G4Media.ro

Maia Sandu, prima confruntare majora cu Rusia în calitate de președinte al…

Maia Sandu, prima confruntare majora cu Rusia în calitate de președinte al republicii Moldova pe tema retragerii trupelor din Transnistria

Declarațiile președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, referitoare la necesitatea retragerii militarilor ruși de pe teritoriul regiunii transnistrene a țării a generat reacția nervoasă a Rusiei, scrie Kommersant, citată de Rador.

Ministerul rus de Externe a declarat că acest lucru ar putea submina eforturile de reglementare pașnică a conflictului din Transnistria De situație a profitat deja Igor Dodon, care a pierdut în favoarea doamnei Sandu recentele alegeri prezidențiale. El s-a solidarizat cu poziția Moscovei, avertizând că va scoate populația în stradă în scopul menținerii păcii.

Înainte chiar de a fi învestită în funcție, președintele nou ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, se găsește cu Federația Rusă în pragul unui confict. Motivul îl constituie declarația făcută de aceasta, referitoare la necesitatea retragerii militarilor ruși de pe teritoriul republicii.

„Voi încerca să obțin retragerea Grupării operative a trupelor rusești (OGRV) din Transnistria. Aceasta este poziția oficială a Republicii Moldova, care nu s-a schimbat și pe care voi continua să o promovez. Nu este nimic nou, toate guvernele noastre au avut acest punct de vedere – și anume, această grupare operativă trebui retrasă, munițiile (în depozitele situate în Transnistria se păstrează în jur de 20 de mii de tone de muniții – n. „Kommersant”) trebuie să fie retrase. Este foarte important de restabilit integritatea teritorială și independența Republicii Moldova”, a declarat Sandu într-un interviu acordat pe 26 noiembrie postului de televiziune „Мoldova-1”.

La aceste afirmații Ministerul de Externe al Rusiei a reacționat a doua zi. „Considerăm că declarația respectivă are ca obiectiv subminarea eforturilor de reglementare pașnică a problemei transnistrene – a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, la un briefing -. Am vrea să vă reamintim faptul că deja de 25 de ani în regiunea în care sunt prezenți militarii ruși pentru menținerea păcii se menține stabilitatea, nu curge sânge, nu se aud focruri de armă”.

Reamintim că prezența militară rusească pe teritoriul Republicii Moldova (și anume în Transnistria, nerecunoscută și necontrolată de Chișinău) include două componente – Gruparea operativă a trupelor rusești (OGRV) și contingentul de menținere a păcii.

Prezența militarilor pentru menținerea păcii este garantată de „Acordul referitor la principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, semnat pe 21 iulie 1992 de liderii de atunci ai Rusiei și Republicii Moldova, Boris Elțin și Mircea Snegur.

Însă OGRV, care numără în jur de o mie de soldați și ofițeri, dislocați, de asemenea, în Transnistria, nu este privită de autoritățile moldovenești în contextul operațiunii de menținere a păcii. Autoritățile moldovenești nu recunosc statutul oficial al acestor militari.

Încă în 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, Rusia și-a luat angajamentul de a-și retrage trupele și munițiile din Transnistria, însă nu și l-a respectat.

În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat, de asemenea, o rezoluție care face apel la Federația Rusă să-și retragă militarii din Republica Moldova. Oficialii de la Moscova au calificat rezoluția drept „o manevră de propagandă”, și au subliniat că aceasta „se opune eforturilor de reglementare a situației în Transnistria, întreprinse sub egida ONU”.

Practic fiecare președinte moldovean a declarat că militarii OGRV trebuie retrași din Republica Moldova, iar munițiile din satul Kolbasna, pe care aceștia le păzesc, trebuie retrase.

Totodată, vineri, 27 noiembrie, Igor Dodon nu a ratat ocazia să o critice pe Maia Sandu, în fața căreia a pierdut recent alegerile prezidențiale. Dodon, ale cărui prerogative prezidențiale se încheie la sfârșitul lunii decembrie, a declarat că nu va permite agravarea situației în Transnistria și în legăturile Moscovei cu Chișinăul.

„Au fost câteva declarații de neînțeles făcute de noul președinte în legătură cu Federaţia Rusă, cu Transnistria – a declarat Dodon într-un mesaj video postat pe pagina sa de pe Facebook -. Nu vom permite repetarea anilor ’90, când conducătorii țării lansau la Chișinău lozinci de genul ‘geamantan – gară – Rusia’… Vom face tot posibilul ca să menținem pacea și liniștea în țară prin toate mijloacele legale”; și a adăugat: „Dacă trebuie, voi scoate oamenii în stradă ca să apere pacea”.

În mesajul său Dodon a subliniat că Republica Moldova este o țară parlamentară, și decizia va fi luată de parlament, indiferent de declarațiile președinte nou ales.

În Parlamentul Republicii Moldova, care este alcătuit din 101 de parlamentari, nu există o coaliție de guvernare. Partidul doamne Sandu, „Acțiune și Solidartate” (PAS) deține numai 15 fotolii de deputat, iar Partidul Socialiștilor (al cărui lider informal este Igor Dodon) are 37 de fotolii de deputat. Maia Sandu intenționează să îndrepte în vitorul apropiat această situație.

Între altele, Sandu insistă asupra demisiei guvernului, fapt care va atrage după sine și dizolvarea parlamentului. Deocamdată însă partidele de dreapta (de opoziție) nu au suficiente voturi pentru aceasta.

Igor Dodon declară, de asemenea, că trebuie schimbată componența legislativului. „În acest parlament nu există o majoritate, el nu corespunde alegerii făcute de cetățeni în 2019. Organul legislativ trebuie și va fi dizolvat”, a remarcat președintele vineri, 27 noiembrie. Într-adevăr, după părerea sa, va fi mai bine să fie organizate alegeri parlamentare în 2021 – „în primăvară devreme, preferabil în vară, ori în toamnă”.

Dodon a remarcat faptul că în acest moment guvernul se află „într-o situație foarte dificilă, în lupta împotriva crizei, pandemiei și secetei” și demisia miniștrilor „va băga țara în haos”.

Totuși, o asemenea amânare i-ar putea da lui Igor Dodon timp să-și consolideze în jurul său propriul partid al electoratului pro-rusesc. Încă de pe acum el face pași activi în această direcție. Joi, 26 noiembrie, el a propus parlamentului o nouă lege privind funcționarea limbilor pe teritoriul republicii, inclusiv pentru protejarea limbii ruse.

Iar cu o zi înainte socialiștii înregistraseră în parlament un proiect de lege privind ridicarea interdicției privind difuzarea programelor analitice și de știri ale posturilor de televiziune rusești. Dodon a lăsat să se înțeleagă: după plecarea din funcția de șef al statului, va conduce Partidul Socialiștilor, care-l susține. Decizia finală va fi luată în cadrul congresului partidului, care va avea loc pe 30 decembrie.

Sursa: Kommersant/ Rador/ Traducerea Silvia Nicolau

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. E groasa treaba

    • Da, mai ales dacă se retrag într-o direcție greșită, cum fac ei de obicei.

    • Depinde de Occident cât de „groasă” vrea să fie… Federația Rusă și-a manifestat constant interesul pentru regiune, iar „strategia conflictelor înghețate” este folosită eficient de aceasta, cel puțin ca instrument de negociere a sferelor de influență.

      UE are prilejul să decidă dacă sprijină R Moldova, vecinătatea estică, privind-o ca zonă de securitate și interes, sau nu. Mai devreme sau mai târziu chestiunea se va pune cu acuitate, așadar, Europa și NATO ar face bine să anticipeze momentul.

    • Propun un deal cinic dar practic. Lăsați egourile si scoateti ce se mai poate scoate. Recunoasterea anexarii Crimeei in schimbul retragerii armatei a 14-a ruse din Rep. Moldova si Transnistria. Vorbesc in nume personal aici.

    • Rusia a semnat un document la Instambul conform careia trebue sa se care din Moldova.
      Congresul american a votat un document cu citiva ani in urma conform caruia unele sanctiuni impotriva Rusiei vor ramine in vigoare pina moskova nu-si va evacua soldateii din Moldova, Georgia si Ucraina. Conform documentului SUA se angajeaza sa ajute aceste tari. Apropo, Ucraina este ajutata(financiar, livrare de armament tip javelin si corabii militare, etc) in cadrul documentului semnat de catre SUA in 1994 de la Budapest. Pentru americani si englezi documentele au o valoare imensa, pentru Rusia valoare zero.

  2. Jos pălăria, Dna Maia Sandu! Păzea, însă! Maica Russie e plina de ură. Farmazoană RaSSista, daca nu ești cu ea, îți dă cu tancuri in cap. Funesta RuSSalka, daca ai suparat-o cumva, îți trimite un strop de Noviciok, un detașament de omuleți verzi etc.

  3. dodoane – ianukovici te asteapta in rostov, esti o cirpa de spalat podelele, chiar si Maia Sandu a spus adevarul cind nici nu si-a inceput inca mandatul sau iar tu 4 ani ai pupat fundul moskalilor mancurtule

  4. Sunt convins ca la un ceai cu Putin se vor rezolva toate problemele.

  5. Cu luarea de pozitie paralizanta si curajoasa, Duamna Sandu i-a pus la punct pe rusi. Plangeau cu sughituri kaghebistii dughinisti. Retragerea lor va incepe maine, ca daca nu, fac ce-a facut tata!

  6. Mai ca tie frica pentru rusi… Sa stii ca de la astia din Republica Moldova o sa li se traga…

  7. E la fel de plina de ura si Uniunea Europeana . Sunt plini cu mizerie si cu promisiuni mincinoase in UE , in 30 de ani de Uniunea Europeana nu am vazut altceva in tara asta decat saracia pe care au facut-o politicienii corupti la ordinele corupatorilor complotisti din strainatate , nu ai din ce sa traiesti in Uniunea Europeana , iar politica UE pentru oamenii pe care i-au chinuit cu mafie politica este pumnul in gura , sunt vorbe false ale politicienilor mafioti pusi de americani sa cauzeze razboaie si conflicte .
    Tampita de Kovesi le arata pumnul inapoi ca nu vroaiu sa o sustina , se pare ca ala este semnul de fapt , pumnul in gura este si politica UE .

    • 30 de ani PSD a fost la putere, pe 6 decembrie 2020 vei mai avea o sansa sa scapi de mafie, nu rata sansa

    • Romania nu are 30 de ani de Uniune Europeana. A intrat abia in 2007, deci mai putin facem 14 ani, nu 30. Tu sti pe Petre Roman si Iliescu sa ne bage in UE? Ei voiau alianta cu Rusia.

  8. Zeci de ani politicienii moldoveni si-au intors privirea facandu-se ca nu vad cizma ruseasca din curtea proprie. Era ca si cum ai sta cu hotul in casa si te faci ca nu vezi hotul , de frica sa nu iti dea in cap. Asa pe stilul pisdist, a-la Grindeanu-Dragnea. Si culmea politicienii moldoveni sunt toti barbati veritabili, cu numele, invirt pungi de bani! Vine o femeie, spune lucrurilor pe nume, dovedeste ca e mai barbata decit zoaiele de plahotniuc si dodon, si mujicul dodon degraba pupator de dosuri rusesti ameninta ca scoate lumea in strada ca sa pastreze hotul in casa! Ce imbecil!

    • O sa ii dam martisor de 8 martie. Daca nu se retrag de buna voie, rusii vor fi supusi asaltului cu Femei.

      Dar daca si rusii pun in contraofensiva pe Zoia Cosmodemianscaia? Gen, va fi Femeie contra Femeie, categoria mea preferata din pornhub. (Baiatu nu e ghei, scuze.)

    • @Bravo Femeii
      Apa e uda, cerul e albastru, pe G4Media mereu gasesti un rusnac idiot. Iar pentru oamenii inteligenti care mai si citesc lucrurile pe aici: pe anumiti torenti rusnaci, manuale de limba romana, se incarca si se descarca la greu. Vad ca incearca sa se cizeleze vodcangii in subtilitati lingvistice.

    • Este fiica prea iubita
      A acestui brav popor
      De luceferi strajuita
      Si de steagul Tricolor

      E Elena Ceausescu
      Suflet nobil si vibrant
      Mama buna, asset politic
      Si prestigios savant

      Inteleapta-i este fapta
      Nazuind spre viitor
      Tot cu cinste sta in dreapta
      Marelui conducator.
      (Corneliu Vadim Tudor – 1984)

  9. PIB-ul RM este cât al județului Cluj.
    Energia vine din Rusia prin Transnistria.
    Dacă Maia a început cu această glumă proastă, la sugestia vreunui prost, s-ar putera să nu o prindă 9 mai 2021 de Ziua Victoriei împotriva fascismului.

    • Da, dar Romania are deja tevile trase la Ungheni. Gazul pentru 3 milioane de frati poate veni de la noi. Stai linistit in privinta asta. Singura mea grija este cu somnul Klauss. doamna Maia Sandu are nevoie de sprijin urias din partea NATO si UE pentru a face lucrul aceste, dar cand ai un ajutor papitoi precum Iohannis ca si mediator intre tine si aceste entitati, viata devine grea

    • Ion Radu. România importă gaze din Rusia nu doar în situație de criză.
      În iarna trecută, MBrt a rămas fără gaze și din Rusia au sosit vapoare cisternă cu gaze lichefiate, nu din SUA.
      UE și NATO nu poate face nimic în zona de influență rusă.
      Elevii care au făcut cursuri la șc.mil.de la Sibiu stăteau izolați de cei români pe motiv că țara lor a făcut parte dintr-o superputere militară, iar jandarmii moldoveni de la curs au defilat rusește.
      Imigranții moldoveni din vestul Europei vorbesc doar rusește.
      RMoldova face parte din CSI astfel este sub protecția militară a Rusiei.
      În Rusia lucrează 114.000 de bărbați și 33.000 de femei din RM. Populația RM este 2,2 mil.români și 0,48 mil alte naționalități, fără Transnistria. RM nu se va putea uni cu România niciodată atâta timp cât problema Transnistriei nu va fi rezolvată, deoarece UE și NATO nu acceptă nici un stat cu probleme teritoriale mai cu Rusia. De aceea EConstantinescu a semnat în ,,poziție de drepți” tratatul cu Ucraina fără revendicări teritoriale ca România să poată intra în NATO și UE.
      Lucrurile sunt mai încurcate și dacă le va mai încurca și Maia va reveni Dodon cum s-a întâmplat cu venirea lui Iliescu după dezastrul PNȚCD din anii 90.

  10. Naiva Maia…. Iar de la capăt…

  11. Romania nu are 30 de ani de Uniune Europeana. A intrat abia in 2007, deci mai putin facem 14 ani, nu 30. Tu sti pe Petre Roman si Iliescu sa ne bage in UE? Ei voiau alianta cu Rusia.

    • Nu stiu daca era ceva in capul lui Roman, dar Iliescu a facut Declaratia de la Snagov. Cauta pe goagal, sa vezi ce e, ca sa nu ramai la nivelul de tefeleu la care te scalzi acum.

    • Ion Radu.
      În anul 1993, Iliescu semnează acordul de asociere cu Comunitatea Europeană.
      În anul 1995 Iliescu semnează cererea de aderare la UE.
      În anul 2004, Iliescu semnează aderarea la NATO.
      În anul 2007, Băsescu semnează aderarea la UE, deoarece doar în acel an România a reușit să îndeplinească o parte din prevederile economice, politice,sociale și juridice.
      E bine ca atunci când vrei să răspunzi să argumentezi documentat.