G4Media.ro

Majorarea cu 20% a alocațiilor, adoptată la finalul lunii iulie prin OUG…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Majorarea cu 20% a alocațiilor, adoptată la finalul lunii iulie prin OUG de Guvern, a fost respinsă de Senat / Dacă ordonanța va fi respinsă definitiv, rămâne în vigoare legea privind dublarea alocațiilor

Plenul Senatului a respins marți ordonanța de urgență a guvernului care prevede majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii începând cu luna august. OUG-ul urmează să fie transmis Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Respingerea definitivă a OUG-ului privind majorarea alocațiilor va însemna rămânerea în vigoare a legii privind dublarea acestora, adoptată la finalul anului trecut de Parlament.

Anterior ședinței de plen, Comisia de Muncă a Senatului a adoptat, cu voturile PSD, un raport de respingere a ordonanței de urgență. USR și UDMR s-au abținut în comisie, iar PNL a votat împotriva respingerii OUG.

În cadrul dezbaterilor din plen, social-democrații i-au criticat dur pe liberali pentru refuzul de a dubla alocațiile, numindu-i duplicitari.

”Când PNL a propus dublarea alocațiilor (la începutul anului 2019, când erau în opoziție – n. red.), foloseau expresii de genul ”drepturile copiilor nu se negociază”, ”nu vă bateți joc de copii”. Atunci propunerea a fost bună pentru că era liberală, dar propunerea PSD are alte unități de măsură și criterii de apreciere. Concluzia este că discutăm despre ipocrizie, despre comportament duplicitar”, a punctat senatorul PSD Ion Rotaru.

La rândul său, senatorul UDMR Derszi Ákos le-a atras atenția liberalilor și social-democraților că ”drepturile copiilor nu se negociază”.

”Alocația de stat pentru copii este o formă de sprijin din partea statului, acordată tuturor copiilor, fără discriminare. Pornind de la această idee, ori de câte ori s-a pus problema majorării alocațiilor, UDMR a votat ”pentru”. Am făcut acest lucru indiferent din ce parte a eșichierului politic a venit propunerea. Fiind consecvenți, am votat și dublarea alocațiilor de această dată. Eu sunt de acord că vorbim de o sumă considerabilă, dar nu cred că această economie trebuie să o face exact pe generația care reprezintă viitorul țării. Noi nu suntem de acord cu majorarea în tranșe. Legea adoptată de parlament trebuie adoptată. Drepturile copiilor nu se negociază”, a declarat senatorul UDMR.

În schimb, senatoarea USR Florina Presadă a subliniat că, în ultimii ani, alocațiile copiilor ”au devenit un subiect preferat de către politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic”.

”În acest moment, politica iresponsabilă și populistă din ultimii ani a celor de la PSD dar și a celor de la PNL, au dus la alocări iraționale de resurse cu scopul de a mitui poporul pentru voturi. Cu atât mai iresponsabilă s-a dovedit a fi politica populistă a acestor propuneri bazate pe creșteri din pix în acest context de pandemie, când cheltuielile publice au depășit de mult cote îngrijorătoare. USR este de acord cu aceste creșteri atât timp cât ele sunt sustenabile și pot fi plătite de aici încolo. Pentru că aceste alocații trebuie susținute ulterior lună de lună, an de an. În cele din urmă, dacă nu vom găsi surse reale de finanțare, tot copiii de azi vor plăti creșterea propriei alocații, pentru că astfel de măsuri îi îndatorează pe ei, și asta doar pentru că aceste partide vor să câștige lupte electorale în acest fel”, a declarat Florina Presadă.

Ordonanța de urgență care prevede creșterea cu 20%, începând cu 1 august, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, lege adoptată la inițiativa PSD la finalul anului trecut și care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanță de urgență de Guvernul Orban, care a susținut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de șase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.

Camera Deputaților a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.

Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ, unde a pierdut.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

43 comentarii

  1. este doar un test pentru ca PSD sa vada daca mai are majoritate , dar nu mai are .

  2. USR s-a abtinut! Jod Barna, jos sustinatorii PSD! De ce nu au votat marirea cu 20%? fiindca sunt, iata, populisti. Sa nu dea lumea vina pe ei, ci sa piarda PNL , care are raspunderea pentru buget in acest moment…

    • La cum urla Alina Gorghiu in Parlament ca dubleaza tot, inclusiv sanii, si-o merita PNL-istii din plin. Populismul se plateste. Aia e, sa vada Citu unde mai introduce morcovii …

    • Gabriel esti un bou !

    • Ce a făcut USR nu se numește populism ci prostituție politică. Dar USR e valabil în alianța de dreapta!!!

    • @gabriel :
      USR-ul nu sustine psd-ul, dar vrea sa vada masuri concrete luate de pnl.
      Sa spuna ca nu sunt bani, dar sa nu faca nimic ca sa fie bani, este inacceptabil.
      Pe toti ne intereseaza masuri concrete, al caror rezultat sa-l putem vedea.
      Vrem sa vedem ca :
      – au gasit solutii pentru majorarea pensiilor cu 40% acum, nu peste zece ani
      – au reusit sa desfiinteze Sectia Speciala
      – au desfiintat sau au impozitat pensiile speciale si nesimtite
      – au redus numarul si veniturile bugetarilor taietori de frunze la caini
      – au redus salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
      – au desfiintat indemnizatiile falsilor revolutionari
      – au desfiintat indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
      – au desfiintat subventinarea de la buget a partidelor
      – au desfiintat finantarea asa-zisei case regale
      – au desfiintat Institutul Tapului Levantin
      – au redus masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, din care iau comisioane si indestuleaza clientela politica
      – au confiscat averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara (conform legii confiscarii extinse).
      Dupa noua luni in care nu au facut nimic, promit acum ca vor face si vor drege in viitor.

  3. Tovarasi , legea a fost data , in perioada cand nu se declansase Pandemia, dar acum , dupa ce criza economica s-a extins in tota lumea, inclusiv la noi, banii promisi , nu mai pot fi asigurati , . Daca PSD , promite ca se vor da acesti bani , populatia trebuie sa stie ca acestea sunt promisiuni electorale mincinoase , care le vor asigura lor voturi pentru a fura si a se imbuiba cu pensii speciale in continuare. Smecheria si lichelismul au dus Romania la ruina.

    • Ignoranta Democratica au dus Romania la ruina, dragul meu Gica. Traim intr-o democratie … doar ca poporul e ignorant, las, dusmanos, vicios si foarte pervers, efectiv se reflecta perfect natura lui in Politica.

  4. De ce poate Parlamentul să dea Guvernului ordine de forma „poftim, fă miracole!” ?

    N-ar trebui votată vreodată vreo lege fără a specifica sursa de finanţare, dar românii înghit orice şi votează iar PSD/PNL.

    • Asta a fost motivul invocat de PNL când au atacat legea la CCR. Inclusiv cele 2 doamne numite de iohanis au respins contestația PNL, dar tu o ții langa cu un pretext 🙂

  5. M-a apucat o greata si o durere de cap de la conducatorii acestei tari. Dati-i dracului pe toti si boicotati alegerile. Astia nu se mai fac bine. Parca sunt apucati. Cazaturi ordinare.

  6. Am 2 copii minori si acești bani din alocații merg direct într-un cont timp de 18 ani. Ca mine probabil sunt cam 30% din români, ca nu exista clasa de mijloc cu o pondere mai mare. In 2013 era undeva la 40%, dar multi au plecat din tara in acesti 7ani. Deci, sunt f multi care au nevoie lunar de acești bani, si nu veniți cu ” țiganii fac copii multi”. Uitati-va pe ultima statistica 2017-2019 si veți observa cat de mult a crescut nr.de nașteri la persoane cu studii superioare.
    https://insse.ro/cms/ro/content/comitetul-sistemului-statistic-na%C5%A3ional-comstat

    Totodată ,guvernantii se împrumută enorm pt ca unii sa o ducă f bine, dar plătim factura toti.
    https://m.zf.ro/eveniment/datorie-copii-nepoti-guvernul-orban-s-imprumutat-piata-19495329

    • Daca iti permiti sa-i depui in cont inseamna ca nu ai neaparat nevoie de ei.Eu inteleg daca ar dudui economia sa creasca alocatiile,dar asa, de unde?Se intampla asa si intr-o familie ,daca copiii iti cer ceva pe care nu iti permiti sa-l cumperi,ce faci,nu le explici ca nu se poate,ca nu ai bani?

  7. As putea intelege ca nu sunt bani pentru dublare si ca a fost o masura populista dar atunci de ce nu se procedeaza la fel si cu pensiie speciale. Pensiile speciale sa fie si ele esalonate pe o perioada mai mare. Si pensiile speciale sunt date tot pe baza de lege ca si dublarea alocatiilor. De ce in cazul pensiilor trebuie respectata legea iar la alocatii nu ? Daca totusi nu sunt bani atunci de ce continua statul sa finanteze tot feluri de institutii care nu fac nimic ci doara papa o gramada de bani. Ex. Institutul Levantului.

    • Pt ca asa decide Parlamentul.
      Iar acolo unde Parlamentul se teme de electorat, problemele sunt rezolvate de Dorneanu la CCR.

      In alta ordine de idei, pensiile speciale sunt pt vreo 7-9 mii de ticalosi.
      Alocatia trebuie platita pt vreo 3-4 milioane de copii!
      Iar daca CCR decide ca pensiile speciale nu pot fi nici micsorate si nici impozitate, nimeni nu mai are ce face dpdv legal.
      Singura solutie fiind iesitul in strada, ceea ce e cam greu in conjunctura actuala.

    • @DC – DE AIA. pensiile speciale sunt DREPTURI CASTIGATE. ce nu intelegi aici?

    • Da, da, exact! Drepturi câștigate, la ruleta!

  8. Nimic nu întrece populismul psd-ist! Ăștia ce visează noaptea debitează ziua în parlament! Abia aștept sa scăpăm de PSD – ALDE, indivizi infecți, stau cu „binele românilor” în gură toată ziua, când de fapt ei nu știu decât să buzunareasca banii publici în folos personal sau de partid, vânzând iluzii de mai bine fraierilor care ii votează!

  9. Când sau votat măririle de salarii la președinte, parlamentari, primari atunci au existat bani în buget și indemnizatie lor după câte mandate au fiecare au existat. De ce nu și-au mărit și ei atunci astea eșalonat. Pe starea de urgenta de ce nu au primit și ei 75% din leafa cum era normal ca doar nu au muncit nici ei. Ca întotdeauna săracul trebuie sa moare de foame iar bogatul sa nu cumva sąraceasca un pic

  10. Anunt de mica publicitate:
    ”Cumpar valuta. Ofer 5,5 lei pe euro si 5 lei pe dolar. Trollii sunt rugati sa nu se repeada cu rublele, ca nu dau doi bani pe maculatura de proasta calitate..!”

  11. Catu are bani numai pentru dezvoltatorii imobiliari, dar nu are bani pentru batrani si copii!

  12. Au bani. Să dea. Că dacă nu aveau, făceau restructurări la haitele bugetare, le reduceau salariile și beneficiile fantasmagorice, nu mai dădeau pensii speciale, interziceau pensionările la 40 de ani…..

    • Aia e, ca nu au!
      Pensiile speciale si chiar aceste alocatii dublate sunt din imprumuturi externe, care vor fi platite peste 10-20 de ani de copiii de azi.

    • La rândul ei, Florina Presadă, a anunțat că USR se abține de la vot.

      „Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism și ipocrizie. Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic. (…) USR e de acord cu aceste creșteri, atât timp cât sunt sustenabile. USR va vota abținere”, a spus Presadă.

  13. La rândul ei, Florina Presadă, a anunțat că USR se abține de la vot.

    „Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism și ipocrizie. Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic. (…) USR e de acord cu aceste creșteri, atât timp cât sunt sustenabile. USR va vota abținere”, a spus Presadă.

  14. Vreau sa vad si eu o lege dată de parlament, promulgată de președintele României, publicată în monitorul oficial, care nu intra in vigoare este amânată 6 luni iar după 6 luni sa o reetapizeze. Cum ar fi o lege de mărire a amenzilor sau o altfel de lege.

  15. Legea trebuia respinsă de CCR pe motiv că n-a fost indicată și sursa de finanțare așa cum prevede Constituția. Altfel ne putem aștepta ca toate veniturile să fie dublate, triplate sau înzecite de parlament. Și să spună apoi: ”Este treaba guvernului să găsească bani !”, cum au spus și în cazul de față. De aceea legea trebuie să aibă o fundamentare, un studiu de impact etc…Și nu e gospodar cel care împrumută bani ca să-i dea copilului mai mulți bani de buzunar. Trebuie să existe un echilibru între câștiguri și cheltuieli, altfel familia dă faliment. Așa e și cu țara. Este o neghiobie să crezi că guvernul nu vrea să majoreze salarii, pensii,alocații deși are bani și în același timp să se aștepte să fie votat. Nici un guvern n-ar fi atât de tâmpit încât să aibă bani și să nu vrea să majoreze nimic,mai ales într-un an electoral. Dar unul gospodar se gândește și de unde va plăti. E ușor să iei împrumut, cum a făcut psd, dar ăștia trebuie dați înapoi și cine-i va plăti dacă nu tot noi ? Și până când poți lua împruimut ? Cazul Greciei e încă proaspăt pentru cei care au minte. Numai nătărăii își închipuie că se pot majora toate astea din pix, fără o creștere economică care să susțină aceste creșteri. Mă întreb cum se gospodăresc acești oameni în familie ?

    • Nu vorbim aceeași limbă, cred. Să ia banii de acolo de unde-i ia și pentru pensiile speciale! Ce-i așa greu de priceput!?

    • @Gelu -lake

      Bai inconstientule, in primul rand CCR a decis ca Pensiile speciale nu pot fi nici anulate nici impozitate diferit.
      In al 2-lea rand, CCR a decis ca alocatiile pt copii TREBUIE platite.
      Si in al 3-lea rand, ca sa platesti pensiile speciale ai nevoie de 20 milioane pe luna.
      Ca sa dublezi alocatiile pt copii ai nevoie de 600 milioane pe luna.

      Cum de ti-a trecut prin cap ca poti lua 600 milioane dintr-un fond de 20 de milioane?

    • @ Coman Laura,
      Fă, pocnitoare, nu mă interesează ce a declarat CCR-ul poulii. Chiar și retardeluțe ca tine sunt conștiente că nici-un hoț nu va vrea să restituie ce-a furat!
      La pensiile speciale intră și cele „militare”, să știi. Și chiar Vodcuța Mulguța recunoștea că acestea sunt egale ca valoare cu pensiile celor ce-au muncit și cotizat la fondul de pensii!

  16. Wow surse de finanțare nu sunt :
    – eliminarea cumulului pensie cu salariul de la stat , ales ori pensia ori salariul ;
    – eliminarea sau impozitarea pensiilor speciale;
    – simplificarea aparatului bugetar ;
    – eliminarea economiei subterane și a evaziunii fiscale;
    – controlarea mai riguroasă a cheltuirii banului public;
    – eliminarea tuturor subvențiilor către partidele politice și a tuturor ajutoarelor de stat ;
    – etc, s.a.m.d. soluții se pot găsi dar pur si simplu nu se dorește.

  17. PSD + aliații săi, inclusiv USR, saboteaă în permaneță guvernul actual. Nu-i interesează țara doar luarea puterii. Toți cei de mai sus, care-i susțin, sunt niște inconștienți.

  18. Am trei copii. Alocațiile trebuie urgent mărite. Avem nevoie de banii ăștia. Nu mai cumpărați ventilatoare la preț de avioane, tăiați toate pensiile speciale și lasati_ne să trăim. Rușine celor care se opun acestor marsuri elementare!

    • curtea de conturi. 35 milioane de euro tocate anual. vreun beneficiu pentru cetateni ?
      sef: omul lui dragnea.
      ciorditorul badalau, condamnat pentru hotie, vaisprezidant.
      tata socru lui michimaus, cel care, se zice, la lovilutie nu a lasat cativa tineri sa intre in catedrala si acestia au fost ucisi de aramata, cumulard.

  19. inflatia n-a omorat pe nimeni. Sinistrul tericeanu si Isarescu dixit!

  20. Plina tara asta de rahat de pomanagii. Sa ni se dea, sa ni se faca. Statul trebuie sa ne dea! De parca ar da toti banii astia din munca lui. Iti trebuie banii din alocatie sa iti cresti copiii? Mare om, mare caracter. Vreti pensii cu 40-50-100% mai mari? Cat ati cotizat? Sa va tot dea altii. Pe langa o gasca de furaciosi mai trebuie sa tinem in spate si alte paturi sociale care simt ca le-am datora ceva. Sa fie si ei speciali nu? Te uiti in jur si le vezi realizarile. Mersi Romania. Si mai du-te-n m***** m****

  21. Până la urmă nu vor primi nici 20 la suta, nici dublare doar o mărire a preturilor atât.Niste nesimțiți ei orcum nu depind de alocație copiilor lor învață în alte țări ,nu in România.