G4Media.ro

„Mai rău decât la Munchen. Nici măcar Chamberlain nu s-a coborât atât…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

„Mai rău decât la Munchen. Nici măcar Chamberlain nu s-a coborât atât de jos în 1938”: Reacțiile politicienilor europeni la declarațiile lui Trump despre negocierile cu Putin

Numeroși politicieni europeni au reacționat încă de miercuri seară la declarațiile președintelui american Donald Trump cu privire la viitoarea sa întâlnire cu Putin și ale secretarului său al apărării, Pete Hegseth, potrivit cărora este nerealistă restituirea terenurilor pierdute de Ucraina. Unii au spus că negocierile de pace sunt imposibile fără Ucraina și Europa, în timp ce alții au spus că astfel de concesii verbale înainte de începerea negocierilor ar însemna trădarea intereselor Ucrainei și ale Occidentului, scrie BBC.

În același timp în care Trump se afla la Washington și relata conversația de o oră și jumătate cu Putin, miniștrii de externe ai principalelor țări europene discutau despre război în cadrul unei reuniuni la Paris. În declarația lor finală, aceștia au asigurat că țările lor sunt pregătite să crească ajutorul acordat Ucrainei și să sprijine integritatea teritorială a acesteia.

„Suntem pregătiți să ne sporim ajutorul pentru Ucraina. Ne declarăm sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială în fața agresiunii militare a Rusiei. Obiectivul nostru comun este să continuăm să sprijinim Ucraina până la obținerea unei păci juste, cuprinzătoare și durabile”, se arată în declarația miniștrilor de externe din Franța, Germania, Polonia, Italia, Spania și Regatul Unit, precum și a șefilor departamentelor de politică externă și apărare din UE.

Participanții la reuniune au subliniat că, din punctul lor de vedere, Europa trebuie să participe cu siguranță la negocierile de pace și că intenționează să discute acest lucru cu aliații americani.

„Independența și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt subiect de discuție. Prioritatea noastră acum trebuie să fie consolidarea Ucrainei și furnizarea de garanții de securitate eficiente. Europa trebuie să joace un rol central în orice negocieri”, a sintetizat șeful departamentului de politică externă al UE, fostul prim-ministru estonian Kaja Kallas, rezultatele reuniunii de la Paris.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, comentând declarațiile lui Trump, a subliniat că, în opinia sa, nu pot fi purtate negocieri separate.

„Pacea poate fi obținută doar prin eforturi comune. Adică, cu Ucraina și cu europenii. Pentru ca pacea să revină în Europa, trebuie să mergem împreună pe această cale”, a declarat Berbon pentru Politico.

Premierul polonez Donald Tusk a vorbit în același spirit.

„Cu toții vrem doar pace. O PACE JUSTĂ. Ucraina, Europa și SUA trebuie să lucreze împreună la acest lucru. ÎMPREUNNĂ”, a scris Tusk pe rețeaua X .

Fostul prim-ministru suedez și co-președinte al Consiliului European pentru Relații Externe Carl Bildt a comparat declarațiile lui Trump și Högseth cu acțiunile liderilor europeni în timpul negocierilor cu Hitler la Munchen în 1938 – și nu a făcut o comparație în favoarea lui Trump.

„Aceasta este, desigur, o abordare inovatoare a negocierilor – de a face concesii foarte mari chiar înainte ca acestea să înceapă. Nici măcar Chamberlain nu s-a coborât atât de jos în 1938. Și acel Munchen s-a terminat prost”, a scris Bildt online .

Adversarul politic intern al lui Trump, senatorul democrat Adam Schiff, i-a acuzat pe președinte și pe secretarul apărării de trădarea intereselor Ucrainei și ale Statelor Unite.

„Să spunem lucrurilor pe nume: aceasta este o capitulare a intereselor Ucrainei și a intereselor noastre chiar înainte de începerea negocierilor. Trump, desigur, este un mare negociator – acorduri care avantajează Kremlinul”, a scris Schiff într-un tweet.

Într-un interviu pentru Poitico, ministrul leton de externe Baiba Braže a subliniat că Ucraina trebuie să participe cu siguranță la orice discuții de pace și că, pentru ca acestea să aibă succes, Rusia trebuie să fie epuizată de război.

„Pentru a obține un acord de pace, Rusia trebuie să fie slăbită pe câmpul de luptă. Politica rusă, economia, religia, mass-media, sectorul privat – toate acestea sunt acum orientate spre război. Prin urmare, Rusia trebuie să fie forțată să intre în pace”, a spus Brazhe.

„Calea către pace este reducerea puterii militare ruse. Investițiile în puterea Ucrainei sunt investiții în pace. Iar slăbirea Rusiei este o investiție în pace. Iar o componentă importantă aici sunt sancțiunile și aplicarea lor cu succes”, a continuat ministrul leton.

Colegul de partid al lui Trump, congresmanul republican Joe Wilson, l-a susținut pe președintele său, dar a declarat în același timp că Statele Unite ar trebui să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul militar acordat Ucrainei.

„Președintele Trump este un negociator priceput care stăpânește arta înțelegerii”, a scris Wilson, al cărui tweet a fost preluat de agenția de presă Interfax-Ucraina. „Trebuie să îi oferim o pârghie maximă prin pregătirea unor sancțiuni cuprinzătoare împotriva Rusiei și prin acordarea autorității de a înarma rapid Ucraina”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cat de arogant si iresponsabil este Trump ! Orice ar negocia cu Putin, fara Europa, se va ajunge la disensiuni intre si mai multe tari. Este inevital ! Numai Trump isi inchipuie ca poate juca Monopoly, cu configurarea granitelor Europei, din fotoliul de presedinte al Americii.

  2. Trump se dovedește a fi prietenul și vasalul lui Putin.

  3. Mintea lui nu vede diferența între un proces cu Stormy și unul de pace într un conflict cu milioane de victime. Pt. el ambele au puncte comune, cu negocieri legate de despăgubiri, deturnarea adevărului în folos propriu, buzunarul și contul sau.Declarațiile în urma întâlnirii cu Putin ne vor lămuri, pe noi și restul Europei. Până atunci psihanalistii rusi lucrează de zor la influențarea lui.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.