
Majorarea vârstei de pensionare la magistrați: CSM, Înalta Curte și Parchetul General cer o întâlnire “de urgență” cu liderii coaliției de guvernare
Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General cer o întâlnire “de urgență” cu liderii coaliției de guvernare, pentru a discuta despre proiectul de majorare a vârstei de pensionare a magistraților.
“În contextul creat de promovarea Propunerii legislative privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, înregistrată la Camera Deputaţilor sub nr. PI-x. 103/2025, doamna judecător Elena Costache, preşedintele CSM, împreună cu doamna judecător Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi domnul procuror Alex Florenţa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie adresează liderilor coaliţiei de guvernare, în calitate de iniţiatori ai acestei propuneri legislative, solicitarea de a organiza de urgenţă, în cursul zilei de 10 aprilie 2025, o întâlnire cu reprezentanţi ai CSM, ÎCCJ şi PÎCCJ (document accesibil din prezentul comunicat)”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CSM.
“În considerarea principiului cooperării loiale care trebuie să guverneze relațiile dintre autoritățile publice, orice discuție referitoare la statutul magistraților trebuie să implice reprezentanții sistemului judiciar, context în care ne exprimă întreagă disponibilitate pentru un dialog autentic și onest, în condiții de transparență instituțională”, se arată în solicitarea CSM, ÎCCJ și PG .
Crin Antonescu, candidat la Președinție, a anunțat în data de 7 aprilie că liderii coaliției de guvernare vor depune, marți, la Parlament un proiect privind pensiile speciale ale magistraților și vârsta de pensionare a acestora.
„Am solicitat să terminăm cu pensiile speciale din magistratură, cu vârstele speciale de pensionare”, a spus Crin Antonescu.
Acesta a adăugat că cei care vor intra în magistratură trebuie să se pensioneze la 65 de ani.
România va pierde 230 de milioane de euro dacă nu elimină sau modifică sistemul de pensii speciale, a spus ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Alba Iulia, scrie Alba24. Măsurile trebuie implementate în următoarele 5 luni, iar banii au fost deja blocați.
Boloș a vorbit despre două variante în care se poate modifica sistemul: fie se stabilește un plafon de venit dincolo de care s-ar plăti un impozit diferențiat, fie se ajustează stagiul de cotizare sau procentul de acordare a pensiei speciale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii