Maia Sandu: Deocamdată nu există pericole dinspre regiunea separatistă de peste Nistru
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări, luni seara, într-o emisiune televizată că Republica Moldova nu este deocamdată în niciun pericol și că autoritățile competente de la Chișinău monitorizeaza atent situația.
„Raioanele de Est ale Republicii Moldova nu sunt controlate de autoritățile constituționale și aici avem o armată străină. Există o anumită doză de risc aici. Dar nu există un pericol de atac militar asupra Republicii Moldova. În regiunea transnistreană nu există mișcări, acțiuni, care ar duce la concluzia că acolo se pregătește participarea la acțiuni militare. E firesc să fim îngrijorați, nu ne-am imaginat vreodată că la hotar cu Republica Moldova vor avea loc acțiuni militare, dar, repet, nu există nicio informație care să ne arate vreun pericol militar pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” difuzată de Pro TV Chișinău.
Ea a criticat și incorența declarațiilor liderilor separatiști de la Tiraspol, care au cerut vineri recunoașterea independenței Transnistriei de către comunitatea internațională și că rup unilateral negocierile cu Chișinău sub pretextul că nu au fost consultați pentru depunerea cererii de aderare la UE.
„Nu-mi este clară această formulare. Pe de o parte, spun că nu-și doresc să facă parte din componența Republicii Moldova, pe de altă parte, au pretenții la planurile de viitor ale Republicii Moldova. Asemenea declarații am tot văzut, nu este o noutate. Este o declarație pe care au scos-o de la naftalină. Să-i întrebăm mai întâi [pe cei de la Tiraspol] de ce nu renunță la Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, dacă nu le place viitorul european al Republicii Moldova?”, a mai spus Maia Sandu.
Nu în ultimul rând, Maia Sandu a declarat drept inutilă inițiativa Socialiștilor care au depus luni un proiect de lege prin neutralitatea militară a Republicii Moldova, când aceasta este inclusă de deja ca articol distinct în Constituția Republicii Moldova.
„Autorii acestui proiect nu înțeleg că Legea supremă este mai presus decât orice lege și nu are cum să se schimbe lucrurile. Neutralitatea este scrisă în Constituție. Nu văd care este rostul să vii cu alte legi care să repete ceea ce este scris în Constituție sau să completeze Constituția. Nu are sens”, a precizat Maia Sandu.
Declarația sa vine după ce opoziția pro-rusă de la Chișinău, compusă din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, BCS, a depus luni un proiect de lege care cere stabilirea neutralității permanente a Republicii Moldova.
De altfel și șeful diplomației SUA, Anthony Blinken, care a vizita duminică Republica Moldova, a menționat că SUA sprijină suveranitatea, integritatea teritorială, dar și neutralitatea Republicii Moldova.
„Țările au dreptul să-și aleagă propriul viitor. Republica Moldova a ales parcursul democratic, statul de drept și o relație mai apropiată de UE. Noi sprijinim acest lucru, inclusiv statutul de neutralitate”, a spus Blinken la Chișinău într-o conferință comună cu șefa statului Maia Sandu.
Pe de altă parte, ministrul bulgar al Apărării, Dragomir Zakov, a declarat într-un interviu pentru publicația Dnevnik că vede Moldova ca pe o următoare țintă a Rusiei
„Dacă căutăm logica, Moldova ar putea fi următoarea victimă a Rusiei”, a declarat ministrul bulgar al apărării, Dragomir Zakov. Motivul comentariului său a fost legat de speculațiile despre care va fi următoarea țintă a președintelui rus, Vladimir Putin, dacă acțiunile militare în Ucraina se vor finaliza cu succes.
Foto-simbol: un camion al forțelor armate paramilitare de la Tiraspol. Sursa/Ministerul Apărării din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii