Maia Sandu, în timpul unei vizite în Găgăuzia: Pentru toți cetățenii este important să nu admitem tentative de a semăna haos, de a diviza cetățenii pe criterii etnice și teritoriale
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers vineri, la Comrat, în Găgăuzia, pe fondul inflamării situației de către liderii proruși de la Comrat care fac jocurile Moscovei și agită spiritele în regiune împotriva actualei guvernări pro-europene.
Maia Sandu a îndemnat, vineri, într-un discurs ținut la Universitatea din Comrat, principalul oraș din autononomia teritorială găgăuză, la calm pe fundalul războiul din Ucraina și a încercărilor de dezbinare a societății în Republica Moldova pe criterii etnice.
„În schimbul păcii a venit războiul și distrugerea. Acest război pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei are efecte directe asupra noastră. Noi în Moldova, toți împreună, suntem obligați să facem tot ce depinde de noi, ca să păstrăm pacea și stabilitatea pentru oamenii noștri. Moldova este o țară mică. Mulți spun că de noi puțin ce depinde. Nu este adevărat. De fiecare din noi depinde dacă o să avem înțelepciunea să păstrăm stabilitatea și armonia în interiorul statului, chiar dacă avem război la hotar. Păstrarea păcii este cea mai importantă sarcină pentru noi și o să facem totul pentru aceasta. Pentru toți cetățenii este important să nu admitem tentative de a semăna haos, de a diviza cetățenii pe criterii etnice și teritoriale”, a declarat Maia Sandu într-un discurs rostit în limba rusă, în contextul în care etnicii găgăuzi (de origine turcă -n.red) sunt vorbitori de limba rusă.
Actorii destabilizării: oligarhii penali și Rusia
Ea explicat că există figuri politice și oligarhi care încearcă să creeze o stiația de haos în Republica Moldova în încercarea de a scăpa de pedepsele pentru încălcarea legii și furturi din avutul public în proporții deosebite.
De asemenea, Maia Sandu a dat de înțeles, într-un răspuns venit în urma unei întrebări legate de declarațiile lui Lavrov privind asuprirea vorbitorilor de rusă din Moldova, că Rusia încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova.
„Toate aceste declarații [precum cea a lui Lavrov] sunt făcute în scopul manipulării și, poate, sunt menite să destabilizeze situația din Moldova”, a spus președintele.
De asemenea, Maia Sandu a adresat și un mesaj în limba găgăuză (de origină turcică -n.red.) studenților din auditoriu.
După discursul de la Universitatea din Comrat, Maia Sandu a abordat deschis problemele legate de criza energetică, de scumpirile mari și despre inflația care a ajuns în august la 33,5% în Republica Moldova, cu deputații din Adunarea Populară de la Comrat, întâlnire la care a participat și bașkan-ul Găgăuziei, Irina Vlah.
Încercare de ecranare a vizitei prezidențiale prin victimizări și scandaluri
Inițial, Maia Sandu nu a programat o întalnire cu Irina Vlah, iar presa pro-oligarhică de la Chișinău și cea pro-rusă de la Comrat, au insistat pe faptul că Maia Sandu ar fi evitat-o pe Vlah.
„Acest lucru este lipsit de respect față de locuitorii regiunii, deoarece bașkanul este un oficial care este ales de oamenii autonomiei, iar atunci când se pregătește vizita oricărui oficial în regiune, în primul rând, ar trebui purtate negocieri cu Comitetul executiv. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat portalului de știri gagauzinfo.md de către șeful direcției principale de relații externe a Găgăuziei, Vitali Vlah.
Pe de altă parte, surse din cadrul Președinției Republicii Moldova au explicat pentru G4Media că instituția ar fi informat reprezentanții bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, despre vizita șefa statului Maia Sandu.
Rusia agită spiritele
În ultimele luni, mai mulți politicieni locali proruși, dintre care unii racordați și la serie de grupări criminale, precum cea a lui Grigore Karamalac (hoț în lege fugit în Rusia – n.red.), au început să agite spiritele prin proteste anti-guvernamentale susținute din umbră de Moscova.
Săptămâna trecută, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cimpoeș, a declarat, pentru ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, că populația nu va supraviețui iernii fără gaze, lemne și cărbune.
Astfel, găgăuzii cer ca Chișinăul să înceapă negocierile cu Moscova. Cimpoeș a precizat pentru presa rusă că Chișinăul încearcă, într-adevăr, să facă presiuni asupra autonomiei. Însă, a subliniat el, cetățenii protestatari au revendicări de natură economică, precum și cereri privind restabilirea legăturilor cu Federația Rusă.
Totodată, Mihail Kendighelean, reprezentantul Sfatului Bătrânilor al autonomiei, a arătat pentru Nezavisimaia Gazeta că pe 2 octombrie în Găgăuzia va avea loc congresul deputaților de la toate nivelurile, care va cere Rusiei și Turciei să protejeze autonomia de România. Liderul găgăuz susține că România ar putea ”ocupa” Republica Moldova în cazul în care trupele Federației Ruse vor intra în regiunea Odesa.
Foto: Președintele Maia Sandu a ținut un discurs la Universitatea din Comrat, UTA Găgăuză. Sursa/Președinția Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii