Maia Morgerstern, despre deschiderea teatrelor: Aştept să primesc informaţii exacte / Cine numără, cât numără, unde numără
Managerul Teatrului Evreiesc de Stat, actriţa Maia Morgenstern, a afirmat că aşteaptă „informaţii coerente” despre felul în care sălile de spectacol vor putea fi redeschise.
„Aşteptăm să fim lămuriţi despre ce este vorba. Aştept să primesc informaţii exacte. (…) Lucrul principal de care am nevoie sunt informaţii coerente – cine numără, cât numără, unde numără, fiindcă în fiecare zi apar alte numere. Aştept să mă lămurească cineva în scris. Noi suntem gata să jucăm, pentru un om, pentru doi. Noi, la Teatrul Evreiesc, am jucat şi cu doi spectatori în sală. Am jucat toată vara pentru câte 30 de spectatori în spaţii în aer liber, în grădină, în parc, acolo unde s-a putut. Noi suntem gata să prezentăm spectacole, dar avem nevoie de informaţii clare. (…) Sunt tot felul de probleme la care încercăm să facem faţă, să ne pregătim în orice secundă şi să răspundem nevoilor culturale, nevoilor de spectacol, de teatru ale unui public de asemenea înspăimântat, confuz”, a declarat Maia Morgenstern pentru Agerprs.
Managerul a precizat că la Teatrul Evreiesc de Stat se pregăteşte, în prezent, următoarea premieră, „Cele mai frumoase zile ale tinereţii mele”, un spectacol pe un text original al Anei Novac, o supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, care va fi prezentat vineri „ori în online, ori cu sala plină doar 30%”.
„Este vorba despre un text original al Anei Novac. Doamna Ana Novac, supravieţuitoare a Holocaustului, care a fost în lagărul de la Auschwitz. Anul acesta se comemorează 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Ea a supravieţuit scriind un jurnal cu informaţii autentice. Regizoarea Liana Ceterchi a gândit acest spectacol pentru timpul acesta. Sunt fragmente, frânturi din jurnalul doamnei Ana Novac”, a spus Maia Morgenstern.
Din distribuţia spectacolului, care va avea premiera pe 16 şi 17 octombrie, fac parte Maia Morgenstern / Katia Pascariu, iar monoloage din jurnal vor fi spuse de Viorica Bantaş, Katia Pascariu, Alexandra Fasolă, Iolanda Covaci / Teodora Toader, Luana Stoica, Natalie Ester.
Context
Restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele și sălile de spectacole din București s-ar putea redeschide cu ocuparea a maximum 30% din capacitate, care urmare a unei hotărâri de marţi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia CNSU trebuie aprobată de guvern prin hotărâre.
Hotărârea CNSU prevede că în localitățile în care rata de infectare cu noul coronavirus este sub 1,5 la o mie de locuitori, teatrele și cinematografele vor putea fi ocupate în proporție de 50% din capacitate, iar în localitățile cu incidența între 1,5 și 3 la mia de locuitori, gradul de ocupare maximum permis este de 30%.
Or, potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, Bucureștiul are o rată de infectare de 2,69 la mie – dată valabilă pentru marți, 13 octombrie.
Problema e că decizia CNSU – și o eventuală hotărâre a guvernului care să o confirme – vin la doar o săptămână după ce restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele și sălile de spectacole din București au fost închise. E vorba despre o decizie din 7 octombrie a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, care a intrat imediat în vigoare, ducând la anularea a zeci de spectacole și evenimente. Măsura de săptămâna trecută privind închiderea restaurantelor în Capitală a stârnit nemulțumirea angajatorilor din HoReCa, care au organizat un protest în Piața Victoriei.
Paradoxul e că hotărârea CNSU de ieri a venit pe fondul creșterii ratei de infectare cu Covid în București, iar dacă rata va trece de 3 cazuri la mie, toate activitățile de mai sus se vor închide.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii