Maia Sandu face apel la solidaritate în „criza gazelor” de la Chișinău. A dat asigurări că UE este alături de Republica Moldova
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unui briefing de presă susținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate ținut joi seară că a primit toate asigurările de la partenerii occidentali ai Republica Moldova că aceștia sunt alături de autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova pentru a trece peste criza energetică creată de tatonările Gazprom pentru încheierea unui nou contract pentru aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova.
„Ne confruntăm cu o problemă gravă, rezolvarea căreia nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel global și problemele ce țin de livrarea de gaze naturale.
Creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori în doar câteva luni nu este o normalitate, este o anomalie”, a declarat Maia Sandu.
Ea a mai spus că pe lângă contextul internațional nefavorabil, diverse scheme de corupție au ținut timp de 30 de ani sectorul energetic moldovenesc într-o situație deplorabilă și dependent de o singură sursă de aprovizionare.
„Gazoductul care unește Republica Moldova cu România a fost finalizat abia în acest an, stația de interconectare pentru curentul electric nu a fost construită nici până azi, iar din această cauză de trei decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol. Nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării, nu s-a investit aproape niciun leu în energia regenerabilă și foarte puțini bani în proiecte care să ne permită să reducem consumul de energie și, respectiv, să plătim mai puțin”, a mai spus ea.
Maia Sandu a dat asigurări că toate instituțiile de la vârful statului conlucrează pe acest subiect și că a avut inclusiv discuții personale telefonice cu șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, pentru a facilita discuțiile pe marginea semnării, în condiții acceptabile, a unui contract între Moldovagaz și Gazprom.
Contact permanent cu partenerii occidentali
Ea a mai precizat că este în contact de asemenea și cu statele europene și partenerii occidentali ai Republicii Moldova pentru găsirea unor soluții alternative. „Am comunicat cu mai mulți șefi de state pentru a identifica alternative – am vorbit cu președintele României, cu președintele Germaniei, cu președintele Poloniei, al Azerbaidjanului. Am abordat subiectul în cadrul vizitei de la Viena”, a mai adăugat ea.
Totodată, șefa statului de la Chișinău a amintit și de cele 60 de milioane de euro cu care Comisia Europeană a venit în sprijinul Chișinăul în urmă cu câteva zile pentru a depăși criza energetică. Specialiștii estimează că această suma ar ajunge pentru achiziții de gaze de pe piața liberă pentru următoarele trei săptămâni.
De noi toți depinde cum vom trece prin această criză. Eu am încredere că o putem depăși ca o țară unită – solidari, cu grijă unul față de altul, cu responsabilitate și cu capul sus.
„Pentru că nu este vorba doar de prețul la gaz. Este și despre puterea noastră de a trece prin greutăți împreună și de a ieși mai puternici din acestea. Vin către dumneavoastră, dragi cetățeni, cu un apel la solidaritate națională. Să ne ținem uniți, să nu permitem divizarea țării când este cel mai greu, să fim atenți la minciunile cu care suntem intoxicați”, a conchis șefa statului.
Compensanții pentru consumatorii casnici
Pe de altă parte, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat, joi seară, într-o emisiune televizată la Jurnal TV că după revenirea delegației Republicii Moldova condusă de vice-premierul Andrei Spînu de la negocierile de la Sankt-Peterburg ce au loc zilele acestea va exista o claritate în ceea ce privește un viitor contract cu Gazprom în privința livrărilor de gaze.
„Sunt cantități foarte mici pe care le achiziționăm pentru a menține presiunea în sistem. Facem aceste achiziții de voie și de nevoie, dar în paralel au loc discuțiile cu Gazprom. Noi suntem un consumator de bună-credință. Dacă s-au acumulat datorii, noi o să le plătim, mă refer la cele care, în opinia Gazpromului, s-au acumulat pe malul drept. Dar vrem întâi să mergem cu un audit și să vedem de unde s-au format aceste datorii”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV.
El a mai adăugăt că imediat ce aceste lucruri vor fi clare, Guvernul va anunța și compensațiile pe care urmează să le ofere populației în ceea ce privește facturile și să arătat optimist pentru încheierea unei noi înțelegeri cu Gazprom, deoarece Republica Moldova este un consumator de „bună-credință”.
„Ce putem spune este că prețul este unul apropiat de prețul de piață, dar când va fi suspendată situația excepțională, vom reveni la acest subiect și vom spune cât ne-a costat. Este clar că tarifele vor crește, n-au cum să nu crească, în toată Europa au crescut. Evident, statul trebuie să intervină și să ajute oamenii. Imediat cum vom avea prețul de achiziție, negociat și stabilit, vom putea calcula pentru cine și cu cât vom compensa facturile. Dar avem nevoie de cifra de achiziție. Mâine – poimâine vom avea o claritate”, a mai spus Grosu.
Republica Moldova a instituit pe 22 octombrie starea de urgență în domeniul energetic, fapt care a permis mandatarea companiei de stat EnergoCom să caute noi surse alternative de aprovizionare cu gaze de pe piața liberă și a alocat 1,7 miliarde de lei moldovenești pentru acest lucru (circa 100 de milioane de dolari).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii