multă energie – și a continuat așa.

„Este bine să îți reevaluezi relația cu alcoolul”, a spus Weber.

Consumul moderat de alcool și mitul beneficiilor pentru sănătate

Această idee a venit din studii imperfecte care comparau grupuri de persoane în funcție de cât de mult beau. De obicei, consumul a fost măsurat la un moment dat. Și niciunul dintre studii nu a repartizat aleatoriu oamenii să bea sau să nu bea, așa că nu au putut dovedi cauza și efectul.

Persoanele care declară că beau moderat tind să aibă un nivel mai ridicat de educație, venituri mai mari și un acces mai bun la asistență medicală, a spus dr. Naimi.

„Se pare că atunci când ții cont și de aceste lucruri, beneficiile tind să dispară.”, a spus el. O altă problemă: majoritatea studiilor nu au inclus persoane mai tinere. Aproape jumătate dintre persoanele care mor din cauze legate de alcool mor înainte de vârsta de 50 de ani.

„Dacă studiați persoane care au supraviețuit până la vârsta mijlocie, care nu au renunțat la băutură din cauza unei probleme și nu au devenit mari băutoare, acesta este un grup foarte select”, a spus Naimi. „Se creează o aparență de beneficiu pentru băutorii moderați care este de fapt o iluzie statistică”.

Alte studii contestă ideea că alcoolul are beneficii. Aceste studii compară persoanele cu o variantă genetică care face neplăcută băutura cu persoanele fără această variantă genetică. Persoanele cu această variantă tind să bea foarte puțin sau deloc. Unul dintre aceste studii a constatat că persoanele cu varianta genetică au un risc mai mic de boli de inimă – o altă lovitură dată ideii că alcoolul îi protejează pe oameni de problemele cardiace.

Câte băuturi pot consuma pe zi?

Asta depinde. Consumul de alcool crește riscul mai multor tipuri de cancer, inclusiv de colon, ficat, sân și gură și gât. Alcoolul se descompune în organism într-o substanță numită acetaldehidă, care vă poate deteriora celulele și le poate împiedica să se repare. Acest lucru creează condițiile necesare pentru dezvoltarea cancerului.

Mii de decese pe an în SUA ar putea fi prevenite dacă oamenii ar urma orientările dietetice ale guvernului, care îi sfătuiesc pe bărbați să se limiteze la două băuturi sau mai puțin pe zi și pe femei la o băutură sau mai puțin pe zi, a spus Naimi.

O băutură este echivalentul unei cutii de bere de 35o de ml, a unui pahar de vin de 150 de ml sau a unui shot de lichior.

Naimi a făcut parte dintr-un comitet consultativ care a dorit să reducă recomandarea pentru bărbați la un pahar pe zi. Acest sfat a fost ignorat atunci când recomandările federale au apărut în 2020.

„Mesajul simplu care este cel mai bine susținut de dovezi este că, dacă bei, mai puțin este mai bine atunci când vine vorba de sănătate”, a spus Naimi.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bă băieți voi n-aveți minte? Păi cine susține atâție pensionari? Voi vreți să nu mai îmi vină mie pensia mea specială? Lăsați oamenii să consume alcool, tutun, carne multă, zahăr. Așa stau și eu liniștit.

  2. Cineva spunea că suma viciilor rămâne constantă.Renunți la alcool,te apuci de fumat sau droguri sau de femei sau de păcănele,etc.