G4Media.ro

Majoritatea măștilor faciale obișnuite au o eficiență de doar 10% în interior…

foto: www.fda.gov

Majoritatea măștilor faciale obișnuite au o eficiență de doar 10% în interior împotriva Coronavirus. Se recomandă folosirea măștilor N95 și ventilația interioară – studiu canadian

Un nou studiu canadian evidențiază nevoia de utilizare pe scară largă a măștilor faciale de mai bună calitate și importanța unei bune ventilații pentru a atenua răspândirea Coronavirus în interior.

Cercetătorii în inginerie de la Universitatea din Waterloo, Ontario, au efectuat experimente folosind un manechin pentru a simula o persoană așezată respirând într-o cameră mare. Studiile au arătat o acumulare semnificativă de-a lungul timpului a picăturilor de aerosoli – picături expirate atât de mici încât rămân suspendate și călătoresc prin aer – în ciuda utilizării de pânză obișnuită și măști chirurgicale albastre.

Nu există nicio îndoială că este benefic să purtați orice acoperire a feței, atât pentru protecție în imediata apropiere, cât și la distanță într-o cameră”, a spus Serhiy Yarusevych, profesor de inginerie mecanică și mecatronică și liderul studiului. “Cu toate acestea, există o diferență foarte serioasă în eficacitatea diferitelor măști atunci când vine vorba de controlul aerosolilor.”

Cercetările anterioare au descoperit că aerosolii dispersați de persoanele infectate sunt o sursă de transmitere a virusului SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19, chiar și în afara zonei de distanțare socială de doi metri recomandată pe scară largă de oficialii din domeniul sănătății publice.

Studiul a arătat că majoritatea măștilor obișnuite, în principal din cauza problemelor de potrivire, filtrează numai aproximativ 10% din picăturile de aerosoli expirați. Aerosolii rămași sunt redirecționați, mai ales în partea superioară a măștii unde se potrivește peste nas și scapă în aerul ambiental nefiltrat.

În schimb, măștile N95 și KN95 de calitate superioară și mai scumpe au filtrat mai mult de 50% din aerosolii expirați care se pot acumula în interior și răspândesc virusul COVID-19 atunci când sunt inhalați de alte persoane.

Yarusevych, investigator principal în Laboratorul de Cercetare a Mecanicii Fluidelor, a declarat că eficacitatea mult mai mare a măștilor N95 și KN95 față de măștile de pânză și chirurgicale aduce argumente convingătoare în favoarea purtării lor în medii interioare, cum ar fi școlile și locurile de muncă, pe cât posibil.

Multe dintre acestea pot părea de bun simț”, a spus el. “Există, de exemplu, un motiv pentru care medicii poartă măști N95 – funcționează mult mai bine. Noutatea aici este că am furnizat cifre solide și analize riguroase pentru a susține această opotez. ”

Experimentele au cuantificat, de asemenea, impactul sistemelor de ventilație, care circulă și înlocuiesc aerul din camere, asupra acumulării de aerosoli. Chiar și ratele de ventilație modeste s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca cele mai bune măști în reducerea riscului de transmitere.

În mod ideal, a spus Yarusevych, dovezile arată că măștile de înaltă calitate și o ventilație adecvată ar trebui utilizate în combinație pentru a atenua cât mai mult posibil amenințarea reprezentată de acumularea de aerosoli interiori.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Oricine isi poate da seama ca o buna parte din aerul expirat iese prin spatiul liber din jurul nasului.

  2. Si uite-asa shoshoaka devine potential candidat la presedintia României. E desteapta, a avut mereu dreptate despre purtatul mastii, e si aratoasa, exact ce vrea românul sa vada la televizor: o proiectie a propriului eu.

  3. E un miracol ca, purtand doar masti neconforme (importate în regim de urgenta, pe stare de urgență &alerta), populația tarii nu s-a îmbolnăvit in proporție de 120%.

    De asemenea, alt miracol e ca nu s-au folosit cuve de buldoexcavator pentru a recupera de pe strazi cadavrele victimelor care nu au crezut că purtarea măștilor in spatii libere și aerisite are sens epidemiologic.

    Sau au fost bolnavi asimptomatici si zgarciti, că n-au vrut să dea 70 € ca sa li se scobească in nas.

  4. Nu știu de ce am impresia ca pandemia abia acum începe și noi ne comportam la fel ca la începutul pandemiei. In timp ce in China era dezastru noi doar priveam și ne așteptam sa nu ajungă și la noi deși era evident.
    Așa ne comportam și in zilele de azi

    • Chiar că era dezastru. Mai știi cum mureau chinezii secerați pe străzi? Că și zicea un doctor la vremea aia, că el nu știe vreo boală mai periculoasă ca asta, cică în restul cazurilor ori te scurgi, ori te lași pe o parte sau măcar apuci să te așezi, dar așa ceva, să cazi ca scândura în nas… trebuie să fie grav de tot.
      Până la urmă, situația nu s-a mai repetat pe nicăieri în lume, ba chiar și chinezii au renunțat la momentul artistic, că se făceau de rahat. Deci ai dreptate, a fost un dezastru mediatic.

  5. Nu stiu ce sa zic. Am fost recent in Ungaria si Austria iar in Ungaria nu poarta nimeni masca in interior in magazine, malluri sau mijloace de transport in schimb in Austria(Viena) in interior in magazine si malluri, mijloace de transport se poarta masca FFP2 in proportie de 90% iar restul de 10% masti chirurgicale. Si acum uitati-va la numarul de cazuri pe care le are fiecare tara avand in vedere ca au aceeasi populatie si se poate compara apoi si cu Romania care are populatia de 2 ori mai amre.

  6. Dacă încă nu realizează că nu poți cerne făina cu sita de nisip, cercetătorii mai pot face un experiment: iarna, când e frig afară, să-și pună masca și să observe dacă se văd aburii de la respirație.
    Dacă se văd aburii, masca nu funcționează.

  7. pibuni? bine ca n-am dat bani pe masti – am una istorica din martie 2020 primita cadou, cand s-a dat prima restrctie ; In rest de pe unde am mai reusit sa fac rost , mereu mocca :))

  8. Nu se pomenește de ventilație în România. Pe roman „îl trage curentu” și atunci nu se deschide niciun geam. În UK TOATE geamurile din autobuz și tren sunt vraiște. De-aia poți sa nu porți masca. Dar pe roman la îndoctrinat mamitica. Vreu și eu sa vad, dati-mi sa citesc niște studii din străinătate, nu ca în România ar exista, asupra efectelor curenților de aer creați intr-o camera/sala cu geamuri și uși deschise.

    • -L-a, indoctrinat- ca să nu mă corectați vreun „binevoitor”

    • Ai dreptate partial. Curentul de aer favorizeaza evaporarea apei la nivelul pielii ceea ce, ca fenomen fizic se produce cu pierdere de caldura (exprimat trivial) iar fiziologic ca senzatie de rece. Deci este o senzatie reala.
      Daca esti antrenat de mic nu resimti efectul prin imbolnavire. Daca de mic te-a imbrobodit mamitica sa nu ti se vada niciun petec de piele cand iesi la aer, evident ca te afecteaza. Ma rog, mai ales pe ipohondri, dar nu numai…
      In uk poti sa vezi bebelusii de 2-3 luni cu niste tartacute rozalii si trei suvite de par blond scosi afara pe vreme de vant si ploaie fara nici macar o scufita … Dar, na, daca asa i-a ajutat natura!
      Iar in tari calde umbla imbroboditi si la 30°.
      E si chestie de cultura…

      PS Aici cred ca „ventilatie” se refera efectiv la ventilatie tehnica (convectie fortata) ca daca deschizi ferestrele doar ca sa faci curent poti sa obtii efectul invers: sa proiectezi aerosolii haotic, in nasul tuturor.

  9. Se stia. Dar, macar nu te scuipa direct in fatza cand cineva vorbea sau tusea ori stranuta. Cu ceva noroc multi scapa de o combinatie cu gripa (daca mai exista), conteaza. Am purtat masca pentru ca am avut ceva incredere in ce fac asiaticii, nu datorita circului de la noi.