G4Media.ro

Maia Sandu despre unirea cu România: „Un asemenea proiect trebuie să fie…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Maia Sandu despre unirea cu România: „Un asemenea proiect trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare”. Ce spune despre relația cu Rusia și dosarul transnistrean

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, difuzată de Pro TV Chișinău, că există mulți cetățeni moldoveni care ar vota „da” la un referendum pentru unirea României cu Republica Moldova, dar că totuși există și foarte mulți speriați de o astfel de perspectivă.

„Știm că există un număr mare de oameni și, probabil, în creștere care sprijină ideea Unirii. În același timp există o altă parte din societate care este speriată de ideea Unirii, ori, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară, suficientă în societate. O să urmărim sondajele, o să vede cum se întâmplă lucrurile”, a declarat Maia Sandu.

Cele mai recente sondaje arată că numărul celor care își doresc unirea în România este cuprins undeva între 30-40%. De altfel, conform cifrelor oficiale, circa 1,05 de milioane de cetățeni moldoveni au și cetățenia română, dintre care circa 750.000 sunt adulți, iar restul minori.

Republica Moldova numără, potrivit statisticilor de la Chișinău, circa 2,7 milioane de locuitori, fără regiunea transnistreană, altfel aproape 40% din cetățenii Republicii Moldova sunt și ai României.

„Un asemenea proiect [unirea- n.red.] trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare a cetățenilor”, a adăugat Maia Sandu.

Ea a precizat că, între timp, actuala guvernare accelerează parteneriatul strategic cu România, și că se contruiesc legături puternice în domeniul energetic, infrastructural și educațional.

Pe de altă parte, Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova nu are nicio intenție să adere la NATO, principalul impedimente fiind neutralitatea înscrisă în Constituția Republicii Moldova.

„Constituţia noastră spune că suntem o ţară neutră. Nimeni nu a schimbat-o. Nu există astfel de iniţiative acum. Nu reprezentăm nicio ameninţare militară”, a declarat Sandu.

Cu toate acestea, armata Republicii Moldova participă frecvente la exerciții militare comune cu armatele din NATO, iar Alianța ajută permanent Republica Moldova cu înzestrare militară și expertiză în domeniu.

Negocieri pentru Transnistria pe „hold”

În ciuda insistențelor recente atât ale Tiraspolului, cât și ale Moscovei, Maia Sandu a declarat că nu intenționează să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnosleski.

Vinerea trecută, liderul separatist a publicat o scrisoare prin care solicită o întrevedere cu președintele Sandu pentru a discuta „bazele reglementării transnistrene”, dar Maia Sandu a infirmat acest lucru.

„Nu am văzut nicio scrisoare, nu am planificată nicio discuție sau întâlnire cu Krasnoselski. Toate discuțiile pe care le avem în contextul rezolvării anumitor probleme se fac prin intermediul Biroului de reintegrare. Nu văd necesitatea unei întâlniri”, a spus Maia Sandu.

Ea a mai criticat și participarea ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la așa-zisa „inaugurare” a liderului separatist, în condițiile în care Republica Moldova nu recunoaște și califică drept nule alegerile prezidențiale organizate recent în stânga Nistrului.

„Este un gest neprietenos. Ministerul de Externe a solicitat tuturor ambasadelor să nu trimită observatori. Cei care au fost identificați ca potențiali observatori au fost trimiși acasă de la Aeroport. Soluția diferendului transnistrean trebuie să fie elaborată în interiorul țării, nu în afară, această soluție trebuie să fie susținută de toate forțele și de cetățeni, pentru această soluție trebuie să existe și sprijin extern, pentru că aceasta este realitatea geopolitică în care suntem”, a mai spus șeful statului.

De asemenea, MAE rus și-a exprimat poziția privind reluarea negocierilor în dosarul transnistrean și a cerut o „abordare constructivă” la Chișinău în privința insistențelor Tiraspolului pe acest subiect, după ce doi ani de zile tot ei au fost cei care au blocat aceste discuții.

Federația Rusă, în calitate de mediator și garant în procesul de reglementare transnistreană, este pregătită să acorde asistență în acest sens”, a declarat într-un briefing de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Niet” pentru Putin

Întrebată vinerea trecută de o eventuală întâlnire tete-a-tete cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, șefa statului de peste Prut a afirmat că o astfel de întâlnire ar putea avea loc doar dacă există probleme concrete și o agendă anume a unei astfel de întâlniri.

Totul depinde de ordinea de zi. Dacă acestea sunt probleme de cooperare economică, atunci sunt gata să discut. Dacă va fie vorba de altceva, inclusiv chestiuni legate de apărare, atunci probabil că nu”, a spus Sandu.

Nu în ultimul rând, Maia Sandu și-a exprimat îngrijorarea față de climatul securitar tulbure din regiune, acolo unde Rusia comasează de mai multe luni efectvive militare importante.

„Este o problemă mai mare decât Republica Moldova și rezolvarea ei depășește capacitatea noastră. Sunt implicate cele mai importante forțe și instituții în căutarea unor soluții pașnice. Urmărim ce se întâmplă, avem mecanisme de colectare a informațiilor, avem niște protocoale pe care le actualizăm pentru fiecare situația în parte, dar în caz de acțiuni militare, asta ne va afecta și va fi o situație gravă pentru toți cei din regiune. Sperăm să nu se ajungă acolo, contăm pe acțiunile diplomatice ale Occidentului și Rusiei”, a conchis Maia Sandu.

Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Sursa: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. O abordare corecta .A spune adevarul este de multe ori mai decisiv politic decit a minti nefortat doar spre a te automultumi ca politician . Sa o felicitam pe doamna Sandu .Asteptam ca in momentul in cate RepublicaMoldova va fi pregatita de aderare „sa ia taurul de coarne ”si declanseze un referendum cu aceasta tema .

  2. Să fie graniță la Nistru. Transnistria este rusificata.
    Gagauzia trebuie să fie un simplu raion, fără autonomie.

  3. Viseaza cai verzi pe pereti.

  4. Romanii inca visează sa uneasca la hoții si tâlharii.

  5. Nu vrem nici o unire, nu ne interesează nici o unire. Este o capcană in care nu trebuie sa intram. Clarificati-va mai intai problemele interne si apoi mai vedem cum stam.

    • Da ce depinde de dumneata daca vrei sau nu?oricum totul este „programat de sus”,noi doar trecem prin ele(lucruri care se decid)…

  6. Pe de altă parte, Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova nu are nicio intenție să adere la NATO, principalul impedimente fiind neutralitatea înscrisă în Constituția Republicii Moldova
    Pfff voi și cu eleveția :)))

  7. Ridicarea infrastructurii moldovenesti macar la nivelul Romaniei ar costa zeci de miliarde de euro.
    Integrarea si sustinerea financiara a sistemelor de sanatate/pensii/somaj etc., alte multe miliarde.
    La fel, investitiile in economia moldoveneasca. In sistemul administrativ.
    La fel, in sistemul de aparare intrucat am deveni vecini cu Rusia. Etc.
    In cazul de fata nici vrabia proasta n-ar visa la malai.

    • Am avea acces la bani europeni pentru asta care pot fi investiti imediat iar economia R. Moldova corespunde cu doar 5% din economia Romaniei actualmente.
      Pur si simplu am mai adauga inca o Suceava si un Botosani dpdv al impactului economic.
      Nu e un impediment serios, reintregirea nationala si aspectele politice legate de minoritatile din R. Moldova sunt mult mai importante decat aspectul economic.

  8. Vorbe in vant..Juridic Moldova eteritoriu romanesc ocupat…Tratate ..facuta cu forta..neviabile..REUNIRE..nu UNIRE..
    Atunci cand a fost ocupata ..tot cu o larga majoritate s-a decis!?

  9. Evident au aparut sputniceii de serviciu, care iti spun ca nu trebuie, ca nu e bine, ca e prea scump, etc., etc. Or fi vazut ce s-a intamplat ca gagiu’ de a cazut de la etaj in Moscova, si le tataie curu’ ca or sa cada si ei… de la etaj, sau se imbolnavesc subit de Noviciok…
    Baieti, Romania o sa uneasca cu Moldova mai devreme sau mai tarziu, si nu o sa puteti balmaji nici un cuvant.

  10. Trebuie sa isi dea acordul Washingtonul, Berlinul, Parisul, Roma, Moscova si Bruxelles-ul pentru largirea granitei NATO si granitei UE ceea ce pentru co.lo.nia impu.tita Rr.ro.manica nu se va intampla niciodata, NICIODATA, NICIODATA !
    cum nu s-a intamplat, nu s-a dorit si s-a blocat pentru Kosovo si Albania. Ca rezultat, acum Kosovo este un narco-stat-sh11tslamizat controlat de Arabia Saudita, U.A.E., Turcia, Qatar, nu mai asculta de partenerul american si de partenerul european.

    moldova va fi lasata sa cada prada rusiei, asa cum ne-au vandut occidentalii la Yalta pe servetel in 1945 apoi la Malta in 1989, romanii au sindromul stockholm fata de vesticii t.r.a.d.a.t.o.r.i. milenari, cand noi aparam europa de invaziile dinspre Asia si Orient, ei ne ignorau in mod regal si jefuiau continente intregi, niciodata nu au fost solidari cu noi si cu interesele noastre, singuri trebuie sa implinim unirea

  11. Mai mira pe cineva ce scriu bolsevicii ( Cocomisarul Molotovan, Jay, Ion) ? NUCRED.
    Dupa marile deportarii ale moldovenilor prin Siberia si pustiul din Asia sau adus in R. Moldova ”noi intelectuali vodkalii” la care sau adaugat cei vanduti sau care au rezultat din familii mixte ( nu toti) ce de frica sau nu sunt inca sovietici . Imediat ce lumea va trece pe energie realizata din alte resurse decat gaz …cam PA cu bolsevismul ! Reunificarea tarii se va face mai intai la nivel de spatiu spiritual si traditional romanesc apoi daca dorinta celor de peste Prut va fi PENTRU atunci va mai trebui infruntat un val de denigrari si descurajari din partea bolsevicilor rusi care acum se comparta mai ceva ca nazistii si fascistii , si apoi reintregirea tarii va incepe efectiv.
    LA MULTI ANI CU SANATATE ROMANILOR SI TUTUROR PRIETENILOR LOR !!!

  12. De ce sa le reprosam moldovenilor ca nu vor majoritatea dintre ei unirea atunci cand nici cei din Țară nu prea sunt interesați. Să-și vadă fiecare de treaba lui si sa nu vina cu lozinci goale și nesustinute.
    Când se găsesc ciudați din Ro care emit scheme gen, da dar ei sint saraci ori n-au infrastructură…. cine plateste…. Ce sa discuți despre idealuri nationale… Contează eficienta, banul.

    • Cât crezi că economia României va crește în media cu 4% pe an(nu lua în considerarea anul acesta fiindcă Republica Moldova pare-mi-se a avut o creștere mai mare)? Încă 10 ani, 15, câți?

      De ce crezi că țările din Europa de vest au câte 1 – 2 % creștere? Inclusiv SUA, Japonia și altele?

      Inclusiv economia României va ajunge la maturitate și atunci vom vedea 1 – 2 % pe an creștere economică.

      Aceeași cale o va parcurge inclusiv Republica Moldova. Deja experții din CERB din Marea Britanie fac estimări că începând de anul viitor și până în 2036 economia Republicii Moldova crește în fiece an cu 5%. Nu pot pune link-ul că nu-mi aprobă comentariul.

      Dacă Republica Moldova nu va mai fi presată de Rusia, economic va ajunge la un PIB pe cap de locuitor cu 10 – 20 % mai mic decât cel al României. Iar infrastructura deja a început să fie modernizată cu noua guvernare.

  13. La inceputul sec XVIII Habsburgii au primit Oltenia . Până la jumătatea secolului au cedat-o înapoi Tarii Românești, cu administrați și armata retrase înainte de oficializarea retrocedării . Rezistența oltenilor a făcut ineficientă financiar ocupația. La sfărșitul sec XVIII habsburgii au primit Bucovina și la începutul sec XIX țarul Basarabia Toate aaceste ” daruri” cu teritorii românești le-a făcut Imperiul Otoman, care lua tribut de la Țările Române ca să le apere integritatea teritorială. În 1878 , ca orice învingător care se respectă, România ceda țarului județele din Buceag și ca oricărui stat independent, i se impunea modificarea constituției

  14. Practic nici toți posesorii de pașapoarte românești din RM nu doresc Reunirea. Sunt convins ca si la un procent de 75-80 % de favorabilitate tot nu ar demara procedurile pentru ca face jocurile unor alte cercuri. Va fi interesant cine va lua locul doamnei Merkel în relația cu Putin.

    • La un procent de 50% România va putea influența enorm scena politică. La un procent de 70%, România va guverna Basarabia.

      Inclusiv eu voi vota cum am și votat partidele pe care le susține guvernul României.