G4Media.ro

Maior, după audierile în dosarul aducerii fostului director FNI, Nicolae Popa: A…

Maior, după audierile în dosarul aducerii fostului director FNI, Nicolae Popa: A fost o politică națională promovată de fostul președinte ca orice cetățean român care a suferit o condamnare să fie adus în țară

Fostul director SRI, George Maior, a declarat, la ieșirea de la secția specială, unde spune că a fost audiat în calitate de martor în dosarul aducerii lui Nicolae Popa în țară, că aducerea fostului director al FNI a fost parte dintr-o politică națională promovată de fostul președinte, Traian Băsescu, de aducere în țară a tuturor cetățenilor români care au suferit o condamare. Popa fusese condamnat definitiv în dosarul FNI, care a păgubit peste 300 de mii de cetățeni. Maior a mai declarat că extrădarea din Jakarta s-a realizat în context legal ”în cadrul unui task force instituțional”.

Cele mai importante declarații făcute de fostul șef SRI, George Maior

  • Tot contextul în care SRI s-a implicat pe bună dreptate în această operațiune de succes alături de alte state
  • Nu am sesizat aspecte care să facă obiectul unor infracțiuni, a fost o audiere foarte bună
  • Eu nu pot să comentez ce spune domnul Sebastian Ghiță, precizez lucruri pe care le știu în calitate de director SRI, în acestă stituație SRI a fost foarte eficient și competent
  • Extrădarea s-a realizat în context clar, legal, definit de legislația românească și rolul ministerului public e clar definit în acea legislație
  • Extrădarea s-a realizat în cadrul unui task force instituțional, lucru care sper să se realizeze și acum. A fost comunicare pur instituțională
  • Toate explicațiile necesare au fost date în contextul acestei audieri și se precizează exact cum s-a implicat SRI în cazul acestei operațiuni de succes
  • A fost o politică națională bună ca orice cetățean român care suferise o condamare, și dl Popa a suferit o condamnare, să vină în țară, o politică promovată de fostul președinte.

Context.

În dosarul aducerii lui Nicolae Popoa în țară au mai fost audiați ca martori Florian Coldea, fostul adjunct al lui Maior, și Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne.

Laura Codruța Kovesi este cercetată în dosarul aducerii în țară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Pe atunci, Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie în dosarul FNI. La rândul lui, Sebastian Ghiţă a anunţat pe 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ghiţă reclama că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa. Poliția Română a anunțat, la acel moment, că repatrierea lui Popa a fost făcută conform legislației și a prezentat public facturile plătite de Ministerul de Interne.

Secția specială de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați a anunțat, oficial, la sfarsitul lunii martie, că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care a acuzat-o de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă.

Secția a anunțat într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019, interzicându-i lui Kovesi să părăsească România fără cu încuviințarea procurorului și să desfășoare activitatea de procuror.

Fosta șefă a DNA a contestat măsura, iar Înalta Curte de Casație și Jutiție i-a dat câștig de cauză, anulânmd măsura preventivă a controlului judiciar.

Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Aceasta este justiția PSD. Se anchetează anchetatorii, nu infractorii. Se pun frâne procurorilor, dar se încurajează răufăcători. Se condamnă apărătorii legii și se compătimesc condamnații. Pentru că PSD este doar o falangă politică a unui Grup Infracțional Organizat.

  2. Maior asta e face ca uita ce s-a intamplat cu adevarat. Basescu, adica fostul presedinte, conform declaratiilor fostului sef al SRI, nu putea actiona decat pe baza legilor existente, el nefiind competent sa elaboreze legi. Ceea ce a facut Basescu a fost de fapt, mobilizarea institutilor competente, pe probleme de extradare , sa-si indeplineasca obligatiile ce le revin.
    Anomalia rudotelului, aka sectia speciala, ajunsa pe mana unei impostoare, adica procuror cu zero rezultate in cariera, care sa o indreptateasca sa conduca o astfel de institutie, tot mesteca rahatul, in speranta ca va obtine ceva comestibil.
    primul lucru ce ar trebui facut in justitie ar fi desfiintarea sectiei speciale si apoi, suspendarea aplicarii legilor mosite de haita penala ciordache-Rudotel- pricolicea- porcul serban. In plus, este necesara si abrogarea altor OUG-uri legate de justitie, scoase pe banda de bubosul infractor(vezi cazul cu incalcarea legii privind obtinerea dreptului de a activa ca notar, plus traficul de influenta pentru loaza de fiu-sau)

  3. Intrebare…care sunt sansele ca si Dl Ghiță sa ajunga la Jilava…!!!???

    • Din toata tevatura rezulta ca Ghitza e acuzatorul. El vrea cumva sa-si recupereze banii si onoarea nereperata, care cum sa fi contribuiet el, cu banii lui la punerea in lanturi a unui frate de-al sau intru smenuri…
      Actiunea SS este ca sa se scoata, nu sa se bage oamenii la puscarie

  4. Neicusorilor, ce de-a comentatori dăștepți grămadă pe G4!

    Păi bine „dragilor” pentru voi justiție e doar atunci când condamnă pentru mari fraude un fost prim-ministru pentru niște bilete la un simpozion despre care niciunul din 900+ martori ai acuzării nu au spus că știu ceva de implicarea acuzatului!? Sau e justiția când, pentru marele jaf (recuperat între timp!) de angajare a 2 secretare la partid, despre care din nou, niciun martor nu a spus (ce să mai spunem de a dovedi) că s-a făcut cu implicarea lui Dragnea l-au condamnat totuși ca să fie exemplu?

    Ar fi fost justiție și când i-au făcut dosare lui Ghiță. Când s-a dovedit însă că Luluța și unitatea ei de elită la „paradeli” a fabricat probe, a produs denunțuri mincinoase comițând astfel represiune nedreaptă, de-o dată, aia nu mai e justiție. Când Luluța nu a mai adus cu avionul de linie un condamnat ci s-a deplasat personal cu avion privat (de sute de ori mai scump) împreună cu SRI-ul (deja, un tip de abuz în serviciu cu care ea l-ar fi închis pe altul) pe deasupra acuzată și de faptul că a fost împrumutată (ea ar fi spus, șpăguită) de Ghiță, iar nu mai e justiție.

    Da, există și multă injustiție. Mai ales în zona în care au fost scăpate cele mai mari jafuri din țara asta, injustiția a fost complicea infractorilor – altă explicație pentru neinstrumentarea reușită a marilor dosare, nu văd.

  5. Vezi ca au ramas si vor ramane din ce in ce Mai putini militieni ca tine. Habar nu ai de codul penal. Cati bani ai primit de la psd dragnea&criminalii PSD sa faci aceasta postare? Te iei de Laura Codruta? Dejectii ca tine, ajung colegi de celula cu dragnea,mazare etc.psd.

  6. Ce pierdere de timp si bani procesul asta. Logic ar fi fost ca, in momentul in care Politia a aratat cum a fost finantata aducerea banditului de Popa in tara, actiunea sa inceteze. Cric marca PSD… 🙁 Iar Maior e un meserias, sa crape pesedistii de ciuda 🙂