G4Media.ro

Maia Sandu acuză guvernul pro-rus că tergiversează interconectarea rețelei de curent electric…

Foto: Transelectrica

Maia Sandu acuză guvernul pro-rus că tergiversează interconectarea rețelei de curent electric cu România

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat miniștrii din guvernul interimar pro-rus de la Chișinău că tergiversează realizarea tehnică a interconectării rețelei de curent electric cu România, deși țara plătește dobânzile la împrumuturile necesare proiectului.

În acest Moment, Moldova depinde aproape exclusiv de curentul electric produs în Transnistria, zonă separatistă controlată de facto de Rusia.

Șefa statului moldovean a convocat vineri o ședință de lucru cu autoritățile responsabile de realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România. La ședință au participat reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, ai Unității de implementare a proiectului, ai Cancelariei de Stat și ÎS „Moldelectrica”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Maia Sandu a cerut explicații în legătură cu tergiversarea proiectului.

„Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început. În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanțarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, ea a cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului și pentru a nu admite alte întârzieri. „Pentru Republica Moldova, acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, urmând să soluționeze problema dependenței de energia electrică dintr-o singură sursă. Timp de trei decenii, această dependență energetică a fost exploatată de politicienii corupți care au furat consumatorii de energie prin diverse scheme și a pus în pericol securitatea energetică a țării”, a spus Maia Sandu. (Foto: Transelectrica)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Saia Mandu e unionistă dar eu nu vreau unirea cu regiunea aia săracă, subdezvoltată și roasă de mafia rusofilă, nu vreau ca aiuriții ăia să devină cetățeni și să aibă acces la vot, funcții în stat și la marile capitale europene fără pașaport. Așa-zisa Moldovă e o beșină sovietică pietrificată.

    • Ai dreptul la libertatea opiniei. Noroc ca esti in minoritate.

    • nu stiu daca e chiar in minoritate ca nici eu nu m-as uni cu unii si mai corupti ca noi, dar oricum nu conteaza ca nu vor lasa politicienii din moldova cioara din mana, nu ar fi in veci cu vreo unire.

    • „marile capitale europene”? dar sparanghelul e in provincie, saracule

  2. Nu este nevoie de nicio unire. Aveti la indemana schimburile comerciale și facilitarea accesului produselor moldovenești la piata vestica. Aici UE poate ajuta cel mai mult, asigurând finanțare pentru acea autostrada A8 care conectează atat regiunea Moldova cat si Republica Moldova.
    Insa , de cand au rămas nemții la carma, UE nu este ceea ce pare sau ce ar trebui sa fie.

    • Pai si nemtii de ce au avut voie sa se unească?
      Când va fi cazul, vom vedea daca da sau nu. Pana atunci rămâne un subiect deschis.
      Ue nu e in stare sa-si păzească granitele si suferă de miopie politica la nivel global si regional. Unirea sau nu, este o afacere interna a Ro si Rep. Md.

  3. Unirea cu moldova in nici un caz. Poate peste vreo 40 de ani, in nici un caz mai repede, daca lucrurile evolueaza pozitiv.
    Noi am avvut noroc cu UE ca altfel eram la fel de saraci si subdezvoltati ca moldova.

  4. Ok, deci referendumul din bula de pe G4M arată mai mult spre nu 😉! Noroc ca realitatea e in alta parte😂!

    • Realitatea este ca romania este o tara bananiera de lumea treia.
      Lumea pleaca scarbita din aceata tara.

  5. Ăștia care ziceți că nu vreți unire, sunteți niște limitați (în gândire). Gânditi doar pe termen scurt, nu pe termen mediu și lung! Mai lasati-ma cu sărăcia; avem nevoie de R.M., sa devenim o țară medie, sa ne dezvoltam împreună sa contam la nivel regional, macar. Cat timp ești o țară mică, nu te baga nimeni in seama, oricât de dezvoltat ai fi… Sunt probleme, dar tot timpul vor fi! Asta înseamnă să fim inteligenți, să găsim soluții, sa le depășim și să nu renunțăm din cauza unor piedici conjuncturale…

    • De 30 de ani romania tot gaseste solutii, sa scoata jandarmeria sa bata populatia pasnica, sa tina populatia in saracie, parca m-am saturat de solutiile pe care le gasesc inteligentii romanasi. Unirea cu moldova ar insemna saracie, nu ne permitem sa platim din saracia noastra pentru o moldova care este si mai saraca.

  6. Unire se vrea doar ca nu prea se mai spune. Doar ca aici au venit repede trolii cu mangleala ieftina.