Maia Sandu refuză să promulge mai multe legi susținute de socialiști și le întoarce în Parlament / Una dintre reglementări ar anula datoria miliardului furat
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat, vineri seara, că a analizat mai multe legi adoptate de Alianța Șor-PSRM „pe bandă rulantă (..) pe ultima sută de metri a fostului Parlament” și că le va întoarce în Parlament pe cele cu „probleme majore”, cum ar fi o lege care ar anula datoria miliardului furat.
- „Alianța Șor-PSRM a votat pe bandă rulantă o serie de legi pe ultima sută de metri a fostului Parlament. Mai multe dintre ele au denumiri frumoase, dar conțin prevederi pentru hoți, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiți și conțin în articole, scrise vag, portițe de corupție pentru scheme de delapidare și înstrăinare a bunurilor publice. Am analizat aceste legi și am decis să le întorc în Parlament pe cele cu probleme majore. Viitorul Parlament le va reexamina și va decide ce face – le va modifica, pentru a elimina deficiențele, sau le va retrage”, a postat Maia Sandu pe Facebook.
Prima lege prezentantă de Maia Sandu ar anula datoria miliardului furat.
- „În primul rând, orice lege pe tema miliardului furat votată de deputații lui Șor nu are cum să fie bine intenționată. În al doilea rând, e vorba de o lege similară celei declarate neconstituționale acum două luni. Dar cel mai important – legea dată nicidecum nu ușurează povara acestei datorii pentru cetățeni – miliardul furat cum a fost la hoți așa și va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos și conținut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte. Nu promulg legi mincinoase”, a explicat președinta Republicii Moldova.
O altă lege se referă la compensarea de către stat a cheltuielilor pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai, Maia Sandu afirmând că este „inechitabilă”.
Printre legile care se vor întoarce în Parlament se mai numără una care „creează premise de coruptibilitate și lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice”, Maia Sandu susținând că aceasta este „o practică populară la prietenii deputaților corupți”, și o alta care ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari.
- „E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puțin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alți oameni întâmplători dintr-un guvern demis”, a explicat Maia Sandu.
Anunțând că a și promulgat unele legi, Maia Sandu a afirmat că astfel a „încheiat socotelile” cu Parlamentul „ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon”.
„Pot răsufla ușurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de șiretlicuri, capcane și motivație corupțională”, a mai scris Maia Sandu.
Sursa foto: Maia Sandu / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii