G4Media.ro

Maia Sandu: Chişinăul şi Bucureştiul se bucură de cea mai puternică şi…

Sursa Foto: Ziarul de Gardă

Maia Sandu: Chişinăul şi Bucureştiul se bucură de cea mai puternică şi profundă relaţie din istoria noastră. Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienţei Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Bucureştiul şi Chişinăul se bucură de cea mai puternică şi profundă relaţie din istoria comună şi a adăugat că este recunoscătoare României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, transmite News.ro.

Maia Sandu şi preşedintele Klaus Iohannis au semnat, sâmbătă, la Chişinău, o declaraţie comună privind rezilienţa Republicii Moldova.

”Legăturile dintre Republica Moldova şi România au fost întotdeauna trainice, însă astăzi Chişinăul şi Bucureştiul se bucură de cea mai puternică şi profundă relaţie din istoria noastră. Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, iar declaraţia semnată astăzi reafirmă susţinerea dumneavoastră fermă în faţa numeroaselor provocări cu care ne confruntăm”, a declarat Maia Sandu.

El a amintit de faptul că România are un rol esenţial în eforturile de consolidare a independenţei energetice a Republicii Moldova.

”România joacă un rol esenţial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenţei energetice a Republicii Moldova. Construcţia liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău este în plină desfăşurare, iar lucrările pe linia Suceava-Bălţi vor începe în curând. Aceste linii vor conecta reţeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească şi la piaţa europeană. Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iaşi-Ungheni Moldova nu mai depinde de un singur furnizor electric de gaze naturale şi poate asigura necesarul de consum cetăţenilor săi de pe malul drept al Nistrului, cumpărând gaze pe piaţa europeană. Apreciem contribuţia României la construirea a cinci poduri rutiere noi peste Prut, Ungheni-Ungheni, Costeşti-Stânca, Leova-Bumbăta, Leca-Fălciu şi Bărboieni-Răducăneni care ne vor conecta şi mai mult”, a precizat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a reamintit şi faptul că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova.

”România, de ani buni este şi principalul partener comercial al Republicii Moldova. Pe piaţa României ajung peste o treime din exporturile noastre. România este şi cel mai mare investitor în economia Moldovei, cu peste 1600 de companii cu capitalul românesc prezente pe piaţa noastră.

În domeniul educaţiei suntem recunoscători pentru bursele oferite de România tinerilor din Republica Moldova şi pentru contribuţia României la studierea limbii române în comunităţile etnice şi în diaspora. Chiar ieri a avut loc evenimentul de repartizare a primelor 40 de autobuze şcolare din cele 69 procurate cu sprijinul României. Peste 2000 de elevi din toate regiunile ţării vor beneficia de ele începând cu ziua de luni”, a transmis Maia Sandu.

Ea a vorbit şi despre proiectele comune în domeniul cultural.

”Avem proiecte comune în domeniul cultural, târguri de carte, reuniunea teatrelor naţionale pe care le vom continua cu încredere.

Chiar în aceste zile, la Chişinău, are loc Salonul Internaţional de Carte Bookfest, Iar peste două săptămâni vom găzdui Reuniunea Teatrelor Naţionale. Apreciem sprijinul României în restaurarea Cetăţii Soroca, renovarea Sălii cu Orgă a Muzeului de Arte şi a altor obiective culturale importante din Republica Moldova. În decursul anilor România a investit mult în dezvoltarea locală a Republicii Moldova, reparând peste 1.000 de grădiniţe din toată ţara şi finanţând peste 30 de proiecte în cadrul programului Satul European”, a mai afirmat Maia Sandu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...