Maia Sandu a fost ținta filajelor și interceptărilor făcute de procurori în regimul Plahotniuc. Acuzații de poliție politică
Actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost ținta unor măsuri ce echivalează cu poliția politică, după ce procurorii din vremea regimului oligarhului acum fugar, Vlad Plahotniuc, au dispus urmărirea și interceptarea sa, precum și a persoanelor din anturajul său, se arată într-un document publicat de NordNews.
Înainte de fuga lui Plahotniuc din Republica Moldova la mijlocul lui iunie 2019, Maia Sandu și PAS s-au aflat în opoziție, fie extraparlamentară, iar după după alegerile legislative din februarie 2019 în cea parlamentară.
Motivul invocat de procurorul Dumitru Răileanu, care a dispus efectuarea filajului asupra Maiei Sandu, este că ea ar fi îndemnat cetățenii Republicii Moldova la dezordini în masă. „Maia Sandu îndeamnă pe rețelele de socializare cetățenii la dezordini în masă și la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale”, se arată în motivarea deciziei procurorului care a dat undă verde urmăririi Maiei Sandu.
Prin aceste măsuri, organele de urmărire penală voiau să determine și care este cercul de apropiați ai Maiei Sandu care ar pregăti astfel de acțiuni subversive.
Procurorii o suspectau pe Maia Sandu că „va efectua întâlniri cu diferite persoane din lumea criminală care au tangență cu circumstanțele de comitere a infracțiunii [cea de răsturnare a puterii], în privința căreia există date ce pot conduce rezonabil la o concluzie că va primi de la bănuiți, ori va transmite acestora informații relevante pentru cauza penală”.
Procurorul Dumitru Raileanu este în prezent la rândul său urmărit penal, într-o cauză deschisă pe 2 septembrie 2019, de către actualul procuror general interimar, Dumitru Robu. Răileanu este cercetat pentru culegerea ilegală de informație ocrotite de lege despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei.
De asemenea, acesta mai este cercetat pentru utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informațiilor, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației prin folosirea situației de serviciu.
Maia Sandu nu a venit până la ora aceasta cu o reacție, dar anterior a făcut o serie de declarații de condamnare a acest tip de comportament din partea poliției, atât în timpul guvernului Pavel Filip (Partidul Democrat condus de facto de Plahotniuc), cât și a Guvernului Ion Chicu (condus de facto de către fostul președinte pro-rus, Igor Dodon).
„În unele cazuri poliția avea însemnele poliției, în alte cazuri erau doar mașini cu numere ordinare, persoane îmbrăcate în civil. În unele cazuri, polițiștii se apropiau și ne spuneau că sunt acolo ca să aibă grijă să nu li se întâmple ceva colegilor mei deputați. Au fost și cazuri, când de exeplu, la Soroca am mers fără deputați, și acolo oricum a fost o mașină neagră care m-a urmărit toată călătoria mea în Soroca”, a declarat Maia Sandu în iunie 2020 în pragul campaniei electorale prezidențiale din noiembrie 2020.
Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Sursa/Facebook Maia Sandu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii