G4Media.ro

Maia Sandu anunță creșterea prețului la gaze: „Criza gazelor s-a încheiat când…

sursa foto: Facebook\ Maia Sandu

Maia Sandu anunță creșterea prețului la gaze: „Criza gazelor s-a încheiat când a fost semnat un contract între Moldovagaz și Gazprom”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru cotidianul rus „Kommersant” că noul contract cu Gazprom pentru livrarea de gaze ar fi unul benefic pentru Republica Moldova. „Cred că criza gazelor s-a încheiat când a fost semnat un contract între Moldovagaz și Gazprom”, a declarat șefa statului, care a anunțat și creșteri de prețuri la gaze.

Ea a adăugat că rămâne la latitudinea Guvernului de la Chișinău să anunțe în zilele următoare depășirea „situației de urgență” votată în urmă cu aproape două săptămâni.

„Vreau să spun că vom avea gaz după 1 noiembrie. Și asta deja este foarte bine. Există un preț care sugerează că guvernul sau autoritatea de reglementare ar trebui să majoreze tarifele la gaze. Va exista o creștere a tarifelor, dar, în același timp, această creștere nu este atât de mare pe cât ar fi facă gazul ar fi cumpărat astăzi [la prețul pieței], pentru că știm cu toții că prețurile de astăzi sunt foarte, foarte mari”, a adăugat ea.

Maia Sandu a completat că de un nou contract pentru livrări de gaze depinde și competitivitatea întreprinderilor moldovenești, iar cea mai serioasă problemă a fost problema prețului. În ceea ce privește datoriile enunțate de recent de Gazprom de circa 709 milioane de dolari americani, ea a mai spus că pentru calcularea acestora, cele două părți au convenit un audit ce va avea loc anul viitor și apoi se poate discuta și restructurarea datoriilor Moldovagaz către Gazprom.

Ea a mai spus pentru Kommersant că pe durata negocierilor a fost în legătură cu șeful adjunct al Kremlinului, Dmitri Kozak.

Jurnalistul Kommersant a deschis discuția și despre „Platforma Crimeea” la care Maia Sandu a fost prezență la Kiev pe 24 august, dar și despre cât de mult vrea Republica Moldova să întărească legăturile cu spațiul CSI.

Poziția noastră nu s-a schimbat aici: respectăm integritatea teritorială a Ucrainei și acest lucru este reciproc. Pe de altă parte, CSI este un forum foarte important pentru noi. Este important să ne amintim ce a spus premierul [Natalia Gavriliță -n.red] când a luat parte la acest dialog. Ea a spus că pentru noi este important un dialog pragmatic în acest format, că avem o politică externă deschisă și că suntem foarte interesați de această platformă, deoarece face posibilă promovarea relațiilor noastre economice comerciale cu statele membre CSI”, a mai precizat Maia Sandu.

Nu în ultimul rând, Maia Sandu a spus că antagonizarea pe probleme etnice între Rusia și Republica Moldova nu ar trebui să existe și că guvernarea pro-europeană lucrează atât la consolidarea inter-etnică în cadrul Republicii Moldova, precum și că își dorește ca cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în Rusia să fie respectați și să le fie asigurare drepturile.

Este foarte important pentru noi să creăm o societate consolidată aici în Moldova. Mi-aș dori să fim mai atenți când discutăm lucruri sensibile, pentru a nu dăuna procesului de consolidare a societății și pentru a nu-i certa pe poporul Moldovei cu poporul Rusiei”, a conchis Maia Sandu.

Delegația Republicii Moldova și reprezentanții Gazprom au semnat vinerea trecută, pe 29 octombrie, un nou contract valabil pentru cinci pentru livrarea de gaze. Vice-premierul Andrei Spînu, a anunțat anunțat sâmbătă că prețul pe care Republica Moldova îl va plăti Gazpromului pe luna noiembrie ar fi de circa 450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz și că acesta ar urma apoi să scadă treptată, fiind totodată corelat cu prețul gazelor pe piețel libere. El a infirmat astfel informațille din presa rusă ce au indicat că prețul convenit ar fi cuprins unde între 500-600 de dolari pentru mia de metri cubi.

Foto: Președinte Republica Moldova, Maia Sandu (centru plan îndepărtat) a avut în luna august 2021, la Chișinău, o discuție cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale ruse, Dmitri Kozak. Sursa/Facebook Maia Sandu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Hai useristii, bagati si voi promisiuni despre cum o sa platiti la anul. Cineva a fost s-o creada pe Maia, deci poate gasiti si voi vreun prost.

  2. Curge si sange bosevic in vinele actualilor basarabeni!

  3. Ne-am dat cu AUR? Ca numai p-aia de la AUR ii omoara grija de Basarabia.

    Nu e zi fara tuta Moldovei care face si drege.

    Ziceti, ma, in clar! In fiecare zi induceti subliminal ca ne doare rau de Moldova si cat e buna tuta Moldovei, deci trebuie sa votam AUR (ca numai aia militeaza pentru unirea cu Basarabia si numai p-aia ii omoara grija de basarabeni).

    • Culmea penibilului e să faci caz de Maia Sandu după ce ai avut-o prim ministru pe Viorica Dăncilă (și câți au votat-o la prezidențiale, Doamne, nu ne mai facem bine!).

    • @ursul gras

      Tocmai d-aia. Nu mai am toleranta la tute.

  4. Interesant, nici MAE al nostru, nici UE, nici SUA nu prea comenteaza acest acord semnat intre cele 2 tari, care pune capat unei situatii potential dezastruoase, la care doar rusii au oferit o solutie (avantajoasa pentru R. Moldova).
    Interesanta si declaratia Maiei cu privire la importanta de a fi membru CSI.